Πόλεμος Γιακουμάτου-«Καθημερινής»: Η επιστολή του υφυπουργού και η απάντηση του Μανδραβέλη - iefimerida.gr

Πόλεμος Γιακουμάτου-«Καθημερινής»: Η επιστολή του υφυπουργού και η απάντηση του Μανδραβέλη

Πόλεμος Γιακουμάτου Καθημερινής (Nick Paleologos / SOOC)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη στήλη των επιστολών της «Καθημερινής» -όπου συχνά αλιεύει κανείς αληθινές ειδήσεις- δημοσιεύεται σήμερα επιστολή του υφυπουργού Ανάπτυξης Μάκη Γιακουμάτου που αντιδρά σε άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη.

Ο δημοσιογράφος, πάντως, δεν αφήνει ασχολίαστη την επιστολή του υφυπουργού -που καταλήγει με τη φράση «λυπάμαι για την ενημέρωση που προσφέρατε»- και απαντά συνοπτικά. Ακολουθεί ο διάλογος που διεξάγεται σήμερα στη σελίδα 10 της «Καθημερινής»:


Κύριε Διευθυντά.
«Η ώρα της αλήθειας» ή «Η ώρα της πλανημένης παραπληροφόρησης»; Μετά τις αποκαλύψεις του «χρυσού οδηγού» Capital.gr (9.12.14) που προφανώς διαβάζει ο κ. Πάσχος Μανδραβέλης σε αυτό το θεωρεί αληθές και μεταφέρει στο άρθρο του («Η ώρα της αλήθειας», «Καθημερινή» 11.12.2014), σας πληροφορούμε:
Αλήθεια 1η: Το νομοσχέδιο, εάν και σήμερα (σ.σ. χθες) έχουμε 11 Δεκεμβρίου, δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή, πολύ περισσότερο δεν έχει εισαχθεί σε καμία κοινοβουλευτική επιτροπή!

Αλήθεια 2η: Το μόνο νέο που εισάγεται για τα Διμερή Επιμελητήρια με το παρόν σχέδιο νόμου είναι η παράγραφος 4 του άρθρου 27 για το οποίο υπήρξε απόλυτη συμφωνία τόσο κατά τη διαβούλευση με όλα τα Διμερή Επιμελητήρια που πραγματοποιήθηκε, όσο και στην τελευταία κοινή σύσκεψη που έγινε προ ημερών στο υπουργείο με τα Επιμελητήρια Ελληνοαμερικανικό, Ελληνοβρετανικό, Ελληνοϊταλικό και Ελληνογερμανικό. Αυτό λοιπόν που θα θεσπιστεί είναι πως «οι νομικές οντότητες, στις οποίες έχει παραχωρηθεί, κατά το παρόν άρθρο, η χρήση του όρου “Επιμελητήριο”, υποχρεούνται το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά το πέρας κάθε τριετίας, να καταθέτουν στη Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, πίνακα δράσεων καθώς και πρόχειρους ισολογισμούς των ετών αυτών. Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης αυτής, ανακαλείται με Προεδρικό Διάταγμα, κατόπιν πρότασης του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η παραχώρηση της χρήσης του όρου “Επιμελητήριο”. Ως πρώτο έτος για την έναρξη της υποχρέωσης της παρούσας παραγράφου ορίζεται το έτος 2018».

Αλήθεια 3η: Σε ό,τι δε αφορά τις αναφορές του για τους ορισμούς των διευθυντών των Επιμελητηρίων, σας επισημαίνουμε ότι δεν αλλάζει τίποτα από ό,τι ισχύει από τον Ν. 2081/1992. Συνεπώς άνθραξ ο θησαυρός περί επιχείρησης ρουσφετολογικών διορισμών διευθυντών… Για δε τα σχετικά σχόλια που κάνετε στο κείμενό σας, απλά σας τα επιστρέφω και λυπάμαι για την ενημέρωση που προσφέρατε.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Και η απάντηση του Πάσχου Μανδραβέλη:
1ον) Είναι αλήθεια ότι το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί, αλλά σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ «Ο κ. Γιακουμάτος παρέδωσε (σ.σ.: στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Eνωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στις Σέρρες) το σχέδιο νόμου στον πρόεδρο της Κεντρικής Eνωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο, και του ζήτησε εντός οκταημέρου να κάνουν τις παρατηρήσεις τους, ώστε μετά τη σχετική επεξεργασία να κατατεθεί στη Βουλή». (22.11.2014)

2ον) Οι πρόεδροι των μεικτών Επιμελητηρίων Σίμος Αναστασόπουλος (Ελληνοαμερικανικό), Χάρης Οικονομόπουλος (Ελληνοβρετανικό) Christophe Lemarie (Ελληνογαλλικό), Μιχάλης Μαΐλλης (Ελληνογερμανικό), Ιωάννης Τσαμίχας (Ελληνοϊταλικό) με επιστολή τους αναφέρουν ότι «το σχέδιο νόμου δεν αποτελεί κωδικοποίηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας. Συνεπώς, ακόμη και η περίληψη παλαιότερων, τυχόν, ανενεργών διατάξεων, όπως η πρόβλεψη μονομερούς δυνατότητας του υπουργού Ανάπτυξης να ορίζει διευθυντές τετραετούς θητείας σε ανεξάρτητα Διμερή Επιμελητήρια στο εξωτερικό, θα είχε ως αποτέλεσμα την εκ νέου θέσπισή τους». (tovima .gr 11.12.2014)

3ον) Αν «για τους ορισμούς των διευθυντών των Επιμελητηρίων δεν αλλάζει τίποτα από ό,τι ισχύει από τον Ν. 2081/1992» ευχαριστώ τον κ. Γιακουμάτο που επιβεβαιώνει το πνεύμα του άρθρου μου, ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν θέλει τίποτε να αλλάξει. Από το 1992 μέχρι σήμερα πέρασαν 22 χρόνια... ΠΑΣΧΟΣ MΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ