Σενάρια και διλήμματα πριν από τη 2η ψηφοφορία για Πρόεδρο - iefimerida.gr

Σενάρια και διλήμματα πριν από τη 2η ψηφοφορία για Πρόεδρο

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΟΣ

Δεν έχουν τέλος τα σενάρια που διακινούνται στο παρασκήνιο της προεδρικής εκλογής, με το Μέγαρο Μαξίμου και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένουν σε καθαρή λύση.

Λίγες ημέρες πριν από τη 2η ψηφοφορία, η μεν κυβέρνηση επιμένει σε εκλογή Προέδρου ή εκλογές, η δε Κουμουνδούρου σε αδυναμία εκλογής του Σταύρου Δήμα από την παρούσα Βουλή και εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Ουσιαστικά, οι δύο πλευρές θέτουν από ένα δίλημμα: είτε Πρόεδρος ή εκλογές, είτε εκλογές ή Μνημόνιο. Την ίδια ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται για κάλπες, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο πάντως να δείχνει πρόθυμος να συζητήσει οποιαδήποτε συναινετική λύση που θα επιφέρει άρση του αδιεξόδου.

Το παζλ συμπληρώνεται από τον ανένδοτο των ΑΝΕΛ που ζητούν εκλογές, αλλά και τη νέα πρωτοβουλία των ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι προκειμένου να ψηφίσουν θετικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητούν συναίνεση για την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή, ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και ορισμό χρόνου εκλογών. Από την άλλη, η ΔΗΜΑΡ επιμένει πως ανοίγει ο δρόμος για εκλογές και αναζητεί τον τρόπο για συνεργασία με την Κουμουνδούρου.

ΝΔ: Συναίνεση και εκλογή Προέδρου

Από την πλευρά της ΝΔ, πάντως, αποκλείουν το ενδεχόμενο παραίτησης του πρωθυπουργού και κόβουν κάθε σενάριο κυβέρνησης εθνικού σκοπού. Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν πως «δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικού σκοπού, όπως έγινε με τον Παπαδήμο. Τότε η αντιπολίτευση, δηλαδή η ΝΔ, συμφωνούσε. Σήμερα, αντιπολίτευση είναι ο Τσίπρας, που αρνείται κάθε συναίνεση», σχολιάζουν.

«Τώρα απαιτούνται καθαρές λύσεις. Την εθνική συναίνεση την προσπαθεί η ΝΔ εδώ και δύο χρόνια», δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, απέρριψε κάθε σενάριο για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να μπούμε σε συζήτηση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και άλλα τέτοια που ακούγονται. Υπάρχουν διάφορα θέματα τα οποία βάζουν οι βουλευτές. Όταν υπάρξει κάτι συγκεκριμένο και συγκροτημένο, μπορούμε να το συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε σε μία συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα».

ΠΑΣΟΚ: Αποστάσεις από ΝΔ και το βλέμμα στον Παπανδρέου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει αρχίσει να παίρνει αποστάσεις από τον Αντώνη Σαμαρά και με το βλέμμα σε πρόωρες κάλπες δείχνει πρόθυμος να συζητήσει οποιαδήποτε συναινετική λύση που θα επιφέρει άρση του αδιεξόδου, σε μια προσπάθεια να μη χρεωθεί το ΠΑΣΟΚ πιθανές εκλογές. Την ίδια ώρα, όμως, παρακολουθεί και τις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ετοιμάζει το δικό του κόμμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοδυναμία, γιατί... μας περιμένουν στη γωνία

Την ανάγκη να κατακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την αυτοδυναμία για να πετύχει στους στόχους της διαπραγμάτευσης έθεσε στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας.

«Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί ένα θετικό βήμα, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι η δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, θα εντείνει από καλύτερη θέση την προσπάθειά του να σπάσει το κλίμα του φόβου, να πείσει ότι η δημοκρατία δεν είναι απειλή, αλλά διέξοδος. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την προοπτική της εκλογικής μας νίκης, από ελπίδα για την Ελλάδα, σε προσδοκία για όλη την Ευρώπη.

Το κλειδί για να πετύχουμε τον στόχο μας θα είναι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στο λαό. Όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητά μας να τα καταφέρουμε. Αν, όμως, δεν έχουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάποιοι θα μας περιμένουν στη γωνία για να μας εμποδίσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις για τη χώρα.

Συνεπώς, ο μόνος δρόμος της επιτυχίας είναι ο δρόμος της αυτοδυναμίας στη Βουλή και αυτός ο δρόμος περνάει από τρεις προϋποθέσεις:
1. Την καταπολέμηση του φόβου.
2. Την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του λαού.
3. Τη διεύρυνση των συμμαχιών μας».

Ανεξάρτητοι βουλευτές: Ετοιμάζουν νέο κείμενο-πρόταση

Από την πλευρά τους, οι ανεξάρτητοι βουλευτές ετοιμάζονται να πάρουν νέα πρωτοβουλία, μαζί με βουλευτές από ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη μαζικότητα η κίνησή τους. Το κείμενο που θα υπογράψουν θα το ονομάζουν «Οδικό χάρτη για συνεννόηση και σταθερότητα» και πρόκειται να περιλαμβάνει την πιο ήπια εκδοχή υπαναχώρησης του πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, αναμένεται να ζητάει τον ορισμό χρόνου εκλογών εντός του 2015, χωρίς να διευκρινίζεται πότε, την έναρξη διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης και την αλλαγή του εκλογικού νόμου με «σπάσιμο» μεγάλων περιφερειών.

Στόχος είναι το κείμενο αυτό να το συνυπογράψουν κατ' αρχήν και οι 8 βουλευτές που υπέγραψαν το αρχικό (Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Πέτρος Τατσόπουλος, Χρήστος Αηδόνης, Γρηγόρης Ψαριανός, καθώς και οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας). Επιπλέον, στόχος είναι να υπογράψουν και άλλοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που βλέπουν το αδιέξοδο, ανεξάρτητοι που ζητούν πρωτοβουλίες, καθώς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – όπως ο Νίκος Σηφουνάκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ