Ας μιλήσουν οι εκδότες: Συνέντευξη του Νώντα Παπαγεωργίου από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ - iefimerida.gr

Ας μιλήσουν οι εκδότες: Συνέντευξη του Νώντα Παπαγεωργίου από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθώς το 2014 πλησιάζει στο τέλος του κάνουμε έναν μικρό απολογισμό της εκδοτικής χρονιάς. Ποια ήταν τα βιβλία εκείνα που διαβάστηκαν πολύ; Ποια ήταν τα βιβλία που ξεχώρισαν; Ποια ήταν εκείνα που βρήκαν μικρότερη ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό; Ρωτήσαμε τους πιο αρμόδιους να απαντήσουν, τους ίδιους τους εκδότες, οι οποίοι με το ένστικτο, την αισθητική και τις επιλογές τους καθορίζουν τα διαβάσματά μας.

Στις ερωτήσεις του iefimerida απαντάει ο Νώντας Παπαγεωργίου των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Ας μιλήσουν οι εκδότες: Συνέντευξη του Νώντα Παπαγεωργίου από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ | iefimerida.gr 0

1. Ποιο ήταν το best seller του εκδοτικού σας οίκου μέσα στο 2014; Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία;
Το βιβλίο που διέγραψε την πιο λαμπρή πορεία το 2014 -και μάλιστα όχι μόνο για τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αλλά και για το σύνολο της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής- ήταν το «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» της Άλκης Ζέη. Η εξαιρετική συγγραφέας, αγαπημένη μικρών και μεγάλων, έκανε το μεγάλο come back που όλοι περίμεναν με ένα βιβλίο για ενήλικες. Η ίδια είχε σαρώσει μερικές δεκαετίες πριν με την περίφημη Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα και τώρα για άλλη μία φορά κάνει αυτό στο οποίο μας έχει συνηθίσει τόσα χρόνια τώρα: επιβεβαιώνει και τη δυνατή της πένα, αλλά και την αγάπη του αναγνωστικού κοινού, υπογράφοντας το «παραμύθι της ζωής της». Κλείνουμε δε τη χρονιά με τη συλλεκτική έκδοση του ίδιου βιβλίου, σε σκληρόδετη έκδοση που συνοδεύεται από audio book με την Άλκη Ζέη να διαβάζει η ίδια όλο το βιβλίο.

2. Ποιο ήταν για εσάς το πιο σημαντικό από τα βιβλία που εκδώσατε την τελευταία χρονιά; Ποιο βιβλίο από όλα όσα επιλέξατε να προτείνετε στο αναγνωστικό κοινό ξεχωρίζετε εσείς προσωπικά; Για ποιο λόγο;
Για πολλούς λόγους και συναισθηματικούς η «Αναχώρηση» του Νίκου Θέμελη ήταν όχι μόνο ένα σπουδαίο βιβλίο, αλλά και η ύστατη παρουσία στα γράμματα ενός μεγάλου απόντα. Δεν μπορεί κανείς παρά να είναι υπερήφανος που πραγματοποίησε την έκδοσή του. Ωστόσο, δεν μπορώ και να μην ξεχωρίσω και βεβαίως να προτείνω με χαρά στο αναγνωστικό κοινό το λεύκωμα του Κώστα Μητρόπουλου με τίτλο «1960-2015: Τα καλύτερά μας χρόνια σε 285 γελοιογραφίες». Είναι η καλύτερη απεικόνιση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας μέσα από ευφάνταστα, καυστικά, γλυκόπικρα σχόλια, ζωντανεμένα από το ακούραστο πενάκι του σπουδαίου μας γελοιογράφου.

3. Κυκλοφόρησε κάποιο βιβλίο μέσα στο 2014 το οποίο σας άρεσε αλλά δεν άρεσε το ίδιο πολύ και στους αναγνώστες; Ποιο βιβλίο ήταν αυτό;
Παραδόξως, το «Απ’ την πρώτη στιγμή» του Douglas Kennedy, ένα συναρπαστικό λαβ στόρι με φόντο το Βερολίνο του Ψυχρού Πολέμου, δεν βρήκε το κοινό του.

4. Ποιο βιβλίο ζηλέψατε φέτος; Ποιο ήταν το βιβλίο εκείνο που θα θέλατε να βρίσκεται στον δικό σας εκδοτικό κατάλογο;
«Το κεφάλαιο τον 21ο αιώνα» του Thomas Piketty από τις εκδόσεις Πόλις.

5. Ποιο θα είναι το πρώτο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό σας οίκο το 2015; Πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτό.
Το βιβλίο του Marc Roche «Οι Banksters» νομίζω ότι θα συζητηθεί πολύ τους μήνες που έρχονται. Πρόκειται για μια προσωπική μαρτυρία από τον συγγραφέα του μπεστ σέλερ H Τράπεζα, Πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο για τον χρηματιστικό κόσμο, για το πώς κινούνται τα γρανάζια του καπιταλισμού κα πώς, αντίθετα με τα φαινόμενα, τίποτε ή σχεδόν τίποτε δεν έχει αλλάξει έπειτα από το κραχ του 2008.

Ας μιλήσουν οι εκδότες: Συνέντευξη του Νώντα Παπαγεωργίου από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ | iefimerida.gr 1
Ας μιλήσουν οι εκδότες: Συνέντευξη του Νώντα Παπαγεωργίου από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ | iefimerida.gr 2
Ας μιλήσουν οι εκδότες: Συνέντευξη του Νώντα Παπαγεωργίου από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ | iefimerida.gr 3
Ας μιλήσουν οι εκδότες: Συνέντευξη του Νώντα Παπαγεωργίου από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ | iefimerida.gr 4
Ας μιλήσουν οι εκδότες: Συνέντευξη του Νώντα Παπαγεωργίου από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ