Financial Times: Το Grexit είναι μία ευρωπαϊκή φάρσα - iefimerida.gr

Financial Times: Το Grexit είναι μία ευρωπαϊκή φάρσα

(SOOC/ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επερχόμενη κρίση στην Ελλάδα δεν απειλεί την ευρωζώνη, ενώ θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, γράφει ο Τζον Ντιζάρντ στου Financial Times.

Στο άρθρο του, στο οποίο χαρακτηρίζει ως «διασκεδαστικές» τις πολιτικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι αυτό που δεν κατανοούν οι ηγέτες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πολλοί ευρωσκεπτικιστές είναι πως μία αντιπαράθεση με μία εχθρική ελληνική κυβέρνηση θα είναι χρήσιμη για την ευρωκρατία και κάποιες από τις κυβερνήσεις της. «Μία θυελλώδης έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την επιβίωση της ευρωζώνης τώρα, όπως θα συνέβαινε το 2011 ή το 2011».

«Διασκεδαστικές» χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Financial Times Τζον Ντίζαρντ τις πολιτικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ουσιαστικά εκτιμά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως «παράδειγμα προς αποφυγήν» με εικόνες από ουρές στις τράπεζες. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι το ελληνικό πρόβλημα θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από μεγαλύτερα προβλήματα του ενιαίου νομίσματος, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Αντιθέτως, σημειώνει ο Ντιζάρντ, ένα ενδεχόμενο Grexit που θα ξεκινούσε από κεφαλαιακούς ελέγχους, όρια στις αναλήψεις καταθέσεων και μεταφοράς χρημάτων εκτός Ελλάδος, ίσως οδηγούσε σε νέα πίεση των σπρεντ στα ομόλογα περιφερειακών κρατών της ευρωζώνης, όπως επίσης και στα τραπεζικά κόστη χρηματοδότησης. «Τα συστημικά κόμματα σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις εικόνες από διαδηλώσεις, ουρές στις τράπεζες και συζητήσεις για υποτιμημένες αποταμιεύσεις για να αποκρούσουν τους λαϊκιστές αμφισβητίες τους. Αν δουν την Ελλάδα να τιμωρείται από τους Γερμανούς ψηφοφόρους, τότε ίσως και να συμφωνήσουν με την αγορά κρατικών ομολόγων στην οποία ελπίζει η ΕΚΤ», αναφέρουν οι Financial Times.

Μία ελληνική κρίση, τονίζει ο Ντίζαρντ, θα αποσπούσε την προσοχή από πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η ανικανότητα της γαλλικής κυβέρνησης- ή ακόμη και της αντιπολίτευσής της- να παρουσιάσει ένα πραγματικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, πόσο μάλλον να το επιβάλλει. Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ή ακόμη και μία ασταθής κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αποσπούσε την προσοχή των αγορών από την αναπόφευκτη παγίδα χρέους της Ιταλίας.

Μάλιστα, ο Ντίζαρντ εκτιμά στο άρθρο του ότι η επερχόμενη ελληνική κρίση έχει «στηθεί» καλά, είτε από σύμπτωση είτε με σχεδιασμό και αναφέρεται στο πρωτογενές πλεόνασμα και τη μικρή εξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ για τη ρευστότητά τους.

«Ετσι, παρά τους πρωτοσέλιδους τίτλους, η ελληνική κυβέρνηση και τα χρέη των τραπεζών της δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη, σε αντίθεση με εκείνα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Αν ψάχνετε για κάποιον που θα είχε όφελος από την πυροδότηση μίας νέας ελληνικής κρίσης, μην τον αναζητάτε στην Wall Street ή το City του Λονδίνου. Ψάξτε τον καλύτερα στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη ή άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις οποίες πρέπει να αντιμετωπιστεί μία απειλή λαϊκιστών», καταλήγει το άρθρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ειδήσεις Financial Times κρίση ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ