Οι βουλευτές που το σκέφτονται να ψηφίσουν για Πρόεδρο - iefimerida.gr

Οι βουλευτές που το σκέφτονται να ψηφίσουν για Πρόεδρο

Φωτογραφία: Sooc
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί η πρόταση συναίνεσης του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή να απορρίφθηκε αμέσως από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ, ωστόσο φαίνεται ότι θα κάνει κάποιους βουλευτές (ανεξάρτητους και ΔΗΜΑΡ) να το... ξανασκεφθούν.

Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού είτε ανταποκρίθηκαν ευθέως θετικά, είτε δηλώσαν ότι το σκέφτονται.

Η πρόταση του πρωθυπουργού για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και χρονοδιάγραμμα εκλογών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την πρωτοβουλία των οκτώ βουλευτών από τις τάξεις των ανεξαρτήτων και τη ΔΗΜΑΡ. Έτσι, φαίνεται πιθανό να διευρυνθεί ο αριθμός των βουλευτών που μπορεί να ψηφίσουν Σταύρο Δήμα στη δεύτερη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο την ερχόμενη Τρίτη.

Οι δυο που ανταποκρίθηκαν θετικά και ο ένας που είναι σε «επιφυλακή»

Ηδη, Βασίλης Οικονόμου και Γιάννης Κουράκος, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνονται ικανοποιημένοι από την πρόταση Σαμαρά και θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα στην επόμενη, δεύτερη, ψηφοφορία για τον Πρόεδρο, ενώ ο Κώστας Γιοβανόπουλος δήλωσε ότι μελετά ακόμη την πρόταση και ότι είναι σε επιφυλακή.

Ποιοι ενδέχεται να μετακινηθούν από το «παρών»

Επιπλέον, πιο κοντά στο να ψηφίσει Σταύρο Δήμα φαίνεται ότι βρίσκεται ο Παναγιώτης Μελάς, ενώ από το «παρών» του πρώτου γύρου είναι πιθανό να μετακινηθεί στην ψήφο «Σταύρος Δήμας» και ο ανεξάρτητος Γιώργος Κασαπίδης. Επίσης, ενδέχεται να αλλάξουν στάση, ψηφίζοντας «Σταύρο Δήμα» στη δεύτερη ψηφοφορία η Μίκα Ιατρίδη και πιθανόν ο Θωμάς Ψύρρας της ΔΗΜΑΡ. Ο συνάδελφός του Νίκος Τσούκαλης, πάντως, μιλώντας στο thebest.gr θύμισε ότι η κίνηση των «8», της οποία ηγήθηκε, που ζητούσε συναίνεση για τον Πρόεδρο και εκλογές εντός του 2015 είχε ως προϋπόθεση την συμφωνία τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Το πρώτο βήμα προσχώρησης στην συναίνεση έγινε με το διάγγελμα Σαμαρά. Το άλλο μέρος όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτει αυτή τη διαδικασία. Η, καθυστερημένη και εσπευσμένη, αλλαγή στάσης από τον Σαμαρά κινείται στην θετική κατεύθυνση πλην όμως η πρωτοβουλία των «8», σε ότι με αφορά, προϋποθέτει συμφωνία και του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν προσχωρήσει και ο Αλ. Τσίπρας στην συνεννόηση, εγώ είμαι και παραμένω βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. και συνεπώς δεσμεύομαι από τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος».

Τατσόπουλος: Δεν ψηφίζω Δήμα εάν δεν αλλάξει στάση ο ΣΥΡΙΖΑ

Οσον αφορά τον Πέτρο Τατσόπουλο σε ανάρτησή του στο Facebook μετά το διάγγελμα Σαμαρά αναφέρει ότι σήμερα ο πρωθυπουργός έκανε ένα βήμα προς την εθνική συνεννόηση, ωστόσο, τονίζει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την ψήφο του και να ψηφίσει Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο δεν αλλάζει η θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανάρτησή του Πέτρου Τατσόπουλου στο Facebook έχει ως εξής:

«Η ΘΕΙΑ ΛΕΝΑ ΠΕΘΑΝΕ

΄Οπως και το τανγκό -μη λέμε ξανά και ξανά τις ίδιες κοινοτοπίες- έτσι και η εθνική συνεννόηση χρειάζεται ΔΥΟ. Εθνική συνεννόηση με ΕΝΑΝ δεν γίνεται. Σήμερα ο Σαμαράς έκανε ένα βήμα προς την εθνική συνεννόηση. Ο Τσίπρας, σταθερός στον λαϊκιστικό του μαξιμαλισμό, δεν έκανε κανένα. Θέλει Εκλογές και τις Θέλει Τώρα. Από τη στιγμή που ο Τσίπρας απορρίπτει την πρόταση του Σαμαρά, η πρόταση του Σαμαρά μετατρέπεται αυτομάτως σε πρόσχημα για τη συγκέντρωση 180 ψήφων στην τρίτη ψηφοφορία. ΄Εχω δηλώσει πολλές φορές πως δεν ψάχνω για πρόσχημα ώστε ν' αλλάξω τη ψήφο μου. Δεν πρόκειται ν' αλλάξω τη ψήφο μου εάν δεν την αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται να δώσω, ούτε ως απειροελάχιστο ενδεχόμενο, την ανακούφιση στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχασε το στοίχημα της προεδρικής εκλογής και τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές επειδή τον πρόδωσε ένας "αποστάτης". Αλέξη, ώρα να μεγαλώσεις. Τέρμα τα παραμύθια με τους "αποστάτες" Δράκους. ΄Εφτασε η ώρα ν' αντιμετωπίσεις τους αληθινούς Δράκους -και, κυρίως, την ευθύνη των ΔΙΚΩΝ ΣΟΥ επιλογών..».

Καπερνάρος: Θα ψηφίσω παρών στη δεύτερη ψηφοφορία

Στο ίδιο κλίμα και ο Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος με δήλωσή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ, δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών» στη δεύτερη ψηφοφορία για τον Πρόεδο. «Από τη στιγμή που και τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν εκλογές ας πάμε σε εκλογές και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Εγώ θα ψηφίσω παρών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ