Ο Βενιζέλος ελπίζει τώρα ότι ο Παπανδρέου δεν θα κάνει κόμμα, τελικά - iefimerida.gr

Ο Βενιζέλος ελπίζει τώρα ότι ο Παπανδρέου δεν θα κάνει κόμμα, τελικά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολλές ήταν οι αναφορές του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ανάγκη ενότητας στο εσωτερικό του κόμματός του, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Και δεν ήταν τυχαίες.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί τις εκλογές, ούτε όμως και τις φοβάται, «και θα λειτουργήσει ως εγγυητής της σταθερότητας και μετεκλογικά». Αφησε αιχμές και προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι άπαντες πρέπει να προστατεύσουν το ιστορικό και πολιτικό κεφάλαιο του χώρου και να μην το ακυρώνουν.

Νέα περιοδεία Γιώργου σήμερα
Σημειώνεται ότι οι αναφορές αυτές στην ενότητα ήρθαν λίγες ώρες πριν από την σημερινή ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην Κοζάνη, στο πλαίσιο της παρουσίασης στην πόλη της έκθεσης ιστορικού υλικού του ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή»...

Την ίδια ώρα, προγραμματίζεται εκδήλωση της Νομαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, ενώ νωρίτερα, στη μία σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει εκ νέου η Συντονιστική Γραμματεία της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου στο ξενοδοχείο Caravel, στην Αθήνα.

«Οι παπανδρεϊκοί έχουν μαζευτεί»
Οι ελπίδες του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα τολμήσει να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ και να ιδρύσει κόμμα πριν τις εκλογές αναπτερώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη με τους οποίους συνομίλησε το iefimerida διαπιστώνουν ότι «οι παπανδρεϊκοί έχουν μαζευτεί» και «όπως δεν επιθυμούν την διάλυση της χώρας αφού ψήφισαν για Πρόεδρο Δημοκρατίας, έτσι δεν επιθυμούν και την διάλυση της δημοκρατικής παράταξης».
Οι τελευταίες πληροφορίες που διακινούνταν από το στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού ανέφεραν ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για δημιουργία νέου κόμματος.

Το σενάριο του Σαχινίδη
«Ο Παπανδρέου δεν αποφάσισε ακόμη ούτε να κάνει κόμμα ούτε αν θα είναι ο ίδιος επικεφαλής» διέρρεαν άνθρωποι που γνωρίζουν τις σκέψεις του. Πρόσθεταν, μάλιστα, ότι έγινε σκέψη να αναλάβει επικεφαλής του νέου κόμματος ο Φίλιππος Σαχινίδης αλλά διαπιστώθηκε στην οικογένεια Παπανδρέου ότι «μια τέτοια λύση δεν τραβάει». «Αυτή είναι μια προοπτική του 1%» σημείωναν χαρακτηριστικά.

Οι υπολογισμοί δεν βγαίνουν
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο Παπανδρέου θα κάνει πίσω τελικά, γιατί οι υπολογισμοί δεν βγαίνουν. Ο πρώην πρωθυπουργός θα έπαιρνε πάνω του την διάσπαση της ιστορικής παράταξης που ίδρυσε ο πατέρας του και θα αποσπούσε πιθανόν ένα μονοψήφιο ποσοστό στις πρόωρες εκλογές της τάξης του 3-5%. «Αυτό θα ήταν ήττα για έναν Παπανδρέου» φέρεται να έχει πει ο αδελφός του Νίκος Παπανδρέου που έχει λόγο στο εσωτερικό της οικογένειας.

Αλλος παράγοντας του χώρου ανέφερε ότι ο Παπανδρέου ουσιαστικά αποθαρρύνθηκε από το γεγονός ότι στο «νέο κόμμα» προσήλθαν μόνο «παλαιά υλικά». Ανθρωποι δηλαδή από το πρώην στενό περιβάλλον του που έχουν συνδεθεί με την 35ετία ΠΑΣΟΚ και δεν εκπέμπουν νέα μηνύματα, απαξιωμένα στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ στην επαρχία και «κηπουροί» που δεν βρίσκουν πλέον ανταπόκριση στην κοινωνία.

Ενας άλλος παράγοντας που μετράει αρνητικά για την ίδρυση νέου κόμματος στην οικογένεια Παπανδρέου είναι οι ενστάσεις ορισμένων βουλευτών που φοβούνται ότι δεν θα επανεκλεγούν αν το εγχείρημα πιάσει μικρά ποσοστά.
«Συμμαζεύεται ο Παπανδρέου, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Ιανουάριο δεν του βγαίνει» σημειώνουν με νόημα υψηλόβαθμοι παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη οι οποίοι εκτιμούν -με ικανοποίηση- ότι παγώνουν τα σχέδια του πρώην πρωθυπουργού και ότι όλοι οι «παπανδρεϊκοί» θα αναγκαστούν να δώσουν εκλογική μάχη με την Δημοκρατική Παράταξη για να εκλεγούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ