Σοκ στις ΗΠΑ από την έκθεση για τη CIA: Απίστευτη βία, βασανισμοί, λάθος συλλήψεις και φυλακίσεις - iefimerida.gr

Σοκ στις ΗΠΑ από την έκθεση για τη CIA: Απίστευτη βία, βασανισμοί, λάθος συλλήψεις και φυλακίσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πιο ενδελεχής μελέτη για τις πρακτικές της CIA ήρθε στο φως την Τρίτη της δημοσιότητας προκαλώντας σοκ στις ΗΠΑ, αλλά και σωρεία αντιδράσεων.

Στις περίπου 6.000 σελίδες της έκθεσης που δημοσιοποίησε η Γερουσία ρίχνεται άπλετο φως στις βίαιες πρακτικές της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, ενώ, υπάρχουν εκτενείς αναφορές για βίαιες τεχνικές, βασανιστήρια και εσφαλμένες συλλήψεις και φυλακίσεις ατόμων.

Η αναφορά 6.000 σελίδων συντάχθηκε από μέλη της Γερουσίας (μόνο δημοκρατικοί, καθώς, οι ρεπουμπλικανοί αρνήθηκαν να συμμετάσχουν) από το 2009 έως το 2013, ενώ, στην περίληψη εξετάζονται 119 υποθέσεις κρατουμένων της CIA με τουλάχιστον τις 26 από αυτές να είναι αδικαιολόγητες.

Σημειώνεται, επίσης, ότι οι ψυχολόγοι που χρησιμοποιήθηκαν στις ανακρίσεις από την υπηρεσία δεν είχαν εμπειρία από ανάκριση, αλλά ούτε κ αι γνώση της τρομοκρατίας.

Η επιτροπή ασχολήθηκε κυρίως με το πρόγραμμα ανακρίσεων της CIA, που δημιουργήθηκε έπειτα από απαίτηση του προέδρου Μπους, ώστε να εφαρμόζεται σε υπόπτους για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Από την έρευνα διεξάγεται το συμπέρασμα ότι οι βάναυσες τεχνικές που χρησιμοποίησαν τα μέλη της υπηρεσίας δεν είχαν καν αποτέλεσμα, ενώ, οι συντάκτες επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο όνομα της κρισιμότητας της στιγμής ήταν υπερβολικές αν όχι εντελώς εσφαλμένες.

Πραγματικό σοκ, ωστόσο, προκαλούν οι λεπτομέρειες για τις μεθόδους βασανιστηρίων, όπως το waterboarding, κατά τη διάρκεια του οποίου πολλοί κρατούμενοι έφθασαν πολύ κοντά στον πνιγμό. Το waterboarding είναι μια μέθοδος που ο ΟΗΕ την χαρακτηρίζει βασανισμό και περιλαμβάνει το δέσιμο του ανακρινόμενου πάνω σε μια σανίδα. Στη συνέχεια του σκεπάζουν το πρόσωπο με ένα πανί, το οποίο και καταβρέχουν συνεχώς, προκαλώντας αίσθημα πνιγμού.

Εκτός από τους βασανισμούς, η έκθεση κάνει λόγο και για απάτη σε βάρος των ανωτέρων τους, αφού πολλοί από τους επίσημους της CIA έδιναν λανθασμένες αναφορές τόσο στο Λευκό Οίκο, όσο και στο Κογκρέσο, αποκρύπτοντας τις πρακτικές που χρησιμοποιούσαν στις ανακρίσεις τους.

Προσπάθεια «ξεπλύματος» Μπους

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η προσπάθεια των μελών της Γερουσίας να... ξεπλύνουν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, καθώς, σημειώνεται ότι ο ίδιος αγνοούσε για τα τέσσερα πρώτα χρόνια πολλές από τις απάνθρωπες μεθόδους. Οταν, μάλιστα, ενημερώθηκε, φέρεται να δήλωσε ενοχλημένος από κάποιες από αυτές. Μάλιστα όπως αναφέρεται στο πόρισμα ο Λευκός Οίκος είχε αποφύγει τεχνηέντως την ενημέρωση που μάταια προσπαθούσε να του παραδώσει η CIA από το 2002, προβάλλοντας ως επιχείρημα τον φόβο διαρροής κάποιου email στον Τύπο.

Ντικ Τσέινι: Βλακείες

Ο «σκληρός» της κυβέρνησης Μπους, ωστόσο, και πρώην αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι δήλωσε ότι «Νομίζω πως πρόκειται για ένα μάτσο βλακείες. Το πρόγραμμα είχε πάρει έγκριση. Η CIA δεν θα προχωρούσε ποτέ χωρίς την άδεια και το πρόγραμμα ελέγχθηκε από το τμήμα δικαιοσύνης πριν ξεκινήσει. Οι πρακτικές ήταν απολύτως και εντελώς δικαιολογημένες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ