Telegraph: Ο Τσίπρας δεν είναι πλέον μια... μαοϊκή μοτοσικλέτα, αλλά ένας καλογυαλισμένος περφόρμερ - iefimerida.gr

Telegraph: Ο Τσίπρας δεν είναι πλέον μια... μαοϊκή μοτοσικλέτα, αλλά ένας καλογυαλισμένος περφόρμερ

Φωτογραφία: Sooc
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για όσους ζούσαν με την ψευδαίσθηση πως η Ελλάδα θα βιώσει, τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, μια ήσυχη διευθέτηση του χρέους της, τα τελευταία γεγονότα έρχονται να τους διαψεύσουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι καθ' οδόν προς την εξουσία και προβάλλει ως βασικό πολιτικό χαρτί του την αποπομπή του καθεστώτος της Τρόικα από την Ελλάδα. Ωστόσο, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει, πλέον, εδραιωθεί η άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί «δίπλα» στους δανειστές και δεν πρόκειται να διαρρήξει τις σχέσεις του μαζί τους.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να βρουν στο παγωμένο πρόσωπο του Τσίπρα τον άνθρωπο που τους ταιριάζει

Για τον αρθρογράφο της Telegraph Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ, ο Τσίπρας δεν είναι πλέον μια μαοϊκή μοτοσικλέτα, αλλά ένας καλογυαλισμένος περφόρμερ, αν και στο εσωτερικό εξακολουθεί να λέει πως από την πρώτη ημέρα της θητείας του θα καταργήσει τα μνημόνια.

Το λογικό συμπέρασμα, αναφέρει το άρθρο, είναι ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει εκτός ευρώ, εκτός κι αν η ΕΕ συνθηκολογήσει. Ο κ. Τσίπρας το γνωρίζει αυτό. Είναι ένα παιχνίδι με ρίσκο που ποντάρει στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα τολμήσουν να πετάξουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Θεωρεί πως η ΕΕ δεν μπορεί να πετάξει στον βρόντο τα χρήματα που έχει δώσει στην Ελλάδα για να σωθεί και έτσι να αποδεχθεί την αποτυχία της ΟΝΕ στη διαχείριση κρίσεων.

Τι θα πει ο Τσίπρας στην ΕΚΤ

Από την άλλη, όμως, η ΕΚΤ δεν θα ανατραπεί και ο κ. Τσίπρας ξέρει πως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 6,7 δισ. ευρώ σε αυτήν. Γνωρίζει, επίσης, πως είναι πιθανό να λάβει σήμα από την ΕΚΤ, όταν και εφόσον αναλάβει τα ηνία, που θα υπενθυμίζει το χρέος της χώρας του. Οι πληροφορίες του δημοσιογράφου, από κοντινή πηγή στον Αλέξη Τσίπρα, είναι πως σε αυτό το ενδεχόμενο η αντίδρασή του θα είναι η εξής: «Βάλτε μπροστά το χειρότερο σενάριο. Δεν θα πέσουμε με το πρώτο εμπόδιο. Μια νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να εκφοβίζεται από τον Αρμαγεδδώνα».

Αυτή τη στιγμή, πάντως, τα χρηματιστήρια πέφτουν και οι αγορές υποδέχονται με τρόμο τα γεγονότα. Η δε περιοδεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο προς ενημέρωση των επενδυτών εξελίχθηκε με φρικτό τρόπο. Σε αυτήν αποδείχθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μια σειρά φιλολαϊκών μέτρων που οι επενδυτές δεν ήταν σε θέση να δεχθούν και έκαναν λόγο για μια στροφή χειρότερη και από τον κομμουνισμό!

Βέβαια, ο Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στην Telegraph, αναφέρει: «Δεν πρόκειται να γίνει κανένα ξεφάντωμα δαπανών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να πετύχει ένα μέτριο πρωτογενές πλεόνασμα και θα απελευθερώσει την αγορά εργασίας. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση. Θα υπάρξουν κουπόνια τροφίμων όπως στις ΗΠΑ, θα δοθεί ξανά ρεύμα και θέρμανση σε σπίτια φτωχών ανθρώπων. Θα πρέπει να γίνει μια ελάφρυνση του χρέους, καθώς δεν είναι βιώσιμο, και μια επαναδιαπραγμάτευση με τη Γερμανία».

Νέα ομόλογα

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται αρκετά στα λεγόμενα ομόλογα «Bisque» του Τζον Μέιναρντ Κέινς. Θα είναι νέα ελληνικά ομόλογα με πληρωμές που θα συνδέονται άμεσα με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Το σχέδιο του Τσίπρα μοιάζει με παρτίδα πόκερ, αναφέρει το άρθρο. Η Μέρκελ είχε φτάσει στο... παρά ένα να πετάξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη και δεν το έκανε μόλις είδε πως η κρίση θα απλωνόταν στην Ισπανία και την Ιταλία. Ωστόσο, πλέον η ΕΕ έχει τους μηχανισμούς άμυνας.

Ο αρθρογράφος της Telegraph, αφού προηγουμένως κάνει μια εκτενή αναφορά στα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας, σημειώνει πως οι Έλληνες θα μπορούσαν να είχαν ανατάξει την οικονομία τους αν είχαν βγει από την αρχή της κρίσης εκτός Ευρωζώνης και είχαν προσφύγει στο ΔΝΤ για να λάβουν ένα κλασικό πακέτο διάσωσης. Αντ' αυτού, η Ελλάδα πήρε τη λιτότητα του ΔΝΤ δίχως τη θεραπεία για την άφεση του χρέους.

Η ελάφρυνση του χρέους έχει αποκλειστεί. Το ΔΝΤ παραδέχεται το mea culpa του, αλλά είναι φανερό πως η Ελλάδα θυσιάστηκε για να αγοράσει χρόνο η ευρωπαϊκή συμμαχία: όπως με τους Σπαρτιάτες στις Θερμοπύλες. Υποβλήθηκε σε ένα ανεφάρμοστο οικονομικό πείραμα, σε πείσμα των γνωστών οικονομικών επιστημών. Οι ηγέτες της Ευρώπης πρόδωσαν το καθήκον της φροντίδας προς την Ελλάδα, αλλά ενδέχεται να βρουν στο παγωμένο πρόσωπο του Τσίπρα τον άνθρωπο που τους ταιριάζει, καταλήγει ο αρθρογράφος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας Άνγκελα Μέρκελ ΕΚΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ