Νομιμοποιούνται τα δάση που έγιναν χωράφια -Πόσο πάει το «χαράτσι» ανά στρέμμα για την τακτοποίηση - iefimerida.gr

Νομιμοποιούνται τα δάση που έγιναν χωράφια -Πόσο πάει το «χαράτσι» ανά στρέμμα για την τακτοποίηση

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νομιμοποιούνται οι εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις που έγιναν από το 1975 μέχρι τις 7 Μαρτίου 2007 (τότε δηλαδή που ξεκίνησε η αεροφωτογράφιση του συνόλου της χώρας) και έχουν γεωργικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα, με νομοσχέδιο για την εισφορά σε γη και σε χρήμα και τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις που αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς, προβλέπει ότι όσοι έχουν καταπατήσει δασικές εκτάσεις το διάστημα 1975-2007 και τις έχουν μετατρέψει σε γεωργικές μπορούν να συνεχίσουν να τις εκμεταλλεύονται, καταβάλλοντας πρόστιμο που κυμαίνεται από 700 έως 1.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το ποσό αυτό μπορεί να πληρωθεί σε 100 μηνιαίες δόσεις, ενώ το ύψος της κάθε μίας δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο από 100 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι για τις εκτάσεις αυτές μεταβιβάζεται η χρήση και όχι η κυριότητα. Και όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΚΑ, αν χρησιμοποιηθούν για άλλο λόγο πέραν της καλλιέργειας, τότε περιέχονται στο Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι για τις εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί πριν από το 1975, με διοικητική πράξη, υπάρχει ήδη νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία με την καταβολή προστίμου (το οποίο κυμαίνεται και πάλι από 700 έως 1.000 ευρώ ανά στρέμμα) μεταβιβάζεται η κυριότητά τους στους καταπατητές. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει ο περιορισμός της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Η εκτίμηση είναι ότι σήμερα το 3 τοις χιλίοις των δασικών εκτάσεων έχει εκχερσωθεί. Από το ΥΠΕΚΑ αναγνωρίζουν ότι δε πολλές περιπτώσεις έχουν υποβληθεί πολύ υψηλά πρόστιμα, που μαζί με τις προσαυξήσεις δεν μπορούν να πληρωθούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» με το ίδιο νομοσχέδιο καθορίζονται και τα κριτήρια για την ένταξη στο σχέδιο πόλης, με το οποίο μειώνονται οι εισφορές σε γη και χρήμα.

Για τις εισφορές για την ένταξη των εκτάσεων στο σχέδιο πόλης θα ισχύει:

  • Η εισφορά σε γη
  1. Για έκταση 500 τμ το ποσοστό εισφοράς ανέρχεται στο 15%
  2. Για έκταση 501-1000 τμ το ποσοστό εισφοράς ανέρχεται στο 20%
  3. Για έκταση 1001-2000 τμ το ποσοστό εισφοράς ανέρχεται στο 30%
  4. Για έκταση 2001-10000 τμ το ποσοστό εισφοράς ανέρχεται στο 40%
  5. Για έκταση άνω των 10001τμ το ποσοστό εισφοράς ανέρχεται στο 50%

Σημειώνεται ότι σήμερα, καταβάλλεται 10% εισφορά σε γη για εκτάσεις έως 250 τμ και 20% για εκτάσεις από 250 τμ έως 500 τμ.

  • Η εισφορά σε χρήμα
  1. Μεταβίβαση εκτάσεων μπορεί να γίνει με την καταβολή του 30% των δόσεων
  2. Μειωμένη είναι η εισφορά κατά 20%
  3. Οι δόσεις εισφοράς μπορούν να πληρωθούν σε 9 χρόνια (108 μηνιαίες δόσεις)
  4. Οι απαλλοτριωμένες εκτάσεις θα επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες αν παραμένουν αναξιοποίητες από 10 έως 20 χρόνια. Προβλέπεται η μεταφορά συντελεστή δόμησης από τα απαλλοτριωμένα οικόπεδα μόλις δημιουργηθεί η Τράπεζα Γης.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ