Norman Atlantic: Τα στοιχεία «καίνε» τον καπετάνιο – Ενημέρωσε την Ελλάδα μετά από 3 ώρες, μιλούσε μόνο με Ιταλία - iefimerida.gr

Norman Atlantic: Τα στοιχεία «καίνε» τον καπετάνιο – Ενημέρωσε την Ελλάδα μετά από 3 ώρες, μιλούσε μόνο με Ιταλία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ελληνική πλευρά τοποθέτησε στο κάδρο των ευθυνών ο καπετάνιος του μοιραίου Norman Atlantic, Αρτζίλιο Τζιακομάτσι, μιλώντας την Παρασκευή, ωστόσο, τα στοιχεία από τις καταγεγραμμένες επικοινωνίες, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας, ανατρέπουν τους ισχυρισμούς του.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται από το ιστορικό των ενεργειών του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης μέχρι την στιγμή που υπήρξε η πρώτη επικοινωνία με το πλοίο, αποκαλύπτεται πως ο Τζιακομάτσι ενημέρωσε για την πυρκαγιά τρεις ώρες μετά από την εκδήλωσή της.

Η πρώτη πληροφορία για την ύπαρξη πυρκαγιάς έρχεται από επιβάτη στις 5.40, ενώ, στη συνέχεια οι όποιες προσπάθειες για επικοινωνία με τον πλοίαρχο ήταν άκαρπες (σημειωτέον ότι η φωτιά ξέσπασε στις 4.10 τα ξημερώματα). Συγκεκριμένα το ΕΚΣΕΔ Πειραιά δεν μπορούσε να μιλήσει με τον πλοίαρχο, καθώς η γραμμή ήταν μονίμως κατειλημμένη.

Τελικά η πρώτη επαφή με τον Τζιακομάτσι έγινε στις 7.03, όταν και ενημέρωσε πως έχει ήδη καθελκύσει την αριστερή βάρκα χωρητικότητας 150 ατόμων. Ανέφερε, ακόμη, πως εξαιτίας της πυρκαγιάς δεν μπορούσε να κατεβάσει τη δεξιά λέμβο, ενώ, πληροφόρησε πως έχει 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα, ενώ δεν έχει και ρεύμα.

Από τα στοιχεία, ακόμη, προκύπτει πως ενώ το Norman Atlantic βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα προτίμησε να επικοινωνήσει απευθείας με την Ιταλία, χωρίς να ενημερώσει τις ελληνικές αρχές εγκαίρως.

Διαβάστε το ιστορικό των ενεργειών του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης ΕΔΩ

Επιπλέον, το υπουργείο Ναυτιλίας κοινοποίησε και την αποσταλείσα αλληλογραφία με την οποία προωθήθηκαν οι καταστάσεις επιβατών και πληρώματος προς την Ιταλική πλευρά.

Δείτε το email με την αποστελείσα λίστα ΕΔΩ

Αναγνωρίστηκε και τρίτος Ελληνας νεκρός

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η μακάβρια λίστα με τα θύματα της τραγωδίας μεγάλωσε, καθώς ταυτοποιήθηκε και τρίτος Ελληνας νεκρός από την ομάδα των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση πρόκειται για τον Γεράσιμο Καζαντζίδη, ο οποίος προστέθηκε στο θλιβερό κατάλογο των συνολικά, πλέον, έντεκα θυμάτων από το ναυτικό δυστύχημα.

Οι άλλοι δύο νεκροί είναι ο Νίκος Παράσχης και ο Κώστας Κουφόπουλος ενώ θρίλερ επικρατεί με την τύχη του Γιώργου Δούλη καθώς πλέον συγκαταλέγεται στον κατάλογο των αγνοουμένων.

Το μαύρο κουτί θα δώσει τις απαντήσεις

Εν τω μεταξύ το Norman Atlantic έφθσε στο Μπρίντιζι, ενώ, ήδη έχει βρεθεί το μαύρο κουτί του μοιραίου πλοίου το οποίο ενδεχομένως να δώσει περισσότερες απαντήσεις.

Οι εικόνες, μάλιστα, από το καμένο πλοίο, στο οποίο ακόμη υπάρχουν εστίες φωτιές και βγαίνουν καπνοί, δείχνουν με δραματικό τρόπο το μέγεθος της τραγωδίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ