Ο Σταύρος Δήμας είναι υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας - iefimerida.gr

Ο Σταύρος Δήμας είναι υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας

Φωτογραφία: EUROKINISSI /ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΟΣ

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε ο Σταύρος Δήμας, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και θα είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας.

Η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα ανακοινώθηκε στις 13:30 από τον πρωθυπουργό, σε διάγγελμά του.

Δήμας: Ευχαριστώ πολύ τις πολιτικές δυνάμεις που με στηρίζουν

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ο κ. Δήμας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες που θα τον στηρίξουν. Ωστόσο ευχαρίστησε και τις πολιτικές δυνάμεις που δεν θα τον ψηφίσουν αλλά μίλησαν γι' αυτόν με τα καλύτερα λόγια.

Ο κ. Δήμας εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα βρεθούν οι 180 και μίλησε για ενότητα προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση.

Αναλυτικά η δήλωση του Σταύρου Δήμα:

«Αυτήν την κρίσιμη ώρα για την Ελλάδα, όλες οι ελληνίδες και όλοι οι έλληνες, βρισκόμαστε μπροστά στο ανώτατο καθήκον της εθνικής ενότητας.
Αυτή η ενότητα στην κοινή προσπάθεια για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας και του ελληνικού λαού, είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την έξοδο από την κρίση και το πέρασμα σε μια νέα εποχή προόδου και αξιοπρέπειας.
Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο κ. Ευάγγελο Βενιζέλο που πρότειναν την υποψηφιότητα μου για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας καθώς και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο Κομμάτων.
Η τιμή που νιώθω πολλαπλασιάζεται από τα θετικά σχόλια που ήδη διατυπώθηκαν και από την αντιπολίτευση για το πρόσωπό μου. Τους ευχαριστώ και εκλαμβάνω την στάση τους ως αναγνώριση μιας πορείας που είχε πάντα οδηγό της την συνεννόηση και τον διάλογο.
Απευθύνω θερμό χαιρετισμό στις Κορίνθιες και στους Κορίνθιους συμπατριώτες μου που με ανέδειξαν πολιτικό τους εκπρόσωπο για πολλά χρόνια.
Θέλω να βεβαιώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους Βουλευτές και όλους τους Έλληνες, ότι μοναδική μου μέριμνα θα είναι, όπως ήταν και μέχρι τώρα, το συμφέρον της πατρίδας και του λαού μας.
Καλώ όλους να υπερβούμε, με θάρρος και αίσθημα ευθύνης, ό,τι τυχόν μας χωρίζει.
Γιατί αυτό που μας ενώνει είναι ανώτερο, ισχυρότερο και μονιμότερο, για το παρόν και το μέλλον.
Είναι η Ελλάδα».

Καραμανλής: Πρόκειται για μια εξαιρετική υποψηφιότητα

«Πρόκειται για μία εξαιρετική υποψηφιότητα», ήταν η αντίδραση από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την επιλογή να είναι υποψήφιος αντικαταστάτης του Κάρολου Παπούλια ο Σταύρος Δήμας.

Τσίπρας: Στις 29 Δεκεμβρίου θα τερματιστεί η καταστροφική δράση της κυβέρνησης

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Η επίσπευση των διαδικασιών από μια Βουλή πολιτικά απονομιμοποιημένη και αδύναμη για να δώσει τη συναίνεση ισοδυναμεί με επίσπευση των διαδικασιών που θα οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία. Αυτό είναι θετική εξέλιξη. Γνωρίζουμε την ημερομηνία-σταθμό, την 29η Δεκεμβρίου, που θα τερματιστεί η καταστροφική δράση της κυβέρνησης. Το νέο έτος θα φέρει λαϊκή κυριαρχία και μια ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης σε μια κυβέρνηση λαϊκής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θετικός ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Με θετικά λόγια εκφράστηκε για τον Σταύρο Δήμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια κλειστής σύσκεψης με στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Εξωτερικών. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος έκανε δεκτή την επιλογή του πρωθυπουργού, αφού τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση στο πρόσωπο του πρώην υπουργού της ΝΔ και πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου. «Είναι μια πολύ καλή υποψηφιότητα» είπε ο Ευ. Βενιζέλος, χωρίς να πει ότι αυτός θα είναι ο υποψήφιος τελικά. Το μόνο που είπε, είναι πως δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος ο καθηγητής Βασίλης Σκουρής, όπως είχε γραφεί.

Σήμερα, μετά την ανακοίνωση του ονόματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην απόφαση για την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας μιλώντας σε εκδήλωση του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ, με θέμα «Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση». Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, σκέφτηκαν πολύ προσεκτικά με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

«Γιατί, για να πετύχουμε, καταλήξαμε στην επιλογή ενός προσώπου που εκπληρώνει στο ακέραιο τις προδιαγραφές του προεδρικού αξιώματος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι επέλεξαν τον Σταύρο Δήμα, «ένα πολιτικό πρόσωπο μετριοπαθές, με μακρά διαδρομή, ευπαρουσίαστο διεθνώς, με μεγάλη υπουργική και κυβερνητική εμπειρία, καταξιωμένο ως επίτροπο Περιβάλλοντος στην ΕΕ, που μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του ρυθμιστή του πολιτεύματος, του εκπροσώπου της εθνικής ενότητας, του συμβόλου της συναίνεσης». «Πιστεύω ότι είναι ο καταλληλότερος διάδοχος του Κάρολου Παπούλια», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ποιος είναι ο Σταύρος Δήμας

Ο Σταύρος Δήμας γεννήθηκε το 1941 στην Κλένια του νομού Κορινθίας. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτικές & Οικονομικές Επιστήμες στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Την περίοδο 1968-1975 εργάσθηκε στη Γουόλ Στριτ, στη Νέα Υόρκη, και αργότερα στη Διεθνή Τράπεζα του ΟΗΕ ως ανώτερο στέλεχος, με αρμοδιότητες για επενδύσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Το 1975 ανέλαβε υποδιοικητής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ). Παράλληλα ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που έκανε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Το 1977 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.Το διάστημα 1981-1986 ήταν τακτικό μέλος της αντιπροσωπείας της ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από τον Οκτώβριο του 1985 έως τον Ιούνιο του 1989 υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Το 1986 εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Εργου (ΟΚΕ) Οικονομικών της ΝΔ. Στις 8 Δεκεμβρίου 1989, στις εκλογές που διεξήγαγε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και μία εβδομάδα αργότερα η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε πέμπτο, με 34 ψήφους, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Στις 25 Ιουλίου 1991, ενώ συνόδευε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο επίσημο ταξίδι του στη Σοβιετική Ενωση, δήλωσε ξαφνικά ότι παραιτείται από υπουργός Βιομηχανίας. Τα αίτια της παραίτησης, τα οποία δεν αποσαφηνίστηκαν από τον ίδιο, αποδόθηκαν από το σύνολο του Τύπου σε φραστικό επεισόδιο που είχε με τη σύζυγο του πρωθυπουργού κα Μαρίκα Μητσοτάκη. Η παραίτηση υπεβλήθη και τυπικά στις 27 Ιουλίου -είχε ήδη γίνει αποδεκτή από τον πρωθυπουργό την προηγούμενη ημέρα- ενώ τα καθήκοντα του υπουργού Βιομηχανίας ανατέθηκαν προσωρινά από τις 29 Ιουλίου στον υφυπουργό Β. Μαντζώρη.

Στις 11 Νοεμβρίου 1993 εξελέγη πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) της ΝΔ για θέματα σχετικά με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τρεις ημέρες αργότερα ανέλαβε γραμματέας της Γραμματείας Προγράμματος του κόμματος. Στις 24 Απριλίου 1994, στο 3ο Συνέδριο της Nέας Δημοκρατίας, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στις 10 Μαϊου εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος (πρώτος με 89 ψήφους).

Στις 24 Νοεμβρίου 1994 εξελέγη πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) της ΝΔ για θέματα σχετικά με την Εθνική Οικονομία. Τον Ιανουάριο του 1995, με απόφαση του πρέδρου της ΝΔ, ορίστηκε γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του κόμματος. Στις 23 Μαρτίου 1997, στο 4ο Συνέδριο της ΝΔ, εξελέγη εκ νέου μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στις 2 Απριλίου του ίδιου έτους επανεξελέγη διά βοής γραμματέας της ΚΟ του κόμματος.

Στις 10 Μαρτίου του 2004 ορίστηκε επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιος για τα χαρτοφυλάκια της Απασχόλησης και των Κοινωνικών Υποθέσεων, στη θέση της Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία παραιτήθηκε, ενώ από τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου ανέλαβε υπεύθυνος για θέματα Περιβάλλοντος.

Τον Ιούλιο του 2010, μετά από απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου του κόμματος για τους τομείς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Κυβερνητικού Προγράμματος. Τον Νοέμβριο του 2011 ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών στη μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου.

Διετέλεσε:

  • Υφυπουργός Συντονισμού (28/11/1977-10/05/1980)
  • Υπουργός Εμπορίου (10/05/1980-11/10/1980)
  • Υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου (11/10/1980-17/09/1981)
  • Υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου (17/09/1981-21/10/1981)
  • Υπουργός Γεωργίας (02/07/1989-12/10/1989)
  • Υπουργός Γεωργίας (23/11/1989-13/02/1990)
  • Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας (11/04/1990-29/07/1991)
  • Υπουργός Εξωτερικών (11/11/2011-17/05/2012)

Είναι παντρεμένος με την Άλκηστη Κοντού και έχουν δύο γιους και μία κόρη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ