Τελεσίγραφο από την Τρόικα στην κυβέρνηση -Απειλούν να σταματήσουν τη χρηματοδότηση - iefimerida.gr

Τελεσίγραφο από την Τρόικα στην κυβέρνηση -Απειλούν να σταματήσουν τη χρηματοδότηση

Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να βάλουν τέλος στη ροή της ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της χρονιάς, απειλούν οι τροϊκανοί, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η εφημερίδα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, επικαλείται πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Αθήνα και τονίζει πως η Τρόικα προειδοποιεί-απειλεί την ελληνική κυβέρνηση ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του 2014 θα διακοπεί η χρηματοδότηση.

Αν οι δανειστές υλοποιήσουν την απειλή τους και διακόψουν τη χρηματοδότηση, τότε οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είχαν άλλη πηγή ρευστότητας, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα δεχόταν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρα για την αναχρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Handelsblatt αναφέρει ακόμα ότι το Eurogroup θέλει να κλείσει οπωσδήποτε τη διαπραγμάτευση πριν από τα Χριστούγεννα, γι' αυτό και «εντείνει την πίεση» προς την Αθήνα. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πάντως και ότι στην Ελλάδα εκδηλώνεται δυσφορία απέναντι στους δανειστές, καθώς και η υποψία ότι η ίδια η Τρόικα δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις προβάλλοντας συνεχώς νέες αξιώσεις.

Eπανάληψη του «σεναρίου 2012»

Aντίστοιχες πληροφορίες για τελεσίγραφο από την Τρόικα -και ιδιαίτερα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- είχαν διαρρεύσει μέσω δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο τον Ιούλιο του 2012, μετά τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την εκταμίευση δόσεων συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ. Πάντως, ο τότε επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν είχε διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες.

Τώρα το σενάριο επανέρχεται, και μάλιστα σε μια συγκυρία που το γενικότερο κλίμα στην Ευρώπη ευνοεί την παροχή ρευστότητας, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι: αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που ο Ντράγκι δηλώνει τόσο απερίφραστα ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, αν χρειαστεί, σε μαζικές αγορές ομολόγων, και μάλιστα χωρίς να υπάρχει σχετική ομοφωνία στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου -Χωρίς δηλώσεις

Δύο ώρες κράτησε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος ήταν και ο μόνος που έκανε δηλώσεις εξερχόμενος.

Χαρδούβελης: «Θα γίνουν όλα με τη σειρά τους»

Ο κ. Χαρδούβελης, ερωτηθείς αν το οικονομικό επιτελείο θα αποστείλει σήμερα στην Τρόικα το e-mail με τις απαντήσεις και τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, απάντησε: «Θα γίνουν όλα με τη σειρά τους».

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομικών συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές που υπάρχουν στο σημείο που έχουν φθάσει οι συζητήσεις με την Τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει πολιτικό στήριγμα στην Κομισιόν, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο ΔΝΤ να χαλαρώσει λίγο τη στάση του και η Τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα για την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ γερμανική Handelsblatt τρόικα κυβέρνηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ