Τομά Πικετί: Οι πολιτικές της ΕΕ είναι καταστροφικές για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Τομά Πικετί: Οι πολιτικές της ΕΕ είναι καταστροφικές για την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τη στιγμή που ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί εξέδωσε το βιβλίο «Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα», έχουν γραφτεί τόσα πολλά που αίφνης μετατράπηκε σε «ροκ σταρ» της οικονομικής επιστήμης.

Από τις διθυραμβικές κριτικές του Νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, έως την αποδομητική λογική των Financial Times, το ογκώδες βιβλίου του παραλληλίζεται με το Κεφάλαιο του Μαρξ, καθώς φανερώνει τις πραγματικές ανισότητες ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ από τον 18ο αιώνα μέχρι και σήμερα.

Με συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο Τομά Πικετί μιλάει για τα ελληνικά πράγματα και μάλιστα δεν διστάζει να μιλήσει για την αντιμετώπιση που έτυχε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λέει χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα πιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα (υψηλότερους φόρους στα υψηλά εισοδήματα και στον μεγάλο πλούτο) χωρίς να περιμένει τη διεθνή συνεργασία. Στην προσπάθεια όμως διαχείρισης της τρέχουσας κρίσης, το πραγματικό κλειδί είναι συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να αλλάξει η διακυβέρνηση της Ευρωζώνης. Το σημερινό σύστημα είναι καταστροφικό, ειδικά για την Ελλάδα, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη».

Για την υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ να φορολογήσει τους πλούσιους, κάτι που προσπάθησε να κάνει και ο Ολάντ, απαντάει: «Ασφαλώς χρειαζόμαστε μεγαλύτερη δημοσιονομική συνεργασία. Η Ευρώπη ζητεί από την Ελλάδα να υποχρεώσει τους πλούσιους Ελληνες φορολογουμένους να πληρώσουν υψηλότερους φόρους, αλλά την ίδια στιγμή γαλλικές και γερμανικές τράπεζες δέχονται ευχαρίστως να φιλοξενήσουν τα χρήματά τους, ενώ ούτε η Γαλλία ούτε η Γερμανία παρέχουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων στην ελληνική φορολογική υπηρεσία. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Να προσθέσω πάντως εδώ ότι το πρόβλημα στην πολιτική του Ολάντ δεν ήταν η κλίμακα του 75% στα υψηλά εισοδήματα. Το πρόβλημα ήταν ότι οι φόροι αυξήθηκαν πολύ στον γενικό πληθυσμό στο διάστημα 2012-14, ειδικά μέσω της αύξησης του ΦΠΑ και του παγώματος στις φορολογικές κλίμακες. Αυτή ήταν μία πολύ μεγαλύτερη αύξηση από το 75% και είναι η πολιτική λιτότητας που σκότωσε την ανάπτυξη».

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ο Τομά Πικετί: «Τα νέα κόμματα είναι ενίοτε απαραίτητα για την αντικατάσταση των σχηματισμών του κατεστημένου και την επίλυση μιας μεγάλης κρίσης ανισοτήτων. Ασφαλώς δεν θα έβαζα στην εθνικιστική Ακρα Δεξιά από την μία πλευρά και στον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη την ίδια ταμπέλα, αυτήν τη «ακραίου κόμματος». Οσο έχω παρακολουθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα διεθνιστικό και φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Αυτό που είναι σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, είναι να διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένες προτάσεις για ένα διαφορετικό σύστημα διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα χρειάζεται μια δημοκρατικότερη Ευρώπη. Το ίδιο και η υπόλοιπη Ευρώπη.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ