Ραγδαίες εξελίξεις: Στις 17 Δεκέμβρη η πρώτη ψηφοφορία για πρόεδρο της Δημοκρατίας - iefimerida.gr

Ραγδαίες εξελίξεις: Στις 17 Δεκέμβρη η πρώτη ψηφοφορία για πρόεδρο της Δημοκρατίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, καθώς, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η πρώτη ψηφοφορία για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του iefimerida ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες εκλογής του Προέδρου και ότι πρώτα θα επιχειρηθεί να βγει ο αντικαταστάτης του Κάρολου Παπούλια και μετά θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 17/12 εκκινούν οι σχετικές διαδικασίες.

Την απόφαση πήραν από κοινού ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι συναντήθηκαν «κρυφά» σήμερα Δευτέρα στο μέγαρο Μαξίμου. Αφού ενημέρωσαν τον Κάρολο Παπούλια για τις προθέσεις τους, επικοινώνησαν και με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, από τον οποίο ζήτησαν να ορίσει την συγκεκριμένη ημερομηνία για την πρώτη ψηφοφορία.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα συναντηθούν εκ νέου αύριο, Τρίτη, για να καταλήξουν στο όνομα του υποψηφίου που θα προτείνουν από κοινού. Μια πρώτη συζήτηση έγινε ήδη στην πρωινή του συνάντηση και οι δύο άνδρες έχουν μια λίστα με προτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιλογή κινείται ανάμεσα σε πρόσωπο εκτός πολιτικής και σε εκπρόσωπο του κεντροδεξιού χώρου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα οι διαδοχικές ψηφοφορίες γίνονται με απόσταση πέντε ημερών. Αρα η δεύτερη ψηφοφορία, όπου επίσης απαιτούνται 200 ψήφοι θα διεξαχθεί στις 22 Δεκεμβρίου και η τρίτη, όπου η κυβέρνηση ευελπιστεί να συγκεντρώσει 180, θα γίνει στις 27 του μηνός.

Αν δεν επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία, εντός δέκα ημερών πρέπει να διαλυθεί η Βουλή (μέχρι τις 6 Ιανουαρίου δηλαδή) και να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές εντος 30 ημερών. Ετσι οι κάλπες θα στηθούν - αν δεν επιτευχθεί προεδρική πλειοψηφία - είτε στις 25 Ιανουαρίου, είτε την 1η Φεβρουαρίου του 2015.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης υπήρξε φημολογία πως ο πρωθυπουργός θα προβεί σε διάγγελμα την Τρίτη ανακοινώνοντας το όνομα του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ωστόσο, το Μαξίμου διέψευσε την είδηση.

Την ίδια ώρα ξεκίνησε η ονοματολογία για τους πιθανούς διαδόχους του Κάρολου Παπούλια, ωστόσο το Μαξίμου κρατάει το όνομα ως επτασφράγιστο μυστικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη:

«Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά την συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμό.
Ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε για την «αλλαγή σελίδας» και για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών.

Το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015.

Έτσι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο: για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και για την διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας.

Δυστυχώς η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές, να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014
».

Λοβέρδος στο iefimerida: Είναι άριστη κίνηση

«Είναι άριστη κίνηση» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος στο iefimerida, σχολιάζοντας την αιφνιδιαστική πρωτοβουλία Βενιζέλου-Σαμαρά για επίσπευση της πρώτης ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο υπουργός Παιδείας, υπό την ιδιότητα του συνταγματολόγου, σχολίασε επίσης ότι «τηρείται 100% το Σύνταγμα» με αυτή την κίνηση. Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση επί του προϋπολογισμού ο κ. Λοβέρδος είχε προτείνει την 7η Ιανουαρίου ως κατάλληλη ημερομηνία για την πρώτη ψηφοφορία.

Τσίπρας: Αυτονόητη η κίνηση – Ερχεται η ώρα του λαού

Την ίδια στιγμή σήμανε συναγερμός στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κυβέρνησης πως την επόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, ενώ, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρισκόταν σε ημερίδα για τον Γιάννη Μπανιά, αποχώρησε αμέσως μόλις έμαθε την είδηση.

Βγαίνοντας από την ημερίδα δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η ανακοίνωση της κυβέρνησης ήταν αυτονόητη, υπό την πίεση των εξελίξεων και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την απόσταση που υπάρχει από εκείνους που ψήφισαν τον προϋπολογισμό έως τον αριθμό των 180.

«Ουσιαστικά η κυβέρνηση ορίζει ημερομηνία εκλογών. Ερχεται η ώρα του λαού» τόνισε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε δήλωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «η επίσπευση της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αναμενόμενη και καλοδεχούμενη, καθώς φέρνει πιο κοντά τη μόνη προοπτική λύτρωσης για το λαό και τον τόπο, που είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

Επιπλέον, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η απόφαση ήταν «σε συνεννόηση με την τρόικα» και αποτελεί «απέλπιδα προσπάθεια να κρυφτούν τα νέα μέτρα και να εκβιαστεί η ψήφος των βουλευτών» για να προσθέσει ότι «δεν θα τα καταφέρουν». Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό απέδειξε ότι δεν προκύπτει κυβερνητική πλειοψηφία αντίστοιχη του ελάχιστου αριθμού των 180 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας».

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Στο άρθρο 32 παρ. 3. προβλέπονται οι σχετικές διαδικασίες:

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.

Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

*4. Aν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής.

H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Aν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Aν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ