Τα «ναι», τα «παρών» και τα διλήμματα πριν από τη 2η ψηφοφορία - iefimerida.gr

Τα «ναι», τα «παρών» και τα διλήμματα πριν από τη 2η ψηφοφορία

Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΟΣ

Με στόχο να πλησιάσει τα 170 «ναι» κινείται η κυβέρνηση για την αυριανή, δεύτερη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά και το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και την πρόταση συναίνεσης που έκανε μέσω του διπλού «ανοίγματος» για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και χρονοδιάγραμμα εκλογών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Και μπορεί ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ να απέρριψαν αμέσως την πρόταση Σαμαρά, ωστόσο μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού άρχισαν να έρχονται και οι πρώτες αντιδράσεις από τους ανεξάρτητους, αλλά και τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που είχαν υπογράψει την πρόταση των «8».

Βασίλης Οικονόμου και Γιάννης Κουράκος αμέσως μετά το διάγγελμα Σαμαρά δήλωσαν ότι στην αυριανή ψηφοφορία θα μετακινηθούν από το «παρών» στο «Σταύρος Δήμας», ενώ δεδομένη στο «ναι» πρέπει να θεωρείται και η μετακίνηση του Παναγιώτη Μελά, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Τα «παρών» στα οποία η κυβέρνηση ποντάρει να γίνουν «ναι»

Εκτός από τους Μελά, Κουράκο, Οικονόμου, πιο κοντά στο να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα και να δώσουν ανάσα στην κυβέρνηση είναι ο Γιώργος Κασαπίδης, η Μίκα Ιατρίδη και ο Θωμάς Ψύρρας. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση από την πρώτη ψηφοφορία μετράει πέντε «ναι», αυτά των Σπύρου Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανού, Κατερίνας Μάρκου, Χρήστου Αηδόνη και Γιώργου Νταβρή.

Επιπλέον, υπάρχουν και οι δύο ψήφοι των ανεξάρτητων (πρώην χρυσαυγιτών) Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, που φαίνεται πως θα καταλήξουν στο «ναι».

Τα «όχι» που υπό προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν «Σταύρος Δήμας»

Το διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε τις αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ, με τα τρία κόμματα να λένε «όχι» στον πρωθυπουργό και να ζητούν για ακόμα μία φορά εκλογές. Σταθερός στο «όχι» παραμένει και ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook μετά το διάγγελμα Σαμαρά ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά ότι, αν και ο πρωθυπουργός έκανε ένα βήμα προς την εθνική συνεννόηση, δεν πρόκειται να αλλάξει την ψήφο του και να ψηφίσει Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο δεν αλλάζει η θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη γραμμή του «όχι» παραμένει και ο Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος δήλωσε πως θα ψηφίσει «παρών» και στη δεύτερη ψηφοφορία. Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι θα ψηφίσει «παρών» στη δεύτερη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο. «Από τη στιγμή που και τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν εκλογές, ας πάμε σε εκλογές και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Εγώ θα ψηφίσω "παρών"», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον έχει και η στάση του Νίκου Τσούκαλη, ο οποίος ήταν σταθερά στο «παρών», ωστόσο μετά το διάγγελμα του Σαμαρά δείχνει να το ξανασκέφτεται, αλλά ξεκαθαρίζει πως βάζει πάνω από όλα την κομματική γραμμή.

Μιλώντας στο thebest.gr, θύμισε ότι η κίνηση των «8», της οποίας ηγήθηκε και ζητούσε συναίνεση για τον Πρόεδρο και εκλογές εντός του 2015, είχε θέσει ως προϋπόθεση τη συμφωνία τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, και πρόσθεσε: «Το πρώτο βήμα προσχώρησης στη συναίνεση έγινε με το διάγγελμα Σαμαρά. Το άλλο μέρος όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτει αυτή τη διαδικασία. Η καθυστερημένη και εσπευσμένη αλλαγή στάσης από τον Σαμαρά κινείται στη θετική κατεύθυνση, πλην όμως η πρωτοβουλία των "8", σε ό,τι με αφορά, προϋποθέτει συμφωνία και του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν προσχωρήσει και ο Αλ. Τσίπρας στη συνεννόηση, εγώ είμαι και παραμένω βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και συνεπώς δεσμεύομαι από τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος».

Υπενθυμίζεται πάντως πως μάλλον δύσκολα θα αλλάξουν γνώμη και οι ανεξάρτητοι Βύρων Πολύδωρας (ήδη από την προηγούμενη εβδομαδα ξεκαθάρισε την αρνητική στάση του), Μίμης Ανδρουλάκης και Πάρις Μουτσινάς.

Ξεκάθαρο «όχι» στην πρόταση Σαμαρά από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ

Αμεσα αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, απορρίπτοντας την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, με στελέχη της Κουμουνδούρου να υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν απευθυνόταν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στις εσωκομματικές φωνές που του ζητούσαν να υποχωρήσει και ανέφεραν ότι «μόνη λύση είναι οι εκλογές, για να καθαρίσει το τοπίο και να βγει η χώρα από τον βούρκο».

Σκληρή κριτική άσκησαν και οι ΑΝΕΛ, που καλούν τον πρωθυπουργό να αντιληφθεί ότι αποτελεί παρελθόν για τη χώρα, ως απάντηση στο διάγγελμα του τελευταίου.

Αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση της ΔΗΜΑΡ στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για συναίνεση και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Συνεργάτες του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη σχολίαζαν, μετά την πρόταση Σαμαρά, «παράταση της κυβερνητικής θητείας σημαίνει παράταση αυτής της πολιτικής. Η ΔΗΜΑΡ με αποφάσεις του συνεδρίου και των οργάνων της έχει ταχθεί κατά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή».

Βενιζέλος: Σημαντικό βήμα το διάγγελμα Σαμαρά, λυπάμαι που το απέρριψε η αντιπολίτευση

Αμέσως μετά το διάγγελμα Σαμαρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα τη συναινετική πρόταση του πρωθυπουργού, ζητώντας πλέον την «υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης», η οποία «δεν πρέπει να ασχολείται με τα μικρά και μίζερα, αλλά με τα μεγάλα και εθνικά προτάγματα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυβέρνηση Σταύρος Δήμας ψηφοφορία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ