Γιατί ο Σαμαράς προτιμά εκλογές και όχι πρωτοβουλίες - iefimerida.gr

Γιατί ο Σαμαράς προτιμά εκλογές και όχι πρωτοβουλίες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους, χωρίς καμία συμφωνία η οποία θα αλλάζει τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά το τέλος της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου.

Ανένδοτος ο Σαμαράς για παραχωρήσεις
Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι τίποτα δεν έχει χαθεί. «Ο πολιτικός χρόνος είναι αρκετός για να αλλάξουν τα δεδομένα», έλεγαν χαρακτηριστικά συνομιλητές του πρωθυπουργού. O Αντώνης Σαμαράς, που αναχωρεί για τις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής, υποστήριξε πως «η χώρα δεν θα πρέπει να μπει σε περιπέτειες». «Καθαρές λύσεις, ακόμη και κάλπη αν χρειαστεί, αλλά απομένουν δύο ψηφοφορίες», είναι το μήνυμα που εξέπεμψε χθες, προς πάσα κατεύθυνση, το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας.

  • «Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε θα πάμε σε πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου», τόνιζε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά.

Το συγκεκριμένο μήνυμα -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- είχε τρεις αποδέκτες. Το ΠΑΣΟΚ, μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται κυρίως από την Κεντροαριστερά, αλλά και βουλευτές της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, που ζήτησε πολιτικές πρωτοβουλίες.

Γιατί λέει «όχι» σε πρωτοβουλίες ο Σαμαράς
Tο πρωθυπουργικό επιτελείο, ουσιαστικά, αποκλείει να εμφανιστεί ο κ. Σαμαράς ως επισπεύδων μια συμβιβαστική λύση. «Ακόμη κι αν αποδεχόμασταν εκλογές σε ορίζοντα κάποιων μηνών, θα ερχόταν κάποιος να ζητήσει αυτές να γίνουν νωρίτερα και ένας τρίτος να διεκδικήσει και ένα γεφύρι έξω από το σπίτι του...», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι στο «παράθυρο ευκαιρίας» που θα ανοίξει μεταξύ δεύτερης και τρίτης εκλογής το Μαξίμου θα εμφανιστεί θετικό σε μία πρωτοβουλία ανεξάρτητων ή άλλων βουλευτών, που όμως θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Αφενός μεν, να μην περιορίζει τον βίο της κυβέρνησης στο πλαίσιο μερικών μηνών, που όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς θα συνιστούσε, επί της ουσίας, διεύρυνση της προεκλογικής περιόδου. Αφετέρου δε, να εξασφαλίζει την κυβέρνηση, ενδεχομένως μέσω μιας ήπιας ανασύνθεσης που θα περιλαμβάνει και στελέχη των εκτός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «φιλευρωπαϊκών» δυνάμεων, δίνοντας νέα δυναμική στο σχήμα.

Ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμη: Θα μπορούσαν βουλευτές όπως ο Σπύρος Λυκούδης ή άλλοι ανεξάρτητοι να έχουν θέση σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό;
Καλά γνωρίζοντες τις πολιτικές ισορροπίες υποτιμούσαν τα «πείσματα» μερίδας βουλευτών, οι οποίοι, αν και φέρονται πρόθυμοι να στηρίξουν, επέλεξαν χθες το «παρών». Παλαιός κυβερνητικός παράγοντας σχολίαζε, χθες, στον διάδρομο της Βουλής ότι «ουσιαστικά λένε στον Σαμαρά να τους καλέσει στο τηλέφωνο. Μόλις το πράξει θα αλλάξουν θέση».

Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για Βενιζέλο
Στο Μαξίμου επικρατεί δυσαρέσκεια για τον κυβερνητικό εταίρο, καθώς λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία και μετά τη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου άρχισαν από τη Χαριλάου Τρικούπη να διακινούνται σενάρια για την ανάγκη συναίνεσης στην εκλογή Προέδρου και συμφωνίας για ημερομηνία εκλογών μέσα στο 2015.

Κάτι που άφησε να εννοηθεί και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του. Είναι μια πρόταση που ζητούν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αλλά και ανεξάρτητοι που προέρχονται από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη (κίνηση των «8») και με την οποία συμφωνούν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με δήλωση που είχε κάνει στη Real Νews.

ΠΑΣΟΚ: Επιμένουμε για πρωτοβουλίες
Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι έπραξε οτιδήποτε μπορούσε από την πλευρά του, έστω και με την έκκληση που απηύθυνε ο κ. Βενιζέλος για πρωτοβουλίες συναίνεσης την τελευταία ώρα πριν την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου, αλλά δεν έκανε το ίδιο και ο πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα να περιοριστεί ο Σταύρος Δήμας στις 160 θετικές ψήφους.

«Ας μαζέψει ο Σαμαράς τους δικούς του»
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι οι 4 από τους 5 ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν τον κ. Δήμα προέρχονται από την Κεντροαριστερά, ενώ και ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Γ. Νταβρής διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Βενιζέλο. «Ας μαζέψει και ο κ. Σαμαράς τους δικούς του, αφού δεν κατάφερε να πείσει ούτε τον κ. Μελά», σημειώνουν με νόημα από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Η πρόταση του κ. Βενιζέλου είναι η εξής:

  • Να υπάρξει συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τώρα ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές.
  • Να δημιουργηθεί μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.
  • Να αξιοποιηθεί η δίμηνη παράταση για να υπάρξει ομαλή μετάβαση στην επόμενη φάση (τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος και συμφωνία για την προληπτική πιστωτική γραμμή).
  • Να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. «Ας ολοκληρώσουμε την αλλαγή σελίδας και μετά, βλέποντας πώς έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, βλέπουμε και πώς πρέπει να πορευτεί η χώρα», είπε,
  • Να μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας για τον χρόνο των εκλογών όταν ολοκληρωθεί με ασφάλεια το πλαίσιο αυτό για τη χώρα.
  • Να μην αλλάξει ο πρωθυπουργός.
  • Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο Σταύρος Δήμας.

Την πρόταση αυτή αναμένεται να επαναλάβει ο κ. Βενιζέλος με κάθε ευκαιρία, ίσως και στη σημερινή συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής της παράταξης, που θα εξετάσει τα νέα πολιτικά δεδομένα.

«Δεν φοβόμαστε τις εκλογές»
Το ΠΑΣΟΚ δεν ένιωσε ούτε κρύο ούτε ζέστη για το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου. Δηλώνει μεν ότι το ορθό, «για το οποίο εργάζεται σκληρά», είναι η ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, αλλά εμφανίζεται πλήρως εξοικειωμένο με την ιδέα των εκλογών, διαμηνύοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν τις φοβάται – αν δεν τις επιθυμεί στο βάθος μάλιστα.

«Δεν συμφωνούμε με τις εξαλλοσύνες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ»
Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν συμφωνεί με τις ακραίες πολιτικές αντιπαραθέσεις των ημερών και ετοιμάζεται για διμέτωπο, εάν τα πράγματα οδηγηθούν σε εκλογές, απέναντι στον «σκυλοκαβγά», όπως λένε στελέχη του, που έχει στηθεί μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε δύναμη ευθύνης και αποδοκιμάζουμε τις εξαλλοσύνες από τα δύο αυτά κόμματα», σημειώνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, με εμφανή τη διάθεση να χαράξουν ίσες διαχωριστικές γραμμές, εάν πάμε σε εκλογές.

ΝΔ: Δεν αλλάζει ο Σταύρος Δήμας
Στο Μαξίμου ξεκόβουν οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση και υπενθυμίζουν τη δήλωση του πρωθυπουργού μόλις ανακοίνωσε την υποψηφιότητα Δήμα ότι αποφάσισε την επίσπευση της προεδρικής εκλογής για να «καθαρίσει το τοπίο» και να επιστρέψει η πολιτική σταθερότητα στην χώρα.

Παράλληλα στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο αλλαγής υποψηφίου. «Η δυναμική υπέρ του κ. Δήμα υπάρχει στην κοινωνία, τη βλέπουμε σε όλες τις δημοσκοπήσεις και περιμένουμε να εκφραστεί και στη Βουλή στις επόμενες δύο ψηφοφορίες», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Γκρίνια από «γαλάζιους» βουλευτές
Στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, αμέσως μετά το αποτέλεσμα, που σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος «ανέδειξε τη δυσκολία να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή», υπήρξε γκρίνια από πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές για τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και τον συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη, που είχαν αναλάβει τη συνεννόηση με τους ανεξάρτητους βουλευτές. Αρκετά ήταν όμως και τα στελέχη εκείνα που σημείωναν ότι το αποτέλεσμα «ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο», αφού όχι μόνο δεν περίμεναν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά περίμεναν αντίθετα να εκφραστεί η δυσαρέσκεια για πτυχές των ασκούμενων πολιτικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ