CNBC: Η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά -Οι αγορές δεν πρέπει να υπερβάλλουν μαζί της - iefimerida.gr

CNBC: Η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά -Οι αγορές δεν πρέπει να υπερβάλλουν μαζί της

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περνώντας από τους δρόμους της... φωτιάς των χρηματιστηρίων, τα ελληνικά ομόλογα (αλλά και οι μετοχές) μετρούν τις ζημιές τους. Οι τελευταίες τρεις ημέρες ήταν από τις πλέον δύσκολες από το 1987 και εντεύθεν. Σε αυτό κατατείνουν όλοι οι ξένοι αναλυτές. Το CNBC μίλησε με παράγοντες της αγοράς και καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: οι αγορές υπερέβαλαν.

Ο Ναεέμ Ασλάμ, επικεφαλής αναλυτής αγορών της Avatra, δήλωσε επί του θέματος: «Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο, έχει κάνει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το μόνο που χρειαζόταν ήταν να επιλύσει το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Οι κίνδυνοι είναι σοβαροί, αλλά από την άλλη υπήρξε υπερβολή. Επειδή ακριβώς έχει πράξει τα απαραίτητα, η Ελλάδα θα πάρει και αυτό το τελευταίο κομμάτι του παζλ».

Από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη, σε αυτό το τριήμερο του «διαβόλου», οι ελληνικές μετοχές έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αξίας τους, ενώ τα ελληνικά ομόλογα ανέβηκαν σε απαγορευτικά ύψη. Κι όλα αυτά από τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς έφερε νωρίτερα την Προεδρική εκλογή και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών αυξήθηκε κατακόρυφα.

Στο ζήτημα της υπερβολής αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστας Μποτόπουλος μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο: «Η αντίκδραση της αγοράς σε αυτό το νέο επίπεδο πολιτικής αβεβαιότητας, ήταν μια μεγάλη υπερβολή. Είχαμε εδώ και καιρό την αβεβαιότητα αν θα καταφέρουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο τον Μάρτιο, επομένως αν θα πηγαίναμε σε πρόωρες εκλογές ή όχι. Απλώς ήρθε τώρα μπροστά μας».

Το άρθρο του CNBC που συμπληρώνει τις απόψεις των αναλυτών, αναφέρει πως οι παράγοντες της αγοράς φοβούνται την επανάληψη της κρίσης του 2010 που προκάλεσε πάταγο στην περιφέρεια και συμπαρέσυρε (μετά την Ελλάδα) την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ο Πίτερ Μπούκβ, επικεφαλής αναλυτής της Linsday, προβάλει μια άλλη πτυχή του θέματος: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένα... μη-γεγονός για τις αγορές, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν αξιοσημείωτες πωλήσεις στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία». Τη στιγμή που οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετους ομολόγου σκαρφάλωσαν άνω της ζώνης του 9%, οι αναλυτές περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού τις κινήσεις της ΕΚΤ. Πάντως, τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα «χτυπήθηκαν» στα βράχια, τα αντίστοιχα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας παρέμειναν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ