Επικά κρασιά μέσα σε μια αυθεντική καρτ ποστάλ της Αθήνας - iefimerida.gr

Επικά κρασιά μέσα σε μια αυθεντική καρτ ποστάλ της Αθήνας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γεύεσαι ένα Βarolo ή ένα Νυχτέρι, κοιτάζοντας τη Ρωσική εκκλησία που ανεγέρθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα. Ναι βρίσκεσαι μέσα στη Στοά Ράλλη, στο εκπληκτικό αρχιτεκτόνημα του 1925 όπου στεγάζεται το wine bar bistro "Βy the glass", το οποίο προσφέρει από το πρωί καφέδες και εδέσματα και συνεχίζει ως το βράδυ με μια σταθερή επέλαση κρασιών. Εκεί η Αθήνα ζει μια διαφορετική εμπειρία ευζωίας.

Επικά κρασιά μέσα σε μια αυθεντική καρτ ποστάλ της Αθήνας | iefimerida.gr 0


Μια συνεχής ροή κόσμου διαπερνά την υπέροχη στοά από το πρωί ως αργά το βράδυ. Λες και αυτό το σημείο της πόλης που έως μερικά χρόνια πριν ήταν βουβό και σκοτεινό, εκλύει τώρα ενέργεια. Και το κάνει από τις 22 Νοεμβρίου του 2012, οπότε άνοιξε τις πόρτες του το wine bar bistro "Βy the glass". Oμως σε ένα επίπεδο… φαντασιακό, λειτουργούσε εκεί ήδη επτά χρόνια πριν… «Πριν από επτά χρόνια αποφάσισα να ανοίξω ένα wine bar. Με το που είδα τη Στοά Ράλλη, την ερωτεύθηκα. Κανονικά. Ηταν έρωτας με την πρώτη ματιά» μου λέει η ιδιοκτήτρια Φωτεινή Παντζιά.

Επικά κρασιά μέσα σε μια αυθεντική καρτ ποστάλ της Αθήνας | iefimerida.gr 1


«Προσέγγισα την οικογένεια Ράλλη, δεν τους έπεισα όμως να μου δώσουν το χώρο. Ότι άλλο κοιτούσα στην Αθήνα, απλά δεν μου άρεσε. Απογοητεύτηκα, εγκατέλειψα την προσπάθεια», θυμάται η κα Παντζιά, η οποία για χρόνια εργαζόταν στις πωλήσεις κρασιού, γνωρίζει όσο κανείς όχι μόνο αυτό καθ’ αυτό το κρασί που δηλώνει ευθαρσώς ότι αγαπά, αλλά και τα γούστα των Ελλήνων. « Το 2012 αποφάσισα να αρχίσω να κοιτάζω πάλι χώρους στην Αθήνα. Όμως η Στοά Ράλλη δεν ξεκολλούσε από το μυαλό μου. Πήγα σε ένα γραφείο, τους είπα «δεν ξέρω τι θα κάνετε, θέλω αυτό τον χώρο». Τελικά τα καταφέραμε και τη στιγμή που υπογράφαμε συνειδητοποίησε η κυρία Ασπασία Ράλλη πως είμαι η ίδια που τους ζητούσε το χώρο και τόσα χρόνια πριν».

Επικά κρασιά μέσα σε μια αυθεντική καρτ ποστάλ της Αθήνας | iefimerida.gr 2

(Η Φωτεινή Παντζιά με την ομάδα της)
Η συζήτηση με την Φωτεινή Παντζιά δεν είναι εύκολη. Βλέπετε, σχεδόν όλοι οι πελάτες περνούν για να της πουν κάτι, να την χαιρετίσουν, το βλέμμα της αδυνατεί να σταθεροποιηθεί αφού κοιτά τα τραπέζια. τους υπαλλήλους, πετάγεται να σημειώσει κάτι, να τσεκάρει. Πάθος. Εχει πάθος για αυτό που κάνει, που το περιγράφει απλά ως όνειρο. «Το καλοκαίρι του 2012 που υπογράψαμε και άρχισε η προετοιμασία για τη δημιουργία του μαγαζιού η κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της» θυμάται. «Δεν ξέραμε αν θα μείνουμε στο ευρώ ή θα πάμε στη δραχμή. Ξέρεις τι έκανα; Εκλεισα την τηλεόραση, σταμάτησα να το σκέφτομαι ή να ακούω τις σχετικές ειδήσεις και έκανα πράξη το όνειρό μου».

Επικά κρασιά μέσα σε μια αυθεντική καρτ ποστάλ της Αθήνας | iefimerida.gr 3


Αξίζουν πολλές προπόσεις σε αυτό το πραγματικό, ρεαλιστικό, success story. Ο χώρος είναι ζεστός, φιλικός, οικείος, νιώθεις να είσαι στο όμορφο σπίτι ενός φίλου. Και ταυτόχρονα η αίγλη, η αστική αθηναϊκή αρχιτεκτονική δίνει μια μοναδική δυναμική σε αυτό το μπιστρό που είναι ερωτευμένο με το κρασί. Έναν χώρο που η Φωτεινή επιμένει πως θέλει να απευθύνεται σε όλους. «Εχουμε 60 ετικέτες κρασιών σε ποτήρι. Μπορείς εδώ να πιείς φιάλες κρασιού από 16 ως 200 ευρώ.» Το ακριβότερο κρασί που έχει ανοίξει ήταν μία Ornellaia του 2004. Ολη η Τοσκάνη στο ποτήρι σου, με επάρκεια 96%. Επικό κρασί.


Στο μπαρ, κάτω από τον μαυροπίνακα όπου αναγράφονται με κιμωλία οι ποικιλίες από τις οποίες μπορείς να επιλέξεις, κάτω από τις τεράστιες προθήκες με τις φιάλες ξαπλωμένες, βρίσκεται το dispenser, ένα μηχάνημα 18 θέσεων που διατηρεί αναλλοίωτη τη γεύση του κρασιού για 50 μέρες. Αυτό έδωσε και το όνομα στο μαγαζί: By the glass, μπορείς να απολαύσεις εξαιρετικές ετικέτες χωρίς να χρειαστεί να πάρεις ολόκληρη τη φιάλη. Το By the glass προσφέρει τη δυνατότητα να αγοράσει κανείς φιάλες κρασιού επίσης (λειτουργεί δηλαδή και ως κάβα).

Επικά κρασιά μέσα σε μια αυθεντική καρτ ποστάλ της Αθήνας | iefimerida.gr 4


Συνειδητά η Φωτεινή Παντζιά έδωσε το βάρος της στους ελληνικούς αμπελώνες και τους τελευταίους μήνες, επιλεκτικά, σχεδόν σοφά άρχισε να φέρνει και διεθνείς ετικέτες «που αξίζει να δοκιμάσει κανείς». Μια επιλογή από 7 κρύα και 10 ζεστά πιάτα συνοδεύει την όλη διαδικασία «ξεκινήσαμε με ζεστό φαγητό γιατί πιστεύω ότι ταιριάζει στο κρασί. Επειδή οι Έλληνες όμως θέλουν να τρώνε καλά και πολύ καθώς πίνουν, αυξήσαμε τα πιάτα». Το ριζότο με μανιτάρια και παρμεζάνα κάνει θραύση, ενώ ξεχωρίζουν ακόμα οι ταλιάτες, η πίτα και το πιάτο ημέρας.
Στις γιορτές, το By the Glass θα είναι ανοιχτό κάθε μέρα. Ακόμη και ανήμερα – το βράδυ- ενώ ετοιμάζει και live από τις 4 ως τις 6.30 (μετά θα ακολουθήσει dj) την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, την παραμονή Χριστουγέννων και την Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Aπό τον Ιανουάριο θα προσφέρει και brunch τις Κυριακές.

Επικά κρασιά μέσα σε μια αυθεντική καρτ ποστάλ της Αθήνας | iefimerida.gr 5


Μπορείτε να δείτε τις εκτενείς λίστες με τις ετικέτες κρασιών του by the glass στην ιστοσελίδα του http://www.bytheglass.gr


Γ.Σουρή 3 και Φιλελλήνων, 21 0323 2560

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ