Το Voice of America αναφέρεται σε άρθρο του στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα και τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν.
Γράφει το Voice of America: «Σε κλίμα έντασης, λόγω των εξέλιξεων στην ΑΟΖ της Κύπρου, διεξάγεται η επίσημη επίσκεψη του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα. Τον Τούρκο πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν επτά υπουργοί κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης».
Ο Τούρκος αναλυτής Σινάν Ουλγκέν υποστηρίζει ότι ένα βασικό μέρος της ατζέντας θα καταλάβει η προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Ουλγκέν θεωρεί ότι η Ελλάδα είχε θετική συμβολή στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας και δηλώνει χαρακτηριστικά: «Εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας, η Ελλάδα δεν είχε την ευκαιρία να συμβάλει στη σχέση Τουρκίας-ΕΕ. Πρόκειται να γίνει μια συζήτηση όπου οι δύο χώρες πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον θετικό ρόλο που η Ελλάδα θα μπορεί να παίξει στις διαπραγματεύσεις. Μια συμφωνία που θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές».
Ο Τούρκος αναλυτής υπογραμμίζει ότι το φλέγον ζήτημα θα είναι η κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου, με την τουρκική κυβερνήση να έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Ελληνοκυπρίων για την εκμετάλλευση της ΑΟΖ. Αφήνει όμως ανοιχτό ένα παράθυρο διαπραγματεύσεων που θα αφορά μια πιθανή συνεργασία για τη διέλευση ενός αγωγού από την Κύπρο ως την Τουρκία που θα επεκταθεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα διεθνών σχέσεων Εμρέ Ιζερί, η δημιουργία αυτού του αγωγού μπορεί να είναι ο παράγοντας που θα φέρει ειρήνη στην περιοχή, αλλά οι τρεις χώρες δεν είναι αυτή τη στιγμή στο ίδιο μήκος κύματος. Υπογραμμίζει ότι εκτός από το ενεργειακό θα συζητηθεί και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους πρόσφυγες εξαιτίας των εξελίξεων σε Ιράκ και Συρία. Οι ηγεσίες και των δύο χωρών αναμένεται να προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή λύση που θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Τέλος, και οι δύο αναλυτές συμφωνούν ότι ενδεχόμενη επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις διμερείς σχέσεις: «Παρόλο που θα ωφελήσει τον κ. Νταβούτογλου στο εσωτερικό της χώρας του για ψηφοθηρικούς λόγους, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ότι η επίσκεψη θα χρησιμοποιηθεί από φανατικά στοιχεία της πολιτικής και των δύο χωρών για να δυναμιτίσουν το κλίμα».