Nα υπάρχεις, να σκέφτεσαι στο ασφυκτικό κέντρο της Αθήνας - iefimerida.gr

Nα υπάρχεις, να σκέφτεσαι στο ασφυκτικό κέντρο της Αθήνας

Εργο του Ανδρέα Γεωργιάδη από την προσεχή έκθεση «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο» στον Ιανό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απέναντι από τα καμένα κουφάρια του Αττικόν και του Απόλλων, στην οδό Σταδίου των κλειστών καταστημάτων, στο σκοτεινό, κλειστό κέντρο της Αθήνας που ασθμαίνει και διώχνει μακριά τους πολίτες, ο Ιανός επιχειρεί να εκπέμψει φως, να γίνει νησί διαλόγου, σκέψης, προβληματισμού και τέχνης. Κορυφαίοι καλλιτέχνες και φυσιογνωμίες επιδραστικές θα παρελάσουν από εκεί τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Συναντήσεις στο Cafe του Ιανού» και βεβαίως τη άοκνης ορμητικής δράσης της Αίθουσας Τέχνης του Ιανού.

Oι ανακοινώσεις έγιναν σήμερα μέσα σε κλίμα βαρύ, κλίμα φόρτισης με αφορμή την απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ του βιβλίου. «Συναντιόμαστε κάτω από τη δηλητηριώδη λάμψη και την κλιμάκωση των βλαπτικών αποφάσεων για το βιβλίο» είπε ο Νίκος Καρατζάς του Ιανού, πριν μιλήσει για την εξωστρέφεια και την πράξη παρέμβασης που αποτελούν οι δράσεις του 2015 που κάνουν πρεμιέρα το 2014. Εχει ενδιαφέρον ότι το κοινό θα μπορεί να στέλνει τις ερωτήσεις του για κάθε καλεσμένο μέχρι 3 μέρες πριν τη συζήτηση στο magazine@ianos.gr και κάποιες από αυτές θα επιλεγούν από τους επιμελητές και θα τεθούν στους καλεσμένου. Επίσης θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου (livestreaming).


Πρόκειται για τις δράσεις της Αίθουσας Τέχνης Ιανός σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Αρκτου και επιμέλεια της Ιριδας Κρητικού, τις συναντήσεις με μουσικούς της Ναταλί Χατζηαντωνίου, τις συναντήσεις με συγγραφείς του Νίκου Θρασυβούλου, τις απρόβλεπτες συναντήσεις με την Μαργαρίτα Πουρνάρα και τις συναντήσεις κορυφής με τον Γιώργο Καραμπελιά. Επιπλέον θα συνεχιστεί για τρίτη χρονιά ο κύκλος «Οι συγγραφείς του κόσμου στον Ιανό» που φέτος περνούν την σκυτάλη από τον Ανταίο Χρυσοστομίδη στην Κατερίνα Σχοινά.

Αφηγήσεις τέχνης με αφετηρία τα βιβλία και την πόλη
Η Ιρις Κρητικού που έχει την επιμέλεια της Αίθουσας Τέχνης του Ιανού αλλά και του artshop, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρής Αρκτου αναφέρθηκε καταρχήν στη δύναμη των αριθμών από την πορεία δυο ετών των δράσεων τους: 26 εκθέσεις, 400 καλλιτέχνες κάθε ηλικίας, 1075 έργα τέχνης, 60.000 επισκέπτες. Και όλα αυτά υπό το πιο «δημοκρατικό» πείσμα: Εκθέτουν εικαστικοί καθηγητές της ΑΣΚΤ και φοιτητές και μερικές φορές μάλιστα συνεκθέτουν.
Με ζητούμενο να γίνει μία νέα αφήγηση από τους εικαστικούς με αφετηρία τα βιβλία αλλά και αθηνοκεντρικούς προβληματισμούς συνεχίζει η αίθουσα τέχνης. Στις 16 Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται η έκθεση «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο» του ζωγράφου Ανδρέα Γεωργιάδη βασισμένη στην τετραλογία του Λώρενς Ντάρρελ. Η έκθεση παρουσιάστηκε ήδη με επιτυχία στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και στο μεσαιωνικό Παλάτι Amir Taz στο Κάιρο.

Θα ακολουθήσει στις 22 Ιανουαρίου η έκθεση θεσμός «Τέχνη στο Πατάρι» με μικρούς θησαυρούς τέχνης που υπογράφουν σπουδαίοι καλλιτέχνες και πρωτοεμφανιζόμενοι, στις 17 Φεβρουαρίου έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Βασίλη Τσιτσάνη, ακολούθως μια ατομική έκθεση (δεν ανακοινώθηκε ακόμη το όνομα) και η σεζόν θα κλείσει τον Μιο με μεγάλο αφιέρωμα στα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη.
Η Ιρις Κρητικού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μέσα στο χώρο αυτό του Ιανού γεννήθηκαν συνεργασίες, εκθέσεις που ταξίδεψαν και που απλώθηκαν και σε άλλους χώρους. Ειδική αναφορά, και ως συμβολισμό, έκανε στην πρώτη έκθεση που αναφερόταν στον Σαίξπηρ με τον τίτλο To Be «να υπάρχεις στο κέντρο της Αθήνας», όπως σημείωσε.

Συναντήσεις με μουσικούς
« Οι συζητήσεις με τους μουσικούς είναι δύσκολες. Μοιάζει να τα έχουν πει όλα οι εκπρόσωποι της μουσικής καθώς είναι ιδιαιτέρως προβεβλημένοι» τόνισε εξαρχής η επιμελήτρια του συγκεκριμένου κύκλου, δημοσιογράφος Ναταλί Χατζηαντωνίου. Με αφορμή μια συνέντευξή της με την Ελενη Καραϊνδρου που η συζήτηση ξεμάκρυνε από τα τρέχοντα και οδηγήθηκε ιστορίες της συνθέτριας από την παιδική της ηλικία, η Χατζηαντωνίου αποφάσισε οι συζητήσεις που θα δούμε στον Ιανό να έχουν ως σημείο εκκίνησης τα παιδιά τους χρόνια «ή για ν αείμαστε στο κλίμα, το κλειδί του σολ...»
Ποδαρικό θα κάνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρων Μιχαηλίδης – ο άνθρωπος που έφερε τη Λυρική στην αγορά, στην εκκλησία του δήμου» στις 23 Δεκεμβρίου. Θα ακολουθήσουν στις 7 Ιανουρίου η αεικίνητη Δήμητρα Γαλάνη με τον Χρήστο Ραφαηλίδη, τον Σπύρο Μάνεση και τον Θωμά Κωνσταντίνου σε μια συζήτηση παιχνίδι με το χρόνο.
Στις 21 Ιανουαρίου η Εδλένη Καραϊνδρου σε μια συζήτηση με μουσικές, ιστορίες και εικόνες, στις 11 Φεβρουαρίου ο εκρηκτικός, αιρετικός, πολυτάλαντος Σταμάτης Κραουνάκης και στις 25 Φεβρουαρίου ο «τραγουδοποιός της περιφέρειας» Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Συναντήσεις κορυφής και απρόβλεπτες συζητήσεις
Ο Γιώργος Καραμπελιάς θα συζητήσει με προσωπικότητες και διανοητές της Ελλάδας κάνοντας την αρχή στις 22 Δεκεμβρίου με τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο. Ενεργός, με μνήμη μυθική, πολύτιμος είναι – όπως τόνισε ο Καραμπελιάς- «εμβληματική προσωπικότητα για την σύγχρονη ελληνική συνείδηση». Στις 26 Ιανουαρίου θα γίνει συζήτηση με τον Νίκο Κοτζιά για τις γεωπολιτικές διαστάσεις της ελληνικής κρίσης.

Η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα επέλεξε να μιλήσει με φυσιογνωμίες, σε κλίμα και συναντήσεις απρόβλεπτες. Να κινητοποιήσει μπροστά στον κοινό τις εκκρίσεις ενέργειας που έχει μια ζωντανή συνέντευξη. Ετσι, Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου θα συζητήσει ταυτόχρονα με τον Γιώργο Καμίνη και τον Γιάννη Μπουτάρη, στις 12 Ιανουαρίου με την αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη και στις 9 Φεβρουαρίου με τον Andreas Zick, κοινωνικό ψυχολόγο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ.

Ο λόγος στον λόγο -Συναντήσεις με συγγραφείς
Ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου θα συνομιλήσει με σημαντικούς συγγραφείς όχι τόσο για το έργο τους, αλλά κυρίως σε ένα πνεύμα σχολιασμού της τρέχουσας επικαιρότητας. Επιθυμεί να αναδείξει και αν ανιχνεύσει τον άνθρωπο συγγραφέα. Στις 29 Δεκεμβρίου θα συζητήσει με τη Ρέα Γαλανάκη, στις 14 Ιανουαρίου με τον Θανάση Βαλτινό, στις 28 Ιανουαρίου με τον Κώστα Ακριβό, στις 18 Φεβρουαρίου με τη Μάρω Δούκα και στις 4 Μαρτίου με τον Πέτρο Μάρκαρη.

Για τρίτη χρονιά θα συνεχιστεί ο άκρως επιτυχημένος κύκλος «Συγγραφείς του κόσμου», μόνο η σκυτάλη περνάει από τον Ανταίο Χρυσοστομίδη στην Κατερίνα Σχοινά. Πλάι της θα κάτσουν ο Μετίν Ανρτίτι, ο Πιέρ Λεμέτρ, ο Ζιλ Βενσάν, ο Σνταιάγο Ρονκαλιόλο, ο Χαβιέρ Θέρκας, ο Χαβιέρ Μαρίας και ο Λάιονελ Σράιβερ.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ