Βιβλίο, Παρουσίαση: Δεν γίνεται να εμπιστευτείς τον Φάρο στον κάθε τυχαίο - iefimerida.gr

Βιβλίο, Παρουσίαση: Δεν γίνεται να εμπιστευτείς τον Φάρο στον κάθε τυχαίο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Τζέινους Ροκ είναι το πιο απομακρυσμένο σημείο της Αυστραλίας, ένα μικροοσκοπικό νησί μισή μέρα μακριά από τη δυτική ακτή της χώρας.

Εκεί ζει και εργάζεται ο Τομ Σέμπουρν μαζί με τη γυναίκα του Ιζαμπελ. Οι δυο τους αγαπιούνται, ζουν μια ήρεμη, σχεδόν ειδυλλιακή, ζωή, μακριά από οτιδήποτε θα μπορούσε να διαταράξει τη γαλήνη τους. Μέχρι την ημέρα που συμβαίνει το «θαύμα». Η Ιζαμπέλ ακούει το κλάμα ενός βρέφους. Το κύμα έχει παρασύρει μια βάρκα στην ακτή κι εκεί, μέσα στην βάρκα, βρίσκονται ένας άντρας νεκρός κι ένα μωρό που κλαίει γοερά. Το ζευγάρι αποφασίζει, μετά από πολλά ερωτηματικά, αντιρρήσεις, δισταγμούς, και διαφωνίες να μην αναφέρει το συμβάν (οι φαροφύλακες κρατούν ημερολόγιο για οτιδήποτε συμβαίνει μέσα στην ημέρα) και να κρατήσει το μωρό. Η Ίζι πιστεύει πως δεν κάνουν τίποτε κακό, απλώς δίνουν καταφύγιο σε ένα μωρό. Σκοπός της είναι να σώσει μια ζωή. Θα παρουσιάσουν το μωρό σαν δικό τους, εξάλλου οι πάντες είναι πολύ μακριά για να αντιληφθούν το οτιδήποτε. Η απόφαση αυτή θα έχει συνέπειες για όλους.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Ο ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΑΣ
Ο Τομ φυλάει τον Φάρο. Ποιός επιλέγει να ζήσει απομονωμένος σε έναν Φάρο στην άκρη του κόσμου; Ο Τομ επιστρέφει ζωντανός από τις μάχες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και κάνει αίτηση να γίνει φαροφύλακας για να ζήσει μόνος, θέλοντας να ξεφύγει από τους ανθρώπους και τις αναμνήσεις του. «Αλλα ειναι κι αυτός σημαδεμένος, αφού αναγκάζεται να ζει στο ίδιο πετσί με τον άνθρωπο που έκανε όσα επρεπε να γίνουν τότε. Κουβαλάει μια δεύτερη σκιά που πέφτει μέσα του». Κανείς δεν επιστρεφει αλώβητος από τον πόλεμο. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν μιλάει πολύ, που ζει στοιχειωμένος από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια και την κόλαση που έζησε στα χαρακώματα. Ο Τομ είναι ένας μοναδικός μυθιστορηματικός ήρωας με ήθος, καλοσύνη, ακεραιότητα κι ένα σωρό φαντάσματα που τον κυνηγάνε.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ
Ο πόλεμος διατρέχει σαν ποτάμι ολόκληρο το βιβλίο. Όλοι οι ήρωες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται σε αυτόν. Ο Τομ επέλεξε να ζήσει στον Φάρο για να ξεφύγει από τον πόλεμο που τον έχει στοιχειώσει. Το 1920 που κάνει την αίτηση για φαροφύλακας, βλέπει ακόμη εφιάλτες τις νύχτες. Η τραγική αυτή εμπειρία καθορίζει όλες του τις πράξεις, όλες του τις σκέψεις, ολόκληρη τη ζωή του. Η οικογένεια της Ιζαμπέλ υπέφερε στη διάρκεια του πολέμου, θρήνησε νεκρούς, ολόκληρη η πόλη μέτρησε εκατοντάδες θύματα. Στην απομονωμένη και απελπιστικά ήσυχη πόλη Κάβο Παρταζέζ υπάρχει ξεκάθαρα ένα «πριν» κι ένα «μετά» τον Πόλεμο. Η απομόνωση, η μοναξιά, η ρουτίνα κάνουν το φάντασμα του πολέμου να επιστρέφει πολύ συχνά. Ο Τομ σκέφτεται τον Πόλεμο σε κάθε κεφάλαιο του βιβλίου.

Ο ΦΑΡΟΣ
Δεν είναι εύκολο να ζήσει κανείς σε έναν φάρο. Πόσο μάλλον να κάνει οικογένεια εκεί... Η ζωή στον Φάρο, η καθημερινή ρουτίνα, οι δυσκολίες, η έλλειψη επικοινωνίας, η μοναξιά, περιγράφεται σε πολλές σελίδες. Έχει κάτι το τρομακτικά απόκοσμο ο Φάρος αυτός, βρίσκεται κυριολεκτικά στην άκρη του κόσμου. Ο φαροφύλακας επικοινωνεί με τον ανεφοδιασμό μόλις 4 φορές τον χρόνο. Και ναι πίσω από τη φαινομενικά ήσυχη ζωή του, κρύβεται ένα τρομερό μυστικό που αν αποκαλυφθεί θα ταράξει τις ζωές όλων. Ο Φάρος καθορίζει τις πράξεις των ηρώων -οΤομ και η Ιζαμπέλ δεν θα είχαν κάνει ό,τι έκαναν αν δεν ζούσαν απομονωμένοι στον Φάρο.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ
Το ηθικό δίλημμα που αντιμετωπίζουν ο Τομ και η Ιζαμπέλ είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής αυτού του μυθιστορήματος. Τι είναι σωστό; Τι είναι λάθος; Τι είναι καλό; Τι είναι κακό; Ποιός αποφασίζει; Μπορεί μια καλή πράξη να κάνει τελικά κακό; Γιατί και πώς ο άνθρωπος περνάει από το καλό στο κακό με τόση ευκολία; Τι ρόλο παίζουν οι συνθήκες κάθε φορά; Ο αναγνώστης δεν σταματά λεπτό να αναρρωτιέται και να επανεξετάζει τις δικές του πεποιθήσεις, τα δικά του πιστεύω, τον δικό του ηθικό κώδικα.

INFO
Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς
Συγγραφέας: M.L. Stedman
Μετάφραση: Νίνα Μπούρη
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 480
Τιμή:18,70

Βιβλίο, Παρουσίαση: Δεν γίνεται να εμπιστευτείς τον Φάρο στον κάθε τυχαίο | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ