Απίστευτο μπέρδεμα με την έκτακτη εισφορά -Τι θα γίνει με το ψαλίδισμα κατά 30% - iefimerida.gr

Απίστευτο μπέρδεμα με την έκτακτη εισφορά -Τι θα γίνει με το ψαλίδισμα κατά 30%

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μπορεί η διάταξη που προβλέπει το «ψαλίδισμα» της έκτακτης εισφοράς κατά 30% να ψηφίστηκε, ωστόσο εγκύκλιος που να ενημερώνει τα λογιστήρια δεν έχει εκδοθεί ακόμα και το αξιοπερίεργο είναι ότι η αρμόδια για την έκδοση της Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων σημειώνει ότι δεν απαιτείται η έκδοση τέτοιας εγκυκλίου, παρά το ότι κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει για το πώς ακριβώς πρέπει να γίνεται η μηνιαία παρακράτηση φόρου.

Η επίμαχη διάταξη- που σημειωτέον προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την Τρόικα η οποία επιμένει να ζητά την αναστολή της ως μέτρο διασφάλισης των δημοσιονομικών στόχων του 2015- ψηφίστηκε μαζί με το νόμο 4305 και πήρε ΦΕΚ στις 31 Οκτωβρίου. Αν και μεσολάβησαν δύο μήνες, η ΓΓΔΕ άγνωστο για ποιον λόγο δεν εξέδωσε τη συνήθη εγκύκλιο, με αποτέλεσμα τα λογιστήρια να βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης, γιατί δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς θα υπολογίσουν τις κρατήσεις φόρου από τον Ιανουάριο και μετά. Την κατάσταση περιέπλεξε η εγκύκλιος του 2014 (1099/9 Απριλίου), η οποία με τη διατύπωση της άφηνε ανοικτό το "παράθυρο" για συνέχιση υπολογισμού των κρατήσεων χωρίς τη μείωση κατά 30% στην έκτακτη εισφορά, τουλάχιστον ως την έκδοση νέας εγκυκλίου, που θα όριζε τους νέους μειωμένους συντελεστές και τον συμψηφισμό με τις κρατήσεις που θα είχαν γίνει αναδρομικά από 1/1/2015. Ιδού τι αναφέρει στο προοίμιο της η εγκύκλιος της 9ης Απριλίου: "Δεδομένης της κατάργησης των διατάξεων του ν. 2238/1994 και την αντικατάστασή τους από αυτές του ν. 4172/2013, δίδονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις, όσον αφορά την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που αποκτώνται από 01/01/2014 και στο εξής και θα δηλωθούν αντιστοίχως στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 και μετά".

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ως και χθες υπηρεσιακά στελέχη της Καραγιώργη Σερβίας δήλωναν άγνοια για το αν και πότε θα εκδοθεί η επίμαχη εγκύκλιος, ενώ σήμερα άλλα στελέχη απαντούσαν ότι η παρακράτηση θα γίνεται όπως γινόταν ως τώρα, προκαλώντας μεγαλύτερη σύγχυση. Με ορατό το ενδεχόμενο ενός νέου μπάχαλου και μάλιστα εντός της προεκλογικής περιόδου, υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της ΓΓΔΕ, προκειμένου να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις. Το αποτέλεσμα αυτών των επαφών ήταν η έκδοση ανακοίνωσης από τη ΓΓΔΕ, η οποία σημειώνει ότι η μείωση της εισφοράς κατά 30% ισχύει για τα εισοδήματα του 2015 αλλά ότι για την εφαρμογή της διάταξης δεν απαιτείται η έκδοση σχετικής εγκυκλίου! Τι σημαίνει πρακτικά όλο αυτό το μπέρδεμα; Είτε ότι τα λογιστήρια θα υπολογίσουν μόνα τους πώς ακριβώς διαμορφώνονται οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς για να υπολογίσουν τις κρατήσεις είτε ότι θα περιμένουν τις επίσημες οδηγίες της ΓΓΔΕ, συνεχίζοντας να υπολογίζουν ως τότε τις κρατήσεις φόρου με τους προηγούμενους συντελεστές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έκτακτη εισφορά εγκύκλιος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ