Financial Times: O Παπανδρέου επιστρέφει ως ρυθμιστής των εκλογών - iefimerida.gr

Financial Times: O Παπανδρέου επιστρέφει ως ρυθμιστής των εκλογών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έχουν περάσει μόλις τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου αποχώρησε από την εξουσία, ακολούθησε την οδό των διαλέξεων ανά τον κόσμο και τώρα επιστρέφει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, με ένα κόμμα «μπαλαντέρ» διεκδικώντας την ψήφο του ελληνικού λαού.

Για τη νέα σελίδα στην πολιτική καριέρα του Γιώργου Παπανδρέου κάνει λόγο εκτενές άρθρο των Financial Times, σημειώνοντας πως το νεότευκτο κόμμα του θα έχει ρόλο-κλειδί στις επικείμενες εκλογές, ενώ αναφέρεται και στην κόντρα του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τη στρατηγική του στο άμεσο μέλλον.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει απολαύσει μια προσοδοφόρα πορεία στον διεθνή κύκλο των διαλέξεων από το 2011, οπότε, στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης, εκδιώχτηκε από την πρωθυπουργία. Τώρα ο 65χρονος πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζεται να επιστρέψει στα πολιτικά πράγματα ως ο ηγέτης ενός κόμματος ''μπαλαντέρ'' το οποίο μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου».

Οι μέχρι τώρα κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου καλύπτονται από πέπλο μυστικότητας, αλλά όπως σημειώνει το άρθρο: «Ο Γ. Παπανδρέου, γόνος μιας πολιτικής δυναστείας στην Ελλάδα έχει ως τώρα καθυστερήσει να κάνει την επίσημη ανακοίνωση, μετά και τις αναφορές ότι οι περισσότεροι από τους πρώην συνεργάτες του έχουν αρνηθεί να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα το οποίο ίδρυσε ο πατέρας του, ώστε να ενταχθούν σε ένα κεντροαριστερό σχήμα ''αποστατών''. Ωστόσο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι το κόμμα θα ξεκινήσει «τις επόμενες δυο με τρεις ημέρες.

Μπορεί να προσφέρει τη νίκη στον Σαμαρά

Σε ένα πολιτικό σκηνικό που μοιάζει με κινούμενη άμμο, το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Σημειώνουν οι FT: «Δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι το κόμμα μπορεί να κερδίσει 4-5% των ψήφων, αποσπώντας ένα μικρό, αλλά κρίσιμο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ που τώρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Αν επιβεβαιωθεί θα μπορούσε να προσφέρει τη νίκη στο κεντροδεξιό κόμμα της Ν.Δ. του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η προοπτική μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ έχει θορυβήσει τους επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες, που ανησυχούν ότι το κόμμα θα ακυρώσει το πρόγραμμα διεθνούς βοήθειας και θα σταματήσει τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ο Γ. Παπανδρέου θα μπορούσε να αποσπάσει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ αλλά και το «Ποτάμι», ένα μετριοπαθές αριστερό κόμμα που ιδρύθηκε πέρυσι.

Τεστ για τον Παπανδρέου

Ωστόσο, η κάθοδος στις εκλογές με ένα κόμμα που δεν θα λέγεται «ΠΑΣΟΚ» θα είναι προσωπικό τεστ και για τον Γιώργο Παπανδρέου. Το άρθρο εξηγεί τους λόγους: «Οι εκλογές θα είναι ένα τεστ για την έλξη που ασκεί ο Γιώργος Παπανδρέου στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους (...) Είναι δύσκολο για ένα νέο κόμμα να κερδίσει αποδοχή αλλά βοηθά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι έμπειρος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνει ένας δημοσκόπος. ''Είναι αρκετά πιθανό ότι μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στις εκλογές''».

Πάντως, ελάχιστοι θα μπορούσαν να προεξοφλήσουν ποια θα ήταν η δυναμική ενός κόμματος υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Γράφει το άρθρο: «Λίγοι αναλυτές μπορούσαν να προβλέψουν την επιστροφή Παπανδρέου, δεδομένης της απότομης αναχώρησης. Έφυγε από πρωθυπουργός τον Νοέμβριο του 2011 μετά την αμφιλεγόμενη πρότασή του για δημοψήφισμα αναφορικά με το μέλλον της χώρας η οποία πολεμήθηκε από Ευρωπαϊους ηγέτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ, που απείλησαν να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ.

Η χώρα δέχθηκε πρόγραμμα διάσωσης το 2010, έξι μήνες από τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε πρωθυπουργός. Ωστόσο ο ίδιος δεν αποδέχεται την ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση της χώρας.Αντίθετα κατηγορεί την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση για ριψοκίνδυνο δανεισμό προκειμένου να χρηματοδοτήσει την πολιτική της, ενώ υποστηρίζει ότι ομάδες συμφερόντων στην Ελλάδα πολέμησαν τις προσπάθειές του για μεταρρυθμίσεις.

Μετά την παραίτησή του, ο πρώην πρωθυπουργός διέθεσε τον περισσότερο από τον χρόνο του σε διαλέξεις για την διαχείριση της κρίσης και τις πολιτικές λιτότητας, στις ΗΠΑ και σκανδιναβικά πανεπιστήμια, ενώ μίλησε σε συγκεντρώσεις διαχειριστών κεφαλαίου και τραπεζιτών. Κράτησε χαμηλό προφίλ στην Αθήνα, διατηρώντας τη θέση του στο κοινοβούλιο, αλλά καθισμένος στις πίσω σειρές της αίθουσας και μιλώντας σπάνια».

Κατηγορείται από το ΠΑΣΟΚ

Στη συνέχεια το άρθρο καταγρεάφει τις αντιδράσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο άκουσμα της είδησης ότι ο πρώην πρωθυπουργός και γιος του ιδρυτή του κόμματος, προτίθεται να δημιουργήσει νέο κόμμα: «Τώρα ο Παπανδρέου κατηγορείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί να το καταστρέψει το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του και το οποίο είχε σχεδόν αδιάκοπα την εξουσία από το 1981, εξαιτίας της κόντρας του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Σε ένα γράμμα προς τον Βενιζέλο που δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του ο Παπανδρέου υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε την επαφή με τους ψηφοφόρους του και «δεν πηγαίνει πουθενά». Πρότεινε συνέδριο και εκλογή ηγεσίας από τη βάση με συμμετοχή όλων των υποστηρικτών. Ο Βενιζέλος, που βλέπει μείωση των ποσοστών του κόμματος από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία, απέρριψε την πρόταση. ''Είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτικοί έχουν χάσει την επαφή με τους ψηφοφόρους που είναι εξουθενωμένοι από τη λιτότητα και θυμωμένοι με το παλαιό πολιτικό σύστημα», δηλώνει το στέλεχος της ομάδας του Παπανδρέου. «Θα επιστρέψουμε στις βασικές αρχές σε αυτή την καμπάνια, προσπαθώντας να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο''».

Θετική αύρα

Για να καταλήξει το άρθρο: «Η στήριξη στο ΠΑΣΟΚ έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά. Τερμάτισε τέταρτο στις ευρωεκλογές του Μαϊου, πίσω από το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, με 8,2% και οι δημοσκοπήσεις τώρα δίνουν ποσοστά 4-6%. ''Ο Γιώργος έχει θετική αύρα, λόγω του ονόματος Παπανδρέου, αλλά χρειάζεται να εστιάσει σε συγκεκριμένες πολιτικές, για παράδειγμα χτυπώντας ομάδες συμφερόντων, αν θέλει να έχει αντίκτυπο η προεκλογική του εκστρατεία'', δηλώνει ο Τάκης Μίχας, συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής».

3η Γενάρη 2015 το νέο κόμμα

Αύριο 3η Ιανουαρίου για να κάνει συμβολική αναφορά στην 3η Σεπτέμβρη, ημερομηνία ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ από τον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου θα ανακοινώσει και θα παρουσιάσει το νέο κόμμα ο Γιώργος Παπανδρέου.

Το όνομά του θα είναι «Κίνημα Αλλαγής», σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες.

Τα σύμβολα, τα πρόσωπα, όλα είναι έτοιμα, αναφέρεται από τον εκπρόσωπο Τύπου του νέου κόμματος Γιώργο Ελενόπουλο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο κόμμα θα παρουσιαστεί αύριο στις 6 από τον πρώην πρωθυπουργό στο Μουσείο Μπενάκη. Κάποιοι πρότειναν και το ξενοδοχείο «Πάρκ» για λόγους συμβολισμού με την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη από τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Κάτι τέτοιο δεν το θέλει και ιδιαίτερα ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ» υποστηρίζει έμπειρο κομματικό στέλεχος.

Πώς θα αντιδράσει το ΠΑΣΟΚ στο νέο κόμμα

Αδιαφορία και όχι σύγκρουση είναι η τακτική με την οποία προτίθεται να αντιμετωπίσει η Χαριλάου Τρικούπη την επικείμενη ίδρυση κόμματος υπό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις ανακοινωθεί η ίδρυση του νέου κόμματος, το σχόλιο που θα ακολουθήσει θα φέρει τη σφραγίδα του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ και όχι του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έχει δώσει οδηγίες στα στελέχη του να παίρνουν αποστάσεις από το «υπό συγκρότηση μόρφωμα» δείχνοντας ότι δεν τους απασχολεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να μη βάζει τους υποψηφίους του σε αντιπαράθεση στις τηλεοράσεις με υποψηφίους βουλευτές από το κόμμα Παπανδρέου, ή στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, η οδηγία του είναι να αποφεύγονται οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις με τους πρώην συντρόφους τους.

O Νίκος Παπανδρέου και ο Γιώργος Ελενόπουλος μπαίνουν στις 2 Ιανουαρίου στο Ιδρυμα Παπανδρέου, στην οδό Πειραιώς για τη μεσημεριανή σύσκεψη:

Financial Times: O Παπανδρέου επιστρέφει ως ρυθμιστής των εκλογών | iefimerida.gr 0
Financial Times: O Παπανδρέου επιστρέφει ως ρυθμιστής των εκλογών | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εκλογές 2015 Γιώργος Παπανδρέου ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ