Μέρκελ: Η Ελλάδα είναι τώρα σε καλύτερη κατάσταση - iefimerida.gr

Μέρκελ: Η Ελλάδα είναι τώρα σε καλύτερη κατάσταση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Ελλάδα αναφέρθηκε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο των προγραμματικών της δηλώσεων στο γερμανικό κοινοβούλιο σχετικά με τις προτεραιότητες του Βερολίνου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Είπε χαρακτηριστικά: «Στις χώρες της κρίσης διαπιστώνουμε ότι βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα και μειώνονται τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, τρεις από πέντε χώρες έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα προγράμματα προσαρμογής. Ακόμη κι αν έχουν να γίνουν πολλά στην Ελλάδα οι προοπτικές της χώρας είναι πολύ καλύτερες από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την αποφασιστική δράση της κάθε χώρας και χωρίς αποφασιστική, κοινή και αλληλέγγυα δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η γερμανική βουλή ψηφίζει σήμερα για τη δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και αναθέτει στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εκπροσωπήσει τη Γερμανία στις διαπραγματεύσεις για την πιστωτική γραμμή στήριξης.

Το πράσινο φως του γερμανικού κοινοβουλίου μπορεί να θεωρηθεί σχεδόν βέβαιο από τη στιγμή που Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με 504 από τις συνολικά 631 έδρες. Στο προοίμιο της ψηφοφορίας ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών για οικονομικά ζητήματα Γιόαχιμ Πφάιφερ δήλωσε στην εφημερίδα Hannoversche Allgemeine Zeitung ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην παραμονή της τρόικας στην Ελλάδα και τη συνέχεια των ελέγχων γύρω από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων». Και τόνισε, απευθυνόμενος προφανώς στην αντιπολίτευση, ότι η γερμανική βουλή «δεν θα δώσει στην Ελλάδα λευκή επιταγή».

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι το κόμμα του «θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του για στήριξη της Ελλάδας. Ωστόσο και η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις και να γνωρίζει ότι ακόμα και σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης οι όροι των δανείων παραμένουν».

Από την πλευρά των Πρασίνων ο επικεφαλής επί των οικονομικών θεμάτων Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ και ο ειδικός σε ευρωπαϊκά ζητήματα Μάνουελ Ζάρατσιν δήλωσαν στην εφημερίδα Handelsblatt ότι οι γερμανοί Πράσινοι θα ψηφίσουν 'παρών', επειδή δεν έχουν στα χέρια τους ολοκληρωμένη έκθεση αξιολόγησης για τη βιωσιμότητα του χρέους και τους κινδύνους που εγκυμονούν για την ευρωζώνη, στη βάση της οποίας η βουλή μπορεί να διαπιστώσει αν η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια. Στην προσωρινή έκθεση που έχουν στα χέρια τους οι γερμανοί βουλευτές δεν περιλαμβάνεται η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλώνουν οι εκπρόσωποι των Πρασίνων και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ζητά από την βουλή να δώσει στην Ελλάδα λευκή επιταγή για να αποφασίσει εκείνη, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ