La Tribune: Το στοίχημα του Σαμαρά -Θέλει να τρομάξει τους Eυρωπαίους με τον Τσίπρα - iefimerida.gr

La Tribune: Το στοίχημα του Σαμαρά -Θέλει να τρομάξει τους Eυρωπαίους με τον Τσίπρα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για ένα αναμφίβολα «πολύ ριψοκίνδυνο στοίχημα» κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα La Tribune, αναφερόμενη σε «αυτό που ξεκίνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το βράδυ της Δευτέρας, επισπεύδοντας την προεδρική εκλογή κατά δύο μήνες από την προγραμματισμένη ημερομηνία».

Τολμηρός ο Σαμαράς

Κατόπιν, ο δημοσιογράφος Ρομαρίκ Γκοντάν αναφέρει τη διαδικασία που προβλέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα, τις τρεις κατά σειρά εκλογικές διαδικασίες μέσα στο Κοινοβούλιο και την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 για την εκλογή Προέδρου, αλλιώς διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές. Σε αυτό το σημείο, η γαλλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι με δεδομένο το «ψυχόδραμα», όπως το χαρακτηρίζει, που είχε εξελιχθεί στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, και το ντόμινο που είχε προκαλέσει στην Ευρώπη, χαρακτηρίζει «τολμηρό» το στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά.

Ιδανική στιγμή για τον Σαμαρά η τωρινή για την εκλογή Προέδρου

Η La Tribune τονίζει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε αυτή την απόφαση ακριβώς μετά την απόφαση του Eurogroup να αποδεχθεί την ελληνική πρόταση για παράταση κατά δύο μήνες του προγράμματος διάσωσης, που επρόκειτο κανονικά να τερματιστεί στις 31 Δεκεμβρίου». Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις του Γάλλου αναλυτή, ο Σαμαράς θεώρησε «ιδανική αυτή τη χρονική στιγμή για μία προεκλογική εκστρατεία-αστραπή».

Η κεντρική ιδέα είναι να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ανίκανο για διαπραγμάτευση

«Ο πρωθυπουργός θυμάται ότι η ευρωπαϊκή πίεση του επέτρεψε στις 17 Ιουνίου του 2012 να κατακτήσει έστω και με δυσκολία την απόλυτη πλειοψηφία (στο κοινοβούλιο). Ετσι και ακόμα και σήμερα, η τωρινή πλειοψηφία θα μπορούσε να προειδοποιήσει κατά κάποιο τρόπο τη χώρα για την άφιξη του αριστερού ριζοσπαστικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ, που θα σήμαινε ακόμη και το τέλος της ευρωπαϊκής βοήθειας. Η ιδέα είναι να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ πως αδυνατεί να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους για μια κοινώς αποδεκτή συμφωνία» προσθέτει η γαλλική εφημερίδα.

Στόχος να φοβίσει τους Ευρωπαίους με τον Τσίπρα για να πάρει κι άλλα από την Ευρώπη

Σε αυτό το σημείο, ο Γκοντάν βάζει στο κάδρο του Έλληνα πρωθυπουργού και τους Ευρωπαίους, για τους οποίους «ο Αντώνης Σαμαράς ξέρει ότι φοβούνται να αντιμετωπίσουν τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα». Ετσι, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, «θα μπορούσε να ζητήσει από την Τρόικα και το Eurogoup νέα μέτρα (ελάφρυνσης), με σκοπό τελικά να γυρίσει στην Αθήνα ως νικητής και να υποστηρίξει ότι χάρη σε εκείνον η Ελλάδα μπορεί να επιβληθεί στην Ευρώπη».

Μάλιστα, προσθέτει ο Γάλλος δημοσιογράφος πως «αν καταφέρει να κάνει την Τρόικα να σωπάσει αναφορικά με τις απαιτήσεις της για νέες δημοσιονομικές περικοπές και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, αν καταφέρει να βγάλει έστω και επίσημα τη χώρα από το “μνημόνιο” μέσω πιστωτικών γραμμών που θα έχουν όμως όλα τα χαρακτηριστικά του μνημονίου, χωρίς όμως το όνομα, θα μπορούσε να βρει στήριξη στην επιθυμία των Ελλήνων να μην αμφισβητούνται οι θυσίες που έχουν κάνει κατά τα τελευταία χρόνια».

Μια κυβέρνηση Σαμαρά θα μπορούσε να στηριχτεί και από το Ποτάμι

«Ετσι, θα μπορεί να ελπίζει», προσθέτει το ρεπορτάζ, «ότι θα πείσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν, όπως έκαναν στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, που πέρασε μπροστά από τον εξτρεμιστικό ΣΥΡΙΖΑ». Σε αυτό το σημείο, η «La Tribune» μιλά για το μπόνους των 50 εδρών που προβλέπεται από το ελληνικό εκλογικό σύστημα για το πρώτο κόμμα, αλλά και την ενδεχόμενη συμμαχία που μπορεί να φέρει πρώτο τον Σαμαρά σε μία κυβέρνηση συνασπισμού που θα αποτελείται εκτός από το ΠΑΣΟΚ και από το Ποτάμι.

Ο Σαμαράς θα παίξει με τη θεωρία του χάους για να βγάλει Πρόεδρο

Η άλλη υπόθεση εργασίας, κατά τον Γάλλο δημοσιογράφο, είναι ότι «ο Αντώνης Σαμαράς ελπίζει να παίξει με τον φόβο του χάους για να πείσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τον υποψήφιο της πλειοψηφίας για Πρόεδρο». Σε αυτή την περίπτωση, τονίζεται στο δημοσίευμα, η τωρινή κυβέρνηση θα μπορούσε να ολοκληρώσει τη θητεία της μέχρι το 2016, οπότε και είναι προγραμματισμένες οι επόμενες εκλογές. Ωστόσο, παραδέχεται ο Γκοντάν, πως αυτή η υπόθεση εργασίας είναι δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία διαθέτει μόνο 155 και της λείπουν συνολικά 25 για την προεδρική εκλογή.

Ο Σαμαράς ψάχνει στον «λάκκο» των ανεξάρτητων για την προεδρική εκλογή

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «δεξιοί ευρωσκεπτικιστές», όπως χαρακτηρίζει τους Ανεξάρτητους Ελληνες, έχουν ήδη δηλώσει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να στηρίξουν τον υποψήφιο της πλειοψηφίας πρόεδρο, ώστε να προκληθούν πρόωρες εκλογές. Το άθροισμα των εδρών των δύο αυτών κομμάτων μας κάνει 94 βουλευτές. Επίσης, μοιάζει αδύνατο οι «νεοναζί» της Χρυσής Αυγής με 16 βουλευτές, και οι Κομμουνιστές του ΚΚΕ με 12 βουλευτές, να στηρίξουν Πρόεδρο.

Οσο για τους 13 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι αν και οι πιο μετριοπαθείς από τους προαναφερόμενους, προς το παρόν δεν έχουν δηλώσει στήριξη στο πρόσωπο που προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία. Ωστόσο, επειδή οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν εκτός Βουλής, το πιο πιθανό είναι να θελήσουν να παρατείνουν τον βίο της παρούσας Βουλής και να ψηφίσουν τελικά τον Πρόεδρο.

Ομως, το «κλειδί» της ψηφοφορίας για τον Σαμαρά είναι ο «λάκκος» με τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές, όπως τους χαρακτηρίζει η «La Tribune».

Ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα, τον πρώην Ευρωπαίο Επίττροπο με την ελπίδα πως θα μπορέσει να συσπειρώσει γύρω του τις ψήφους των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, αλλά και των ανεξάρτητων. Ωστόσο, η γαλλική εφημερίδα αναρωτιέται αν ο Σταύρος Δήμας είναι ικανός «να γοητεύσει» τουλάχιστον 25 από τους συνολικά 37 βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς και ανεξάρτητους.

«Σε κάθε περίπτωση, ο Αντώνης Σαμαράς θα απευθύνει έκκληση στην υπευθυνότητα και δεν θα σταματήσει να θυμίζει το άγρυπνο βλέμμα των Ευρωπαίων. Ομως, η ΔΗΜΑΡ είναι πολύ πιθανό να ανακοινώσει την πρόθεσή της να συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ» σχολιάζει ο Γκοντάν, στην προσπάθειά της να κρατηθεί στην «πολιτική ζωή».

Ο Σαμαράς είναι σε θέση να διαλέξει τον τόπο και τα όπλα της μάχης

«Ο Αντώνης Σαμαράς ήξερε ότι δεν μπορούσε να ξεφύγει από την προεδρική εκλογή. Ωστόσο, διέθετε ένα πλεονέκτημα: το ότι είναι σε θέση να αποφασίσει ο ίδιος πότε είναι η κατάλληλη στιγμή, να επιλέξει ο ίδιος τον τόπο και το είδος της μάχης. Αυτό το χρονικό πλαίσιο που δόθηκε από την Ευρώπη του φάνηκε το πιο κατάλληλο» επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.

Το στοίχημα δεν έχει κερδηθεί γιατί ο Σαμαράς έχασε την αξιοπιστία του όταν από ματαιοδοξία ήθελε έξοδο από το μνημόνιο

Ομως, επισημαίνει ταυτόχρονα, ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς και ο Σαμαράς «είναι πολύ μακριά από τη νίκη». Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μεγάλη απόκλιση από τον ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται έχοντας καταφέρει η ρητορική του να βρει έδαφος στη δεξαμενή των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων, χωρίς όμως να παίρνει ούτε ο Αλέξης Τσίπρας την απόλυτη πλειοψηφία.

Η διακυβέρνηση Σαμαρά είναι εν τέλει μια κοινωνική καταστροφή

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «έχει χάσει κατά πολύ την αξιοπιστία του τους τελευταίους μήνες, όταν ήθελε με κάθε κόστος και με ματαιοδοξία να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, παρά την αντίθεση των Ευρωπαίων». Ετσι, όπως όλα δείχνουν, κατά τον Γάλλο δημοσιογράφο, «το να πάρει κι άλλες παραχωρήσεις από αυτούς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο». Εντέλει, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι «η διακυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είναι μια κοινωνική καταστροφή και οι πρόσφατες απαιτήσεις της Τρόικας δείχνουν ότι σε περίπτωση ανανέωσης της θητείας του πρωθυπουργού, η πολιτική της λιτότητας θα μπορούσε να συνεχιστεί».

«Αυτό σημαίνει», κατά τη «La Tribune», «ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι πολύ μακριά από τη νίκη και οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν αναλόγως, με το Χρηματιστήριο της Αθήνας να σημειώνει την Τρίτη απώλειες 12,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 1987».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ