Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στη Γαλλία - iefimerida.gr

Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στη Γαλλία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε κλίβανο ενός πυρηνικού σταθμού επεξεργασίας αποβλήτων στη Μαρκούλ της νότιας Γαλλίας προκάλεσε το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό ακόμη τεσσάρων, ανάμεσά τους ένας σε κρίσιμη κατάτασταση, όπως αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους τόσο η γαλλική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας EDF όσο και η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας (ASN).

Από το δυστύχημα δεν προκλήθηκε διαρροή πυρηνικής ενέργειας εκτός του σταθμού, υπογραμμίζουν και οι δύο εταιρείες. Το υπουργείο Ενέργειας της Γαλλίας επιβεβαίωσε αυτή την πληροφορία.

"Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για την έκρηξη ενός κλίβανου που χρησιμοποιούνταν για να λιώνουν μεταλλικά ραδιενεργά απόβλητα με μικρά ή πολύ μικρά ποσοστά ραδιενέργειας", επεσήμανε η ASN, η οποία ενεργοποίησε το κέντρο εκτάκτων αναγκών μετά το δυστύχημα.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της EDF, μία θυγατρική της οποίας είναι διαχειρίστρια του πυρηνικού σταθμού, "πρόκειται για ένα βιομηχανικό δυστύχημα, όχι πυρηνικό".

"Σε αυτού του είδους τον κλίβανο υπάρχουν δύο τύποι αποβλήτων: μεταλλικά απόβλητα (εργαλεία, αντλίες) και ραδιενεργά απόβλητα όπως γάντια και φόρμες εργασίας τεχνικών", διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Η πυρκαγιά που ξέσπασε μετά την έκρηξη έχει τεθεί υπό έλεγχο", πρόσθεσε η EDF.

Εξάλλου η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ζήτησε πληροφορίες από τη Γαλλία για τη σημερινή έκρηξη, όπως ανακοίνωσε ο Γιουκία Αμάνο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον Αμάνο το κέντρο συντονισμού της ΙΑΕΑ "ενήργησε αμέσως" και ζήτησε πληροφορίες. "Τώρα ενδιαφερόμαστε για πληροφορίες", δήλωσε ο Αμάνο σε συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ