ΔΝΤ: Θα επιστρέψουμε τον Ιανουάριο ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις - iefimerida.gr

ΔΝΤ: Θα επιστρέψουμε τον Ιανουάριο ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ μίλησε για την πρόθεση της Ελλάδας για μετεξέλιξη του προγράμματος σε προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, μετά την αξιολόγηση της Τρόικας.

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στην Ουάσιγκτον ο κ.Μάρει σε ερώτηση για τη μετεξέλιξη της σχέσης της Ελλάδος με το ΔΝΤ απάντησε χαρακτηριστικά «Έχουμε την αίσθηση ότι οι ελληνικές Αρχές προτίθενται να ζητήσουν το υφιστάμενο πρόγραμμα (Extended Arrangement) να καταστεί προληπτική γραμμή (precautionary line)». Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει υποβάλλει επίσημα κάποιο σχετικό αίτημα και ότι η αίσθηση του προέρχεται από κάποιες επαφές που έχουν ήδη γίνει με την Κυβέρνηση.

Οταν ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ αναφορικά με το αν η προληπτική γραμμή είναι η ιδανική εξέλιξη της σχέσης του ΔΝΤ με την Ελλάδα ξεκαθάρισε πως στις περισσότερες περιπτώσεις που μια χώρα που έχει πρόγραμμα δόσεων με το ΔΝΤ επανακτά την επαφή με τις αγορές, το πρόγραμμα του Ταμείου μετατρέπεται σε μια προληπτική χρηματοδοτική γραμμή. Στην περίπτωση αυτή σχολίασε ο κ.Μάρεϊ ότι τα χρήματα του ΔΝΤ λειτουργούν ως ανάχωμα (backstop) ώστε οι αγορές να ξέρουν πως υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση εάν η χώρα τη χρειαστεί εκ νέου.

Στο ερώτημα για την επιστροφή του Ρίσι Γκογιάλ στην Αθήνα τόνισε πως η επιστροφή του πλήρους διαπραγματευτικού κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα αναμένεται εντός του Ιανουαρίου του 2015. Ο κ.Μάρεϊ για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και μια πιθανή ματαίωση της επιστροφής της Τρόικας στην Αθήνα απάντησε ξανά πως η αναμενόμενη επιστροφή προσδιορίζεται για τον Ιανουάριο. «Στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στην Αθήνα τον Ιανουάριο» είπε χαρακτηριστικά.

Για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Τρόικα και ειδικά για τα δημοσιονομικά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρκέσθηκε να τονίσει πως οι δημοσιονομικές πολιτικές είναι σημαντικό θέμα της διαπραγμάτευσης δίχως να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης, ο κ.Μάρεϊ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει για επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάνρντ, καθώς και το αν στελέχη του ΔΝΤ έχουν επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος, ο κ.Μάρεϊ σε ερώτηση για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα και εάν αυτή λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την οικονομία, σχολίασε χαρακτηριστικά πως συνήθως υπάρχει μεταβλητότητα σε χώρες που διεξάγονται εκλογές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ Ελλάδα Μάρεϊ πρόγραμμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ