Ο Γιώργος Παπανδρέου απορρίπτει τις προτάσεις Βενιζέλου και πάει ολοταχώς για νέο κόμμα - iefimerida.gr

Ο Γιώργος Παπανδρέου απορρίπτει τις προτάσεις Βενιζέλου και πάει ολοταχώς για νέο κόμμα

Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Ο Γιώργος Παπανδρέου απέρριψε τις προτάσεις Βενιζέλου για συνέδριο του ΠΑΣΟΚ σε χρόνο μετά τις εκλογές στο οποίο θα συζητούνταν όσα είχε ζητήσει ο πρώην πρωθυπουργός.

Οπως είχε γράψει το iefimerida νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επέμεινε στις απόψεις που είχε εκφράσει και οι οποίες, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της προϊούσας διάλυσης που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και της αναγέννησης και ανασυγκρότητής του», και καταλήγει ξερά: «Επ’ αυτών δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση».

Σε ναυάγιο κατέληξε η προσπάθεια Βενιζέλου να πείσει τον Γιώργο Παπανδρέου να μην κάνει κόμμα και να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πηγές της Χ. Τρικούπη ο πρώην πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κάνει κόμμα ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξάντλησε τα περιθώρια συναίνεσης.

Σύμφωνα τόσο με την Χ. Τρικούπη όσο και με συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού, δεν μπήκε στο τραπέζι, τελικά, το θέμα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές. «Αυτό που φοβόταν ο Παπανδρέου δεν του το πρότεινε ο Βενιζέλος» σχολίαζε κομματική πηγή εξηγώντας ότι ο πρώην Πρωθυπουργός θα έρχονταν σε δυσχερή θέση με μια τέτοια πρόταση. «Τα περί συνεδρίου είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, ο Παπανδρέου θέλει να κάνει κόμμα, είναι αποφασισμένος» έλεγαν οι ίδιες πηγές της Χ. Τρικούπη.

Σύμφωνα με την ερμηνεία έτερου κομματικού που δεν ανήκει σε κανένα από τα δύο στρατόπεδα, «προφανώς ούτε ο ένας ούτε ο άλλος θέλησαν να κάνουν πίσω. Ο μεν Παπανδρέου δεν δεσμεύτηκε γιατί θέλει να προχωρήσει στο κόμμα, ο δε Βενιζέλος δεν πρόσφερε Συνέδριο για να μην δεσμευτεί, αφού ξέρει ότι αν επιπλεύσει εκλογικά δεν θα τολμήσει άλλος να κάνει την... πολυδιάσπαση του ατόμου όπως θα είναι το ΠΑΣΟΚ με ένα μικρό ποσοστό».

Ωστόσο, ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται να εμφανίστηκε ανοικτός να προσφέρει στον προκάτοχό του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και την θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Σε συνεργάτες του ο Ευ. Βενιζέλος είπε πως δεν μίλησαν για συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο, αλλά η πρότασή του ήταν πως «είμαι ανοικτός σε ό,τι θέλεις» σε σχέση με την αξιοποίησή του.

Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου τόνιζαν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν κόμισε κάτι καινούργιο κατά την 20λεπτη συνάντησή τους στη Βουλή και ως εκ τούτου δεν υπάρχει αλλαγή στάσης από τον πρώην πρωθυπουργό.

Είναι προφανές ότι θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις αμέσως μετά το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας. Εφόσον δεν εκλεγεί Πρόεδρος ο Σταύρος Δήμας, ο Παπανδρέου θα ανακοινώσει αμέσως την ίδρυση κόμματος, στις 30/12 το αργότερο, όπως έγραψε το iefimerida. Ορισμένοι μάλιστα, εκτιμούν ότι μπορεί και να ανακοινωθεί ακόμη και πριν τις 29/12, την Κυριακή 28 του μηνός. Ηδη συνεργάτες του έχουν ετοιμάσει ψηφοδέλτια ανά την Ελλάδα.

Οι διάλογοι Παπανδρέου-Βενιζέλου

Βενιζέλος: «Γιώργο Μαθαίνω ότι θα κάνεις κόμμα».

Παπανδρέου «Τα διαβάζω κι εγώ, Βαγγέλη...»

Βενιζέλος: «Πρέπει να είσαι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Αμφισβήτησέ με μετά τις εκλογές. Εχεις την ηθική και πολιτική υποχρέωση να είσαι στα ψηφοδέλτια του κόμματος που σε ανέδειξε. Σου μιλώ σαν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και σαν προσωπικός φίλος του πατέρας σου Ανδρέα Παπανδρέου. Η θέση σου είναι στην παράταξη και στα ψηφοδέλτιά της για να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν. Είμαι ανοικτός σε ό,τι θέλεις.»

Παπανδρέου: «Ποιο ΠΑΣΟΚ; Αυτό που κατέβηκε ως Ελιά στις ευρωεκλογές; Ξερεις ότι έχω διαφωνήσει»

Βενιζέλος: «Γιώργο, θα κάνω διεύρυνση όπως έκανες και εσύ με Μάνο και Ανδριανόπουλο. Θα κατέβουμε ως ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη με τον ήλιο στο λογότυπο. Και όποιος διασπάσει την δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ θα φέρει ακέραια την ευθύνη».

Παπανδρέου: «Οι θέσεις μου είναι γνωστές και δημόσια διατυπωμένες. Επ' αυτών δεν έλαβα κάποια απάντηση. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα αναγεννησιακό σοκ»

Η άτυπη ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ για τη συνάντηση

Κατά τη σημερινή συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να συμβάλει στην ενότητα του χώρου και να μην διασπάσει την παράταξη, καθώς η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι εθνική, παραταξιακή και ηθική υποχρέωσή του.

Ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά στον κ. Παπανδρέου ότι η θέση του είναι στην παράταξη και στα ψηφοδέλτιά της «για να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν».

Η ανακοίνωση Παπανδρέου για το τετ α τετ

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει καταθέσει τις απόψεις του και τις θέσεις του και για την πορεία της χώρας και για την πορεία του κινήματος, που παραμένουν σε ισχύ και είναι αναγκαίες.

Προτάσεις, που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της προϊούσας διάλυσης που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα, της αναγέννησης και ανασυγκρότησής του.

Επ´ αυτών δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ