Πρέσινγκ ΟΗΕ στο Ισραήλ για τον θάνατο Παλαιστίνιου υπουργού - iefimerida.gr

Πρέσινγκ ΟΗΕ στο Ισραήλ για τον θάνατο Παλαιστίνιου υπουργού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ομόφωνη δήλωσή του ζητεί τη «διεξαγωγή ταχείας και διαφανούς έρευνας» για τον θάνατο του παλαιστίνιου υπουργού Ζιάντ Αμπού 'Ειν την Τετάρτη στη διάρκεια ταραχών που είχαν ξεσπάσει με ισραηλινούς στρατιώτες.

Η δήλωση ουδεμία αναφορά κάνει για τις αμφιλεγόμενες συνθήκες θανάτου του υπουργού και «σημειώνει τη βούληση της ισραηλινής κυβέρνησης να διενεργήσει κοινή έρευνα για το περιστατικό αυτό».

Χωρίς να διατυπώσουν ρητή καταδίκη, τα 15 μέλη του Συμβουλίου εκφράζουν τη λύπη και τα συλλυπητήριά τους και περιορίζονται να υπενθυμίσουν ότι ο Ζιάντ Αμπού 'Ειν έχασε τη ζωή του «έπειτα από διαδήλωση στο παλαιστινιακό χωριό Τούρμους Αγια».

Τα μέλη του Συμβουλίου «ενθαρρύνουν τις εμπλεκόμενες πλευρές να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή ταχείας και διαφανούς έρευνας». Τις καλούν επίσης να «επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε το Ισραήλ να διεξαγάγει «ταχεία και διαφανή έρευνα για τις συνθήκες του αιφνιδίου θανάτου» του παλαιστίνιου υπουργού.

Ο 55χρονος Ζιάντ Αμπού 'Ειν έχασε τη ζωή του σε επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια ειρηνικής κινητοποίησης στην οποία μετείχαν περίπου 300 διαδηλωτές οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την κατάσχεση παλαιστινιακής γης προς όφελος της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στα περίχωρα του εβραϊκού οικισμού Αντεϊ Αντ, κοντά στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση, βάσει του πορίσματος της νεκροψίας του παλαιστίνιου υπουργού μίλησε για «φόνο» και δήλωσε ότι θεωρεί το Ισραήλ «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο». Ισραηλινές πηγές με γνώση της ίδιας ιατροδικαστικής εξέτασης ανέφεραν ότι ο Έιν πιθανόν υπέστη οξύ καρδιακό επεισόδιο εξαιτίας του άγχους που ένιωσε, ενώ είχε ήδη ιστορικό με καρδιακά προβλήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ