Διάβημα ΣΥΡΙΖΑ: Να ψηφίσουν ακόμη και όσοι συμπληρώσουν τα 18 μετά τις εκλογές - iefimerida.gr

Διάβημα ΣΥΡΙΖΑ: Να ψηφίσουν ακόμη και όσοι συμπληρώσουν τα 18 μετά τις εκλογές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε διάβημα προς τον Υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών προέβη ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις 25 Ιανουαρίου όσοι συμπληρώνουν τα 18 εντός του 2015, ακόμη και μετά από την ημερομηνία εκλογών.

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος και η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησαν την άμεση ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας τροποποίησης του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος για τις εκλογές, «προκειμένου να μην στερηθούν για τεχνικούς ή τυπικούς λόγους το δικαίωμα ψήφου οι νέοι και νέες εκλογείς, που συμπληρώνουν τα 18 έτη στη διάρκεια του 2015». Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι νέοι και οι νέες που συμπληρώνουν τα 18 έτη από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, η κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων γίνεται τον Φεβρουάριο κάθε έτους, με αποτέλεσμα φέτος που οι εκλογές πραγματοποιούνται τον Ιανουάριο να κινδυνεύει στην πράξη η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους φετινούς 18άρηδες.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση τροποποίηση, με Προεδρικό Διάταγμα, της σχετικής διάταξης, ώστε να καταρτισθούν οι εκλογικοί κατάλογοι εντός του α’ δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πιο νέων ψηφοφόρων.

«Η σχετική πρωτοβουλία είναι επιβεβλημένη για λόγους ουσιαστικής πραγμάτωσης της δημοκρατίας αλλά και εκπλήρωσης του ηθικού περιεχομένου της πολιτικής, που δεν επιτρέπεται να αποκλείσει μερίδα του εκλογικού σώματος με οποιοδήποτε τυπικής ή τεχνικής φύσης πρόσχημα» είπαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισαν ότι η σχετική πρωτοβουλία πρέπει να αναληφθεί άμεσα, «προκειμένου να μην καταστεί εν τοις πράγμασι ανεφάρμοστη και για να μην προκύψει δια παραλείψεως παραβίαση του Συντάγματος». Τόνισαν δε ότι «με δεδομένη την τεχνολογική εξέλιξη, η σχετική προσαρμογή είναι άμεσα υλοποιήσιμη και, συνεπώς, δεν υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία παρέλκυσης ή χρονοτριβής».

Ο Υπουργός επιφυλάχθηκε να συζητήσει το θέμα με Υπηρεσιακούς παράγοντες και με τα συγκυβερνώντα κόμματα.

Και το ΚΚΕ ζητά τροποποίηση

Το ίδιο αίτημα υπέβαλε και το ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι αφορά περίπου 100.000 νέους ψηφοφόρους, γεννηθέντες από την 1/1/1997 έως τις 31/12/1997
Ο Περισσός ζητά από την κυβέρνηση άμεσα λύση «είτε με τροποποίηση των σχετικών διατάξεων είτε ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπεται για τους "παραλειφθέντες" εκλογείς»
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:
«Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να βρει λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την ψήφο των νέων εκλογέων, δηλαδή αυτών που έχουν γεννηθεί από 1/1/1997 μέχρι 31/12/1997 και που αφορά περίπου 100.000 νέους ψηφοφόρους, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα έχουν μείνει εκτός εκλογικών καταλόγων. Λύσεις υπάρχουν, είτε με τροποποίηση των σχετικών διατάξεων είτε ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπεται για τους "παραλειφθέντες" εκλογείς. Σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα ψήφου των νέων ανθρώπων πρέπει να εξασφαλιστεί».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ