Τσίπρας: Η λιτότητα απειλεί όλη την ευρωπαϊκή οικονομία - iefimerida.gr

Τσίπρας: Η λιτότητα απειλεί όλη την ευρωπαϊκή οικονομία

Φωτογραφία: Sooc
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και τις χώρες που υφίστανται τις συνέπειες της σκληρής λιτότητας αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε φοιτητές του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, λίγο πριν ολοκληρώσει την επίσκεψή του στη Σερβία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα λέγοντας ότι μοιάζει με χώρα που βγήκε από πόλεμο χωρίς όμως να τον έχει διεξάγει , υποστήριξε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι αφού το φάρμακο της λιτότητας απειλεί πλέον όλη την ευρωπαϊκή οικονομία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Απέχουμε πλέον έξι χρόνια από την μεγάλη κατάρρευση του 2008, και τίποτα δεν έχει ξεπεραστεί. Αντίθετα. Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται παγιδευμένη στην στασιμότητα.Η Ευρώπη οδηγείται σε ένα αδιέξοδο που είναι πλέον ορατό μπροστά μας. Και η βασική αιτία για την κατάσταση αυτή, είναι η πολιτική της λιτότητας που επελέγη ως το φάρμακο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ένα φάρμακο, όμως, που έκανε τον ασθενή χειρότερα από ότι η ίδια η ασθένεια»..

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι που με αφορμή την οικονομική κρίση βρήκαν ευκαιρία να αλλάξουν θεμελιώδεις όρους στην Ευρώπη διαλύοντας το κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά δεν περίμεναν ότι η αντίδραση των πολιτών θα μετασχηματιστεί σε πολιτική επιλογή φέρνοντας στο προσκήνιο στην Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία πολιτικές δυνάμεις που θα διαμορφώσουν κίνημα που θα επιδιώξει να ανατρέψει αυτή την πολιτική: «Αυτό το κίνημα είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με την πολιτική της λιτότητας. Διεκδικεί το δικαίωμα των ανθρώπων στην δουλειά, την ζωή και την αξιοπρέπεια. Υπερασπίζεται τις κατακτήσεις που καθιέρωσαν στην Ευρώπη το κοινωνικό κράτος και την εργατική νομοθεσία. Ζητά δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία. Βάζει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του πάνω από τις τράπεζες και τα κέρδη τους.Η απάντηση στην καταστροφή είναι να φέρουμε τους ανθρώπους στο προσκήνιο. Με τη στήριξη της κοινωνίας, να υψώσουμε έναν φραγμό στην πολιτική τους και να ανοίξουμε νέους δρόμους».

Με σαφείς αναφορές σε αναγκαίες προσπάθειες που επιβάλλεται να λαμβάνει η Ε Ε και η Διεθνής κοινότητα σε φαινόμενα που απειλούν τη σταθερότητα όπως η δράση των Τζιχαντιστών ή ο ακραίος εθνικισμός ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι όλα πρέπει να γίνονται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο κάνοντας ευθείες αναφορές στις πρακτικές της Άγκυρας έναντι της Κύπρου, αλλά και στο Κόσοβο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ Βελιγράδι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ