Reuters: Η προσφορά-έκπληξη του Σαμαρά δημιουργεί νέο μομέντουμ στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Reuters: Η προσφορά-έκπληξη του Σαμαρά δημιουργεί νέο μομέντουμ στην Ελλάδα

PHASMA/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ενδιαφέρον παρακολουθουν η ευρωζώνη και οι αγορές τις διαδικασίες προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα αναφέρει το Reuters και εκτιμά ότι η πρόταση Σαμαρά δημιουργεί νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του εισησεογραφικού πρακτορείου η προσφορά-έκπληξη του Ελληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στους βουλευτές προτείνοντας να πάει σε εθνικές κάλπες στο τέλος του επόμενου έτους, σε αντάλλαγμα μία ψήφο για τον υποψήφιο πρόεδρο της δημοκρατίας έχει δώσει μια αίσθηση νέου μομέντουμ στην μάχη του ενάντια στην αριστερή αντιμνημονιακή αντιπολίτευση.

Ωστόσο, καθώς το κοινοβούλιο προετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο της Τρίτης, προκειμένου να εκλέξει διάδοχο για τον 85χρονο πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, το αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι ανοικτό, με μόλις μια χούφτα ανεξάρτητων βουλευτών να έχουν δώσει την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση.

Αν δεν εκλεγεί πρόεδρος στον τρίτο γύρο, στις 29 Δεκεμβρίου, οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν νωρίς το Φεβρουάριο, με φαβορί να τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το κύριο αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης που θέλει να επαναδιαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας, που θα κρατήσει εν ζωή τα άθλια οικονομικά της χώρας.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να ταρακουνήσει την ευρωζώνη που μόλις αναρρώνει από την κρίση χρέους που την έπληξε.

Τα ελληνικά μέσα αναφέρουν ότι ο υπουψήφιος του Σαμαρά, Σταύρος Δήμας θα μπορούσε να πάρει 169 ψήφους στο δεύτερο γύρο, κάτι που σημαίνει ότι υπολείπονται ακόμη 11 για την αποφασιστική τρίτη ψηφοφορία που έχει όριο τους 180.

«Υπάρχουν ηδη μερικοί ακόμη θετικοί να ψηφίσουν αλλά νομίζω πως οι πιθανότητες να εκλέξουμε πρόεδρο είναι εξαιρετικά αδύνατες» είπε ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων ALCO Κώστας Παναγόπουλος.

Οι οικονομικές αγορές και οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις και την δεύτερη ψηφοφορία που ξεκινά το μεσημέρι της Τρίτης. Ο Δήμας δεν αναμένεται να εκλεγεί την Τρίτη, αλλά το αποτέλεσμα θα αποτελέσει έναν δείκτη για το τελικό αποτέλεσμα του τρίτου γύρου.

Τo Reuters αφού περιγράφει την πρόταση Σαμαρά και την απόρριψή της από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ, σημειώνει ότι το προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα μειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες αλλά ακόμη προηγείται με 3,4% σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ