Guardian: Η Ελλάδα ψηφίζει προϋπολογισμό που δεν τον θέλουν λαός και δανειστές - iefimerida.gr

Guardian: Η Ελλάδα ψηφίζει προϋπολογισμό που δεν τον θέλουν λαός και δανειστές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με... live ανταπόκριση από το Σύνταγμα η βρεετανική εφημερίδα Guardian μετέφερε το βράδυ της Κυριακής, αυτό που συμβαίνει εντός, αλλά και εκτός της βουλής, σε συνδυασμό με ό,τι συμβαίνει εκτός των συνόρων μας.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι ένα: η ελληνική βουλή ψηφίζει έναν υπεραισιόδοξο προϋπολογισμό που δεν τον θέλει ούτε ο λαός που διαδηλώνει έξω από το κοινοβούλιο, ούτε και οι δανειστές που κρατούν την Ελλάδα στο «περίμενε». Όπως σημειώνει: «Δεν είναι μόνο τα συνδικάτα που εναντιώνονται σε αυτόν τον προϋπολογισμό, αλλά και οι δανειστές προβάλλουν αντιρρήσεις προς την ελληνική συγκυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σημειώνει στην εφημερίδα: «Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν ακόμη προϋπολογισμό που θα εξαθλιώσει περαιτέρω απλοί Έλληνες πολίτες. Τα πάντα σε αυτόν είναι λάθος». Η ψήφιση του προϋπολογισμού, σημειώνει το άρθρο, είναι βέβαιο πως θα επιδεινώσει τις τεταμένες σχέσεις της Αθήνας με τους πιστωτές.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη κατά 2,9% το επόμενο έτος, η αντιπολίτευση και η Τρόικα βλέπουν τελείως διαφορετικά τα πράγματα, σημειώνεται στο ρεπορτάζ. Ο κ. Παναγόπουλος συμπληρώνει: «Αυτοί οι στόχοι δε4ν είναι εφικτοί ή βιώσιμοι. Πράγμα που σημαίνει πως θα υπάρξει ακόμη περισσότερη λιτότητα. Η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια».

Η βασική διαφωνία της Τρόικα, υπενθυμίζει ο Guardian είναι πως ο προϋπολογισμός είναι υπερβολικά φιλόδοξος. Γι' αυτό και ζητάει περαιτέρω μέτρα στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2015.

Στο μεταξύ τα βλέμματα όλων στρέφονται στις Βρυξέλλες, καθώς τη Δευτέρα οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα βάλουν στο τραπέζι την ημερομηνία εκταμίευσης της τελευταίας δόσης προς την Ελλάδα, αλλά θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις για μια πιθανή πιστωτική γραμμή. Την ίδια στιγμή οι αγορές έχουν τρομάξει και ανεβάζουν στα ύψη τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, σημειώνει το άρθρο.

Από την μεριά του ο Αντώνης Σαμαράς έχει στυλώσει τα πόδια, λέει πως οι απαιτήσεις της Τρόικας είναι παράλογες και αδικαιολόγητες και δεν θέλει να πάρει άλλα μέτρα που θα εκτινάξουν το δημοσκοπικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και θα του αφαιρέσουν την πιθανότητα να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή.





Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τρόικα προϋπολογισμός λιτότητα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ