Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Μαξίμου μετά τη συνάντηση Σαμαρά- Νταβούτογλου [εικόνες] - iefimerida.gr

Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Μαξίμου μετά τη συνάντηση Σαμαρά- Νταβούτογλου [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι στο πρωθυπουργικό μέγαρο από τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση αποτιμάται θετικά και εκφράζεται «συγκρατημένη αισιοδοξία για περαιτέρω σύγκλιση Ελλάδας-Τουρκίας.

Κατά τη συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, έγινε επισκόπηση σε όλο το φάσμα των ελληνο-τουρκικών συνάντηση.

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Κυπριακό που αποτελεί και το κλειδί για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ενώ επιβεβαιώθηκαν τα σημεία σύγκλισης που είχαν αναπτύξει οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Άγκυρα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζητήθηκε και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η άφιξη στην Αθήνα και το ευτράπελο έξω από το Μαξίμου
Λίγα λεπτά μετά τις 15.30, με 15 λεπτά καθυστέρηση, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το αεροσκάφος που μετέφερε τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Μαξίμου μετά τη συνάντηση Σαμαρά- Νταβούτογλου [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας υποδέχθηκε ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλιας.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Μαξίμου μετά τη συνάντηση Σαμαρά- Νταβούτογλου [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Μαξίμου μετά τη συνάντηση Σαμαρά- Νταβούτογλου [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ο κ. Νταβούτογλου μετέβει απευθείας στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έχει συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Μαξίμου μετά τη συνάντηση Σαμαρά- Νταβούτογλου [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι «ενισχύουν τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας. Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες».

Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Μαξίμου μετά τη συνάντηση Σαμαρά- Νταβούτογλου [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Ο κ. Νταβούτογλου απάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έχει απολύτως δίκιο, ότι «μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει. Κι ευτυχώς είμαστε γείτονες, καθώς υπάρχουν λίγα παραδείγματα γειτόνων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις. Σας είχα καλέσει στην Τουρκία ως υπουργός Εξωτερικών και τώρα, ως πρωθυπουργός, σας προσκαλώ και πάλι να την επισκεφθείτε».

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Μαξίμου μετά τη συνάντηση Σαμαρά- Νταβούτογλου [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Αμέσως μετά ο Τούρκος πρωθυπουργός κατευθύνθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου έχει συνάντηση αυτή την ώρα με τον Αντώνη Σαμαρά.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Μαξίμου μετά τη συνάντηση Σαμαρά- Νταβούτογλου [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Μαξίμου μετά τη συνάντηση Σαμαρά- Νταβούτογλου [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Τον Τούρκο πρωθυπουργό υποδέχθηκε στην είσοδο ο Ελληνας ομόλογός του, ενώ εκεί σημειώθηκε και ένα ευτράπελο, καθώς, ο κ. Νταβούτογλου... βιάστηκε να μπει μέσα στο Μέγαρο με τον Αντώνη Σαμαρά να τον «κρατάει» έξω για να βγάλουν τις καθιερωμένες φωτογραφίες.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Μαξίμου μετά τη συνάντηση Σαμαρά- Νταβούτογλου [εικόνες] | iefimerida.gr 8
Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Μαξίμου μετά τη συνάντηση Σαμαρά- Νταβούτογλου [εικόνες] | iefimerida.gr 9

Αυτή την ώρα, οι δύο Πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών απευθύνουν χαιρετισμό στο «Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος – Τουρκίας» και θα ακολουθήσει δείπνο των δύο αντιπροσωπειών.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Μαξίμου μετά τη συνάντηση Σαμαρά- Νταβούτογλου [εικόνες] | iefimerida.gr 10

Εξαιτίας της επίσκεψης Νταβούτογλου η Αθήνα θυμίζει πόλη φρούριο με εκτεταμένα αστυνομικά μέτρα να βρίσκονται σε ισχύ από τα ξημερώματα της Παρασκευής έως και το μεσημέρι του Σαββάτο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ