Πώς η μεσογειακή δίαιτα αυξάνει το προσδόκιμο όριο ζωής στις γυναίκες - iefimerida.gr

Πώς η μεσογειακή δίαιτα αυξάνει το προσδόκιμο όριο ζωής στις γυναίκες

Πώς η μεσογειακή δίαιτα αυξάνει το προσδόκιμο όριο ζωής στις γυναίκες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι γυναίκες που τρώνε μια μεσογειακού τύπου διατροφή ζουν περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που εξετάζει τους δείκτες γήρανσης του πληθυσμού.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι γυναίκες που έτρωγαν φαγητά που σχετίζονταν με τη μεσογειακή διατροφή, όπως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ανεπεξέργαστους σπόρους, ψάρια και ελαιόλαδο και έπιναν μέτριες ποσότητες κρασιού με τα γεύματα τους είχαν περισσότερα τελομερή στα κύτταρα του αίματος τους. Τα τελομερή είναι αλληλουχίες του DNA που σχηματίζουν προστατευτικά καλύμματα στα άκρα των χρωμοσωμάτων.

Τα τελομερή μικραίνουν κάθε φορά που διαιρείται ένα κύτταρο, έτσι ώστε το μήκος τους θεωρείται ότι είναι μέτρο της γήρανσης του κυττάρου. Το άγχος και οι φλεγμονές μπορούν επίσης να μειώσουν τα τελομερή των ανθρώπων, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στο περιοδικό BMJ.

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντι-φλεγμονώδεις ενώσεις, και μπορεί να προλάβει την σμίκρυνση των τελομερών, επισημαίνει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Ιμακουλάτα ντε Βίβο, αναπληρωτής καθηγητής στο Νοσοκομείο Γυναικών Brigham και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Μέχρι σήμερα, αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη βασισμένη στον πληθυσμό που αφορά ειδικά τη σχέση ανάμεσα στη μεσογειακή διατροφή και το μήκος των τελομερών σε υγιείς, μεσήλικες γυναίκες», δήλωσε ο Ντε Βίβο και πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν περαιτέρω τα οφέλη της προσχώρησης σε αυτή τη δίαιτα για την προαγωγή της υγείας και της μακροζωίας.»

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε περίπου 4.700 γυναίκες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Nurses Health Study, μια μακροχρόνια μελέτη που παρακολουθεί την υγεία πάνω από 120.000 νοσηλευτών που εργάζονται στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές μέτρησαν το μήκος των τελομερών στα κύτταρα του αίματος από τα δείγματα που οι νοσοκόμες έδωσαν μεταξύ 1989 και 1990 και οιι ερευνητές σημείωσαν επίσης τις διατροφικές συνήθειεςτων γυναικών σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το εννέα, με τον υψηλότερο αριθμό να υποδηλώνει τη μεγαλύτερη προσκόλληση στη Μεσογειακή διατροφή. Οι έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες με τις υψηλότερες βαθμολογίες έτειναν να έχουν μεγαλύτερα τελομερή από τις υπόλοιπες.

«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι η υγιεινή διατροφή, συνολικά, σχετίζεται με μεγαλύτερα τελομερή. Ωστόσο, η μεγαλύτερη συσχέτιση παρατηρήθηκε μεταξύ των γυναικών που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή» δήλωσε η ομο-συντάκτης της μελέτης Μάρτα Κρουθ-Μπου.

Για κάθε έναν βαθμό παραπάνω της κάθε γυναίκας, το μήκος των τελομερών της αντιστοιχούσε σε περίπου 1,5 χρόνια λιγότερη γήρανση, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, δύο γυναίκες με διαφορά τριών σημείων στις βαθμολογίες διατροφής τους είχαν κατά μέσο όρο, μια διαφορά 4,5 ετών στη γήρανση των τελομερών τους. Αυτό μπορεί να συγκριθεί ακόμη και με τη διαφορά μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών (4,6 έτη).


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ