Απασφάλισε ο Στουρνάρας: Ζητάει τώρα κατάργηση φοροαπαλλαγών και πρόωρων συντάξεων - iefimerida.gr

Απασφάλισε ο Στουρνάρας: Ζητάει τώρα κατάργηση φοροαπαλλαγών και πρόωρων συντάξεων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μια ημέρα μετά την δήλωση-βόμβα ότι μειώνεται η ρευστότητα, η οποία προκάλεσε έντονες συζητήσεις, αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις, ο Γιάννης Στουρνάρας επανέρχεται και με την Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής στοχεύει στην «καρδιά» της αξιολόγησης από την Τρόικα.


Ο κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε επί της ουσίας την κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών που απομένουν στη φορολογία αλλά και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, συμπλέοντας εν πολλοίς με τις απαιτήσεις των δανειστών.
«Θα πρέπει να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα ύπαρξης εκείνων των εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις άμεσης και έμμεσης φορολογίας οι οποίες δεν δικαιολογούνται με κριτήρια κοινωνικά ή/και αναπτυξιακά. Μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ και στον τομέα αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς των ποικίλων εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις», αναφέρει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, συμπληρώνοντας ότι μόνο με αυτό τον τρόπο κι εφόσον αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, μπορούν να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Άμεση προτεραιότητα χαρακτηρίζει ο κ.. Στουρνάρας και τα "κόκκινα" δάνεια, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές για τη διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση θα πρέπει να γίνονται με τρόπο που δεν δημιουργεί κίνητρα για αθέτηση οφειλών στους δανειολήπτες που έχουν αντικειμενικά τη δυνατότητα να αποπληρώσουν. Όσον αφορά, δε, στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, ο Κεντρικός Τραπεζίτης, προανήγγειλε ουσιαστικά ανακατατάξεις στην αγορά, αφού οι τράπεζες θα μεταφέρουν πόρους από κλάδους και επιχειρήσεις που δεν χαρακτηρίζονται βιώσιμοι, σε υφιείς δραστηριότητες.
Εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ μπορεί να "τρέξει" με 2,5% το 2015, ο Γ. Στουρνάρας έκανε πάλι έκκληση για πολιτική συναίνεση. "Για να επαληθευθεί όμως η πρόβλεψη αυτή, πρέπει η αναδιάρθρωση της οικονομίας και οι μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν απρόσκοπτα και με αποφασιστικότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, να περιοριστούν οι κίνδυνοι και να μειωθεί η αβεβαιότητα για την περίοδο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης από την ΕΕ. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο σε ένα περιβάλλον συνεννόησης και συνεργασίας των πολιτικών φορέων ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια" σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας αφενός ότι η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους εταίρους μας αποκτά πρωτεύουσα σημασία, αφετέρου ότι η άμεση εξάλειψη της αβεβαιότητας στο εσωτερικό της χώρας και η δέσμευση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης και την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ