Νέα πρωτοβουλία για να εκλεγεί πρόεδρος – Ψάχνουν και άλλες υπογραφές οι 8 – Τι προτείνουν - iefimerida.gr

Νέα πρωτοβουλία για να εκλεγεί πρόεδρος – Ψάχνουν και άλλες υπογραφές οι 8 – Τι προτείνουν

EUROKINISSI
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Επαναφέρουν την πρότασή τους οι «8» με στόχο την άρση του αδιεξόδου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μετά το ισχνό αποτέλεσμα των 160 θετικών ψήφων για τον Σταύρο Δήμα και διαβλέποντας ότι πολλοί βουλευτές που ψήφισαν «παρών» ή ακόμη και υπέρ του υποψηφίου της συγκυβέρνησης, οι «8» θεωρούν ότι είναι ώρα να αναλάβουν νέα πρωτοβουλία.

Αυτή την ώρα γίνονται έντονες παρασκηνιακές επαφές με βουλευτές όλων των ομάδων προκειμένου να συνυπογράψουν το νέο κείμενο. Ανεξάρτητους βουλευτές αλλά ακόμη και μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη μαζικότητα η κίνηση.

Το κείμενο το ονομάζουν «Οδικό χάρτη για συνεννόηση και σταθερότητα» και πρόκειται να περιλαμβάνει την πιο ήπια εκδοχή υπαναχώρησης του Πρωθυπουργού.

- Ορισμό χρόνου εκλογών εντός του 2015, χωρίς να διευκρινίζεται πότε.

- Εναρξη διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης

- Αλλαγή του εκλογικού νόμου με σπάσιμο μεγάλων περιφερειών.

Στόχος είναι το κείμενο αυτό να το συνυπογράψουν κατ' αρχήν και οι 8 βουλευτές που υπέγραψαν το αρχικό (Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Πέτρος Τατσόπουλος, Χρήστος Αηδόνης, Γρηγόρης Ψαριανός καθώς και οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας).

Επιπλέον στόχος είναι να υπογράψουν και άλλοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που βλέπουν το αδιέξοδο, ανεξάρτητοι που ζητούν πρωτοβουλίες καθώς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – όπως ο Νίκος Σηφουνάκης που ψήφισε μεν υπέρ του Δήμα αλλά δήλωσε πως πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια συναινετικής λύσης και να ορισθούν εκλογές εντός του νέου έτους.

Προσπάθεια γίνεται να συνυπογράψουν και βουλευτές που τείνουν προς το όχι, όπως ο Πάρις Μουτσινάς, ο Μίμης Ανδρουλάκης κ.α.

Θετικοί σε επαναφορά μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι ακόμη και βουλευτές της ΝΔ. Ο Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ότι «μπορεί να ξαναμπεί στο τραπέζι» η πρόταση των οκτώ βουλευτών για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή, μαζί με χρονοδιάγραμμα της πορείας προς τις εκλογές μέσα στο 2015.

Η μέριμνα των 8 είναι να προστεθούν βουλευτές που ψήφισαν «παρών» ώστε να έχει νόημα δυναμικής η νέα πρωτοβουλία. Μόνο η αρχική ομάδα των 8 που συνυπέγραψε το πρώτο κείμενο, έχει 5 «παρών» (Οικονόμου, Φούντα, Ψύρρας, Τσούκαλης, Τατσόπουλος).

«Βασικός μας σκοπός είναι να συμβάλλουμε σε μια συναινετική λύση για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες» λένε οι πρωτοστατούντες της κίνησης.

Το κείμενο θα είναι έτοιμο λογικά μέχρι την Δευτέρα και θα αναμένουν την αντίδραση του Πρωθυπουργού. «Αν δεν αποδεχθεί αυτή την λάιτ εκδοχή, τότε θα αποδείξει ότι επιδίωξή του είναι να πάει σε πρόωρες εκλογές» λένε με έμφαση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ