Βαβέλ δηλώσεων στον ΣΥΡΙΖΑ -Εμπλεξαν τις γραμμές για το Μνημόνιο - iefimerida.gr

Βαβέλ δηλώσεων στον ΣΥΡΙΖΑ -Εμπλεξαν τις γραμμές για το Μνημόνιο

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που το ενδιαφέρον της πολιτικής σκηνής έχει επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στις ζυμώσεις και τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα για την εκλογή του επόμενου «ενοίκου» του Προεδρικού μεγάρου, στην Κουμουνδούρου για ακόμη μια φορά εντοπίζονται "κρούσματα" πανσπερμίας σε ένα μόλις 24ωρο τόσο για το Μνημόνιο και τα περί παράτασης αυτού, όσο και για τη διαχείριση της διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη.

Οι εκλογές λόγος παράτασης για τις διαπραγματεύσεις

Πρώτος ο Αλέξης Μητρόπουλος,-με την πιο πρόσφατη δήλωση- απαντώντας στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει παράταση του Μνημονίου, -σε περίπτωση που κυβερνήσει- επέλεξε να απάντησει με ... αριστοτεχνικό τρόπο πως «σύμφωνα με τα ισχύοντα κείμενα και οι εκλογές είναι λόγος για να ζητηθεί παράταση και αυτών των οποίων ισχύουν και βεβαίως παράταση για διαπραγματεύσεις», τονίζοντας στη συνέχεια πως πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή διαπραγματευτική ομάδα.

Δεν θα τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα της παράτασης

Στην αντίποδα, και μακράν πιο… ριζοσπαστικός εμφανίστηκε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας ο οποίος είπε κατηγορηματικά ότι «δεν θα τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα του διμήνου που συμφωνήθηκε με τους δανειστές, εδώ δεν αναγνωρίζουμε τη συμφωνία", και διερωτήθηκε:"δεν θα αναγνωρίσουμε τη συμφωνία, οπότε τι θα πουν; Έχετε 15 ημέρες να την αναγνωρίσετε;».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέα φάση διαπραγμάτευσης

Μια μέση λύση, σε ηπιότερους τόνους, επέλεξε να δώσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Σκουρλέτης και κατά τη δική του τοποθέτηση παρέπεμψε το ζήτημα για το προσεχές μέλλον λέγοντας πως «μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε νέα φάση διαπραγμάτευσης».

Παππάς vs Λαφαζάνης

Διαφορετικές απόψεις όμως εκφράζει και το δίδυμο Νίκος Παππάς- Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα "La Stampa" ως ρεαλιστής, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να λάβουμε μονομερείς αποφάσεις στην Ευρώπη και θα διατηρήσουμε σε τάξη τη δημόσια οικονομία».

Σε εντελώς άλλο τόνο, και απαντώντας στο αν είναι κόκκινη γραμμή για τον ΣΥΡΙΖΑ, η μη έξοδος από την ευρωζώνη, ο κ. Λαφαζάνης σε συνένευξή του αρκέστηκε στο να δηλώσει πως «δεν έχουμε επιλογή την έξοδο από την ευρωζώνη».Ωστόσο, για πολλοστή φορά άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, υπογραμμίζοντας ότι "από εκεί και πέρα βεβαίως θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας χωρίς να υποκύψουμε σε εκβιασμούς και σε πιέσεις".

Οι τοποθετήσεις αυτές που απέχουν μεταξύ τους, σε καίρια σημεία, αναμένεται να προκαλέσουν ένα νέο γύρο εσωτερικών ζυμώσεων στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ σε μια περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέση το κόμμα σε διάταξη μάχης ενόψει εκλογών, τις οποίες θεωρεί βέβαιες λόγω αδυναμίας της παρούσας Βουλής να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας με 180 ψήφους.

Παρά την όποια πιθανή νίκη λοιπόν, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να διαλέξει με ποια θέση από τις παραπάνω θα προσέλθει εντέλει στις διαπραγματεύσεις, -ούτως ώστε να διαχειριστεί τις μνημονιακές υποχρεώσεις -μιας και στα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου δεν περνά απαρατήρητο ότι προ διμήνου οι αγορές έδειξαν με το χειρότερο τρόπο τα...δόντια τους στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Στέλλα Α. Γκαντώνα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ