Σπάει η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ: Θα πορευτούμε με δικές μας δυνάμεις, είπε ο Κουβέλης - iefimerida.gr

Σπάει η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ: Θα πορευτούμε με δικές μας δυνάμεις, είπε ο Κουβέλης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με σοβαρό το ενδεχόμενο να κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος.

Η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να τοποθετήσει τον Φώτη Κουβέλη σε θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, στέλνοντας μήνυμα πως όλοι θα δώσουν τη μάχη του σταυρού και η άρνηση της ΔΗΜΑΡ να γίνει... συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ , έφεραν τη ρήξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πληθώρα στελεχών και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ τάσσονται υπέρ της αυτόνομης καθόδου στις εκλογές, καθώς υπήρξε ρήξη και σοβαρές διαφωνίες στη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το πνεύμα ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρήστου Μαχαίρα, ενώ και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για τη συνεργασία.

«Προϋπόθεση για τη ΔΗΜΑΡ είναι η προγραμματική συμφωνία και η αυτονομία» είχε δηλώσει ο Χρήστος Μαχαίρας.

Ο δε στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη επί των οικονομικών, Σάκης Παπαθανασίου, είχε επίσης μεταδώσει το αρνητικό κλίμα.

Με κείμενό του στο badiera.gr απευθύνθηκε στην «απέναντι πλευρά»: «Δε θα πάρουμε. Ούτε μεταμέλεια για τις επιλογές μας ούτε μετάνοια "για ανανέωση του βαπτίσματος". Τον δρόμο που θα βαδίσουμε θα τον διαλέξουμε εμείς. Και εκεί που θα φτάσουμε, εάν φτάσουμε, θα υπάρχουν κάποιοι με τους οποίους θα σφίξουμε τα χέρια και όχι κάποιοι για να μας τα δέσουν».

Μετά από αυτή την απόφαση ανοίγονται δύο δρόμοι για τη ΔΗΜΑΡ, ανάμεσα στους οποίους θα πρέπει να επιλέξει το Σάββατο, όταν και θα συγκληθεί και το δικό της Διαρκές Συνέδριο. Από τη μια πλευρά υπάρχει το σενάριο για συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους. Και από την άλλη η εντελώς αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές.

Υψηλόβαθμοι παράγοντες της ΔΗΜΑΡ αναφέρουν στο iefimerida ότι «δεν προσχωρούμε στον ΣΥΡΙΖΑ, εξετάζουμε ακόμη και το ενδεχόμενο να κατέβουμε στις εκλογές αυτόνομα, δεν στεκόμαστε μόνο στο θέμα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, θέλουμε μια προγραμματική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν διαλύουμε την ΔΗΜΑΡ. Τα όργανα θα αποφασίσουν».

Τα κάλαντα του Φώτη
Την υπογραφή στο διαφαινόμενο διαζύγιο έβαλε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης με μια δήλωσή του μετά τα κάλαντα που του έψαλλαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μέλη του συλλόγου Θρακών Μελισσίων.

Χωρίς καμία αναφορά σε συνεργασίες, αλλά με την επισήμανση ότι η ΔΗΜΑΡ «με τις δικές της δυνάμεις, με την υπεύθυνη θέση που έχει απέναντι στα πράγματα, πορεύεται με ελπίδα, με διεκδίκηση για την κοινωνία και τη χώρα», ουσιαστικά ήταν εκείνος που... έψαλλε τα κάλαντα στον Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά ο κ. Φώτης Κουβέλης δήλωσε:
«Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους και σε όλες! Η νέα χρονιά να είναι γεμάτη χαρά, ελπίδα και δημιουργία. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να σηκωθούν όρθιοι. Πρέπει να σηκωθεί η χώρα ψηλά. Μπορεί, αρκεί να το πιστέψουμε. Πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να συμβάλουμε, έτσι ώστε η κοινωνία μας, η Ελλάδα να πορευτεί προς μια κατεύθυνση που οδηγεί στη διέξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται. Η Δημοκρατική Αριστερά με τις δικές της δυνάμεις, με την υπεύθυνη θέση που έχει απέναντι στα πράγματα, πορεύεται με ελπίδα, με διεκδίκηση για την κοινωνία και τη χώρα. Θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου η πορεία της χώρας να είναι θετική για το σήμερα και το αύριο. Καλή χρονιά σε όλους και σε όλες!».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αριστερά και σχολίασε το διαφαινόμενο διαζύγιο Τσίπρα-Κουβέλη:

«Η απαξίωση προς τον Κουβέλη διδακτική. Για το τεράστιο λάθος που έκανε και για την πονηριά του Τσίπρα που αυτά τα λέει μετά την ψηφοφορία» έγραψε στο twitter ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Πανούσης: Να μην κατέβει η ΔΗΜΑΡ στις εκλογές

«Η θέση μου είναι, η Δημοκρατική Αριστερά να μην κατέβει στις εκλογές, να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική της κυβερνώσας αριστεράς, να ανασυγκροτηθεί κι, όταν με το καλό βγουν τα αποτελέσματα και οδηγηθούμε σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να δει πώς θα κινηθεί στο νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί. Εκτιμώ ότι δεν πρέπει ούτε να κατέβει αυτόνομα, ούτε όμως και να απορροφηθεί....» δήλωσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, μετά τις πληροφορίες για ναυάγιο στο σχέδιο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος, πρόσθεσε δε ότι «αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει - πέρα των ποσοστών - να απορροφήσει και την ανανεωτική αριστερά και την κεντροαριστερά και τη ριζοσπαστική αριστερά... Η συμμαχία που σχεδίαζαν να κάνουν (σσ: ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ) - εγώ ήμουν αντίθετος εξ' αρχής - και το 0,5% να επιβάλει τους όρους του στο 35%... Δεν μπορούσε να γίνει (σσ: μια τέτοια συμμαχία) και σωστά δεν γίνεται...» είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ