Ερευνα: Αριστα στις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα, κάτω από τη βάση σε υγεία και εκπαίδευση - iefimerida.gr

Ερευνα: Αριστα στις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα, κάτω από τη βάση σε υγεία και εκπαίδευση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ποτήρι μπορεί να το δει κανείς μισογεμάτο ή μισοάδειο. Εξαρτάται από τη θέση εστίασης. Πάντως και η ετήσια έκθεση The 2014 Euro Plus Monitor που συνέταξε η γερμανική τράπεζα Berenberg και η δεξαμενή σκέψης The Lisbon Council προσφέρει τη δυνατότητα να δει κανείς και τις δύο πτυχές της Ελλάδας: τη θετική και την αρνητική, ταυτοχρόνως.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια στον τομέα των μεταρρυθμίσεων (γραφειοκρατία, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων), την ίδια στιγμή που βαθμολογείται αρνητικά στην εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Η έκθεση, ουσιαστικά, δείχνει το αποτέλεσμα της δράσης και της αντίδρασης των δημοσιονομικών προσαρμογών στην ελληνική κοινωνία. Οι βασικοί οικονομικοί όροι επιτεύχθηκαν, αλλά αυτό είχε ως συνέπεια να δεχθούν καίρια πλήγματα οι αντίστοιχοι κοινωνικοί. Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η ακόλουθη επισήμανση που γίνεται στην έκθεση «φωτογραφίζοντας» την Ελλάδα: «Αν και οι οικονομικοί κίνδυνοι έχουν μετριασθεί, οι μεγάλοι κίνδυνοι είναι τώρα πολιτικοί. Ο πόνος της προσαρμογής και –σε ορισμένες περιπτώσεις– παλιά ή νέα σκάνδαλα διαφθοράς έχουν προκαλέσει μια αντιδράσεις εναντίον των πολιτικών κομμάτων που εφήρμοσαν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Εάν οι χώρες που εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις παραμείνουν προσηλωμένες χωρίς να υποκύψουν στον πειρασμό της αναίρεσης των μεταρρυθμίσεων, μπορούν να προσδοκούν σε ταχύτερη ανάπτυξη και σημαντική μείωση της ανεργίας που βρίσκεται ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα. Εάν όμως αποφασίσουν να αντιστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις τώρα, είναι πιθανό να καταλήξουν σε νέα κρίση. Εχοντας υποστεί ήδη πολλά χρόνια πόνου, θα υποστούν ακόμη μεγαλύτερο, αντί να απολαύσουν την οικονομική ανάκαμψη που είναι το αποτέλεσμα των πρόσφατων προσπάθειών τους».

Ερευνα: Αριστα στις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα, κάτω από τη βάση σε υγεία και εκπαίδευση   | iefimerida.gr 0

Γράφημα από την Καθημερινή

Αναφερόμενοι σε άλλο σημείο ειδικά στην Ελλάδα, οι συγγραφείς της έκθεσης υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα «μαξιλάρι ασφαλείας», κυρίως διότι οι πολιτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη. Με βάση, λοιπόν, την έκθεση, η οποία μετράει δύο γενικούς δείκτες, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 21 χωρών ως προς τον δείκτη προόδου προσαρμογής με βαθμολογία 8,9 (με άριστα το 10), αλλά τελευταία ως προς τον δείκτη θεμελιώδους υγείας, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 4,3, όσο και πέρυσι. Ο πρώτος γενικός δείκτης περιλαμβάνει τέσσερις υποδείκτες, με την Ελλάδα να παίρνει άριστα ως προς την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και να κατατάσσεται πρώτη.

Στον αντίποδα των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται ο υποδείκτης της προοπτικής ανάπτυξης (εντάσσεται στον γενικό δείκτη θεμελιώδους υγείας), εκεί όπου η Ελλάδα συγκεντρώνει τη χαμηλότερη βαθμολογία, μόλις 2,6 και κατατάσσεται στην τελευταία θέση. Ο εν λόγω υποδείκτης καταρτίζεται λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά ανεργίας, το επίπεδο εκπαίδευσης με βάση τις επιδόσεις στον διαγωνισμό PISA, καθώς και το ύψος της κατανάλωσης. Η Ελλάδα, τέλος, κατατάσσεται μόλις 19η σε ό,τι αφορά την αντοχή σε οικονομικά σοκ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Berenberg Bank μεταρρυθμίσεις εκπαίδευση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ