Τα τρία σενάρια για τους συντελεστές του ΦΠΑ - iefimerida.gr

Τα τρία σενάρια για τους συντελεστές του ΦΠΑ

Τα τρία σενάρια για τους συντελεστές του ΦΠΑ (EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το δύσκολο γρίφο για τα μέτρα, που θα ανοίξουν το δρόμο για την επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα, αναζητά η κυβέρνηση, με την αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή του ΦΠΑ 6,5%, στο 8% ή 9,5% να είναι στην κορυφή της λίστας που που εξετάζονται.

Η αύξηση του ΦΠΑ θα απέφερε αντίστοιχα έσοδα 120 εκατ. ή 250 εκατ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν αποκλειστούν τα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης που εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή και κυρίως τα φάρμακα, το όφελος που απομένει είναι πολύ μικρό και μη αποδεκτό από την τρόικα. Ετσι, σύμφωνα με την «Καθημερινή», εξετάζεται και η αύξηση του κανονικού συντελεστή 23% κατά μισή μονάδα (να φθάσει στο 23,5%), μέτρο που μπορεί να αποφέρει πάνω από 350 εκατομμύρια, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Τα τρία σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για τον ΦΠΑ, σύμφωνα με την «Καθημερινή»:

1. Φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες και περιοδικά εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5%. Το κόστος του προϋπολογισμού ή διαφορετικά η απώλεια εσόδων, ανέρχεται στα 528,2 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφάσιζε να αυξήσει κατά 1,5 μονάδες τον συντελεστή (να φθάσει δηλαδή στο 8%) το όφελος για τον προϋπολογισμό θα ήταν της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, ενώ με αύξηση του συντελεστή στο 9,5% το όφελος θα έφτανε στα 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει απορρίψει την αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή στα φάρμακα και στα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ επεξεργάζεται σχέδιο για την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία (μόνο διαμονή) στο 13%.

2. ΦΠΑ στα νησιά. Από 6,5%-13%-23% οι συντελεστές έχουν μειωθεί στο 5%-9%-16%. Η απώλεια εσόδων ανέρχεται στα 347 εκατ. ευρώ. Το ειδικό καθεστώς στα νησιά δημιουργήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους και ως αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους μεταφοράς των αγαθών στα νησιά. Αν και τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση ενέτασσε το ειδικό αυτό καθεστώς στις «κόκκινες» γραμμές, όπως φαίνεται, είναι πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σημειώνεται ότι η τρόικα ζητεί στις τελευταίες της εκθέσεις την κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων κυρίως των συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα στα νησιά.

3. Ενδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.ά. εντάσσονται στον συντελεστή 23%. Εξετάζεται η αύξηση του συντελεστή στο 23,5%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ειδήσεις ΦΠΑ τρόικα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ