Η κυβέρνηση δίνει μάχη στο Eurogroup - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση δίνει μάχη στο Eurogroup

Φωτογραφία: Paleologos Nick / SOOC
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΟΣ

Μετά την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού, η κυβέρνηση τα δίνει όλα για όλα στη μάχη του Eurogroup, προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Με την παράταση του προγράμματος να έχει ουσιαστικά «κλειδώσει», η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιτύχει τη μικρότερη χρονική διάρκεια, κάτι που δεν θέλουν οι δανειστές.

Και οι δύο πλευρές κάθονται σήμερα στο τραπέζι του Eurogroup γνωρίζοντας τις θέσεις τού απέναντι, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης θα κρίνουν αν το πακέτο μέτρων που είναι διατεθειμένη να ψηφίσει λίγο πριν κλείσει ο χρόνος η ελληνική κυβέρνηση θα επιτρέψει μία «τεχνική», μικρής διάρκειας παράταση, ή αυτή θα χρειασθεί να διαρκέσει για 6 μήνες.

Οι Βρυξέλλες δίνουν εξάμηνη παράταση

Ηδη τα πρώτα μηνύματα από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εξετάζουν ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, που λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου, αφού θεωρούν πως η Ελλάδα έχει ανάγκη περισσότερο χρόνο προκειμένου να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές και να λάβει την τελευταία δόση από την ΕΕ. Η παράταση και η χρονική της διάρκεια δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσουν σήμερα, αφού δεν αναμένεται να ληφθεί τέτοια απόφαση στο Eurogroup.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει 1-2 μήνες παράταση

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται να ζητήσει από το Eurogroup την παράταση του υφιστάμενου ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης της χώρας -που κανονικά θα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου- κατά 1-2 μήνες ακόμη, αλλά για «γραφειοκρατικούς ή τεχνικούς λόγους», όπως λένε στην κυβέρνηση. Μέχρι δηλαδή να συζητηθούν και να ψηφιστούν οι όροι και της νέας -και πολύ αυστηρής- προληπτικής πιστωτικής γραμμής ECCL.

Τα διαπραγματευτικά χαρτιά που θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων ο κ. Χαρδούβελης δεν είναι άλλα από τις υποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής που αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως:

  • πρόσθετες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα,
  • αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%,
  • λοταρία αποδείξεων,
  • ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

Επίσης, σύμφωνα με το e-mail-απάντηση της ελληνικής πλευράς την Παρασκευή, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα υπάρξει ρητή νομοθετική πρόβλεψη για κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους στο α' εξάμηνο του 2015.

Γεωργιάδης: Μια ολιγόμηνη παράταση του Μνημονίου δεν θα είναι και εθνική καταστροφή

Μια ολιγόμηνη παράταση του Μνημονίου δεν θα είναι και εθνική καταστροφή, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για προσωπική του άποψη.

Όπως διευκρινίζει: «Ασφαλώς, το ιδανικό για τη χώρα θα είναι να πετύχει την τεχνική παράταση ενός μηνός και την ταυτόχρονη έξοδο στις αγορές μέσω της πιστοληπτικής γραμμής. Αυτό είναι το ιδανικό και ευχόμαστε όλοι να το πετύχει η κυβέρνηση. Όμως, δεν είναι και εθνική καταστροφή αν υπάρξει ολιγόμηνη παράταση. Το σημαντικό είναι η μετάβαση από την παλιά στη νέα εποχή να γίνει με ασφάλεια, να κλείσει η συμφωνία και να είναι σαφές το χρονοδιάγραμμα εξόδου μας από το Μνημόνιο. Αυτό είναι το μείζον. Η κυβέρνηση έχει να περάσει τον σκόπελο της πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία όντως δυσκολεύει πάρα πολύ τη διαπραγμάτευση. Αυτή είναι η αλήθεια».

Bloomberg: Η Ελλάδα κερδίζει χρόνο -Η Ευρωζώνη δείχνει ευελιξία και ετοιμότητα

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό που άφησαν να εννοηθεί οι υπουργοί Οικονομικών από τις Βρυξέλλες είναι πως δίνουν τον επιπλέον χρόνο που χρειάζεται η Ελλάδα μέχρι να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για την επόμενη δόση του προγράμματος.

Έτσι, οι συζητήσεις με την Τρόικα για την επίτευξη των στόχων του ελληνικού Προϋπολογισμού μπορούν να συνεχιστούν μέχρι και το τέλος του μήνα. Αυτό ανέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες. Ο σκοπός της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει, σημειώνει το άρθρο. Θέλει να βγει εκτός Μνημονίου πριν από το 2016 και να διαπραγματευτεί μια λιγότερη παρεμβατική προληπτική γραμμή. Αυτή θα ήταν μια πολιτική λύση απέναντι στις δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του οποίου επιτίθεται στη λιτότητα που επέβαλαν τα προγράμματα διάσωσης.

Ντάισελμπλουμ: Το θέμα της παράτασης του προγράμματος παραμένει ανοιχτό

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τόνισε ότι το θέμα της παράτασης του ελληνικού προγράμματος παραμένει «ανοιχτό». Πάντως δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για τη χρονική διάρκεια της παράτασης -αν θα είναι εξάμηνη- αφού, όπως είπε, αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, ενώ θα περιμένει πρώτα και την ενημέρωση της Τρόικα. Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των δανειστών.

«Είμαι πολύ προβληματισμένος για τα στενά χρονικά περιθώρια και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να προσπαθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο να πάνε όσο πιο μακριά γίνεται πριν το τέλος του έτους», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Βόμβα Μοσκοβισί: Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα

Περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα αλλά και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζητεί ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Ο Γάλλος επίτροπος απασφάλισε μία βόμβα για την ελληνική κυβέρνηση, αφού είπε πως η επιθυμία της Αθήνας για αποχώρηση του ΔΝΤ δεν μπορεί να εκπληρωθεί. «Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει, το χρειαζόμαστε για την αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι μόνο εάν υλοποιήσει τα συμπεφωνημένα και αποδεχθεί νέες «υποχρεώσεις» πρόκειται να λάβει περαιτέρω βοήθεια. Kοινός στόχος είναι να μπορεί και πάλι η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, «αλλά είμαστε σύμφωνοι ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, αν μη τι άλλο και για να προστατευθεί η Ευρωζώνη», τονίζει ο επίτροπος.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο

Από τις Βρυξέλλες, λίγο πριν ξεκινήσει το Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε το στίγμα για το πώς θα αντιμετωπιστεί το ελληνικό θέμα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την είσοδό του στο κτίριο που διεξάγεται το Eurogroup τόνισε: «Η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί περισσότερο χρόνο πριν οι διεθνείς πιστωτές της απελευθερώσουν την τελευταία δόση του δανείου». Για να συμπληρώσει: «Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον χρόνο για να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί». Στο τέλος άφησε μια ελάχιστη νότα αισιοδοξίας, σημειώνοντας πως η «η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας κατά 6 μήνες, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στο Reuters. Ωστόσο, η Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να μη συμφωνήσει παρά σε μία παράταση ολίγων εβδομάδων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ