Ενα αστικό σαλόνι ξυπνά και πάλι την ξεχασμένη αλλά κάποτε ένδοξη Πατησίων - iefimerida.gr

Ενα αστικό σαλόνι ξυπνά και πάλι την ξεχασμένη αλλά κάποτε ένδοξη Πατησίων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πώς οι μικρές ανθρώπινες χειρονομίες διαμορφώνουν το αστικό τοπίο; Πώς αλλάζει η εικόνα της πόλης αν αλλάξει ο τρόπος που τη βλέπουμε; Η εικαστική πρωτοβουλία του Λουκά Μπαρτατίλα «Urban Details. Ongoing reflections on Patission str.» με κεντρικό άξονα την οδό Πατησίων, εξερευνά μέσα από διάφορες εννοιολογικές φωτογραφικές εγκαταστάσεις τα παραπάνω ερωτήματα.

Η αφήγηση, στρέφοντας το βλέμμα σε μια “ξεχασμένη” αρτηρία της Αθήνας, ξεκινά με την ανάγνωση του δρόμου μέσα από τα πολλαπλά του επίπεδα, ως αφιλτράριστη και σχεδόν χαοτική πληροφορία. Από εκεί περνά στην παρουσίαση αστικών λεπτομερειών κοινωνικού και χωρικού χαρακτήρα μεταβαίνοντας έτσι από το χώρο στον άνθρωπο. Το έργο ολοκληρώνεται με τη δημιουργία ενός “αστικού σαλονιού” - μιας πλατφόρμας διαλόγου - και μιας σειράς παράλληλων εκδηλώσεων (περίπατοι, ομιλίες, συζητήσεις), που φιλοδοξούν να ενισχύσουν τις πρακτικές διατοπικής συναλλαγής μεταξύ των κατοίκων της πόλης.

Ενα αστικό σαλόνι ξυπνά και πάλι την ξεχασμένη αλλά κάποτε ένδοξη Πατησίων | iefimerida.gr 0

Η ιδιόμορφη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ της οδού Πατησίων και των κατοίκων της, παρατηρείται και καταγράφεται από τον αρχιτέκτονα και εικαστικό από το 2004. Όντας ένας δρόμος με έντονα ιστορικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, δείχνει να μην συμμετέχει (εκούσια ή ακούσια) στον τρέχον διάλογο για το μέλλον της Αθήνας. Έτσι, στην περίπτωση της Πατησίων δημιουργείται το έδαφος για μια διαφορετικής μορφής αστική αναγέννηση, με γνώμονα τη δημιουργική σχέση κατοίκων – δημοσίου χώρου μέσα από μικρής κλίμακας τοπικές χειρονομίες αλλά και διάφορες συμμετοχικές και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες.

Το έργο θα παρουσιαστεί στο ισόγειο ενός άδειου κτιρίου του δρόμου, το οποίο επανενεργοποιείται και διαμορφώνεται σε προσωρινό εκθεσιακό χώρο (temporary showroom). H δράση Urban Details. Ongoing reflections on Patission str. υποστηρίζεται από τον οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ που έχει στόχο να φέρει τη σύγχρονη τέχνη στην πόλη και μέσω αυτής να ζωντανέψει την πόλη και να ενεργοποιήσει διαδικασίες κριτικές σκέψης και διαλόγου μεταξύ των πολιτών.

Urban Details. Ongoing reflections on Patission str.
Μια εικαστική πρωτοβουλία του Λουκά Μπαρτατίλα
Συνεπιμέλεια: Ράνια Μαυρίκη
Διάρκεια έκθεσης: 27 Νοεμβρίου – 13 Δεκεμβρίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Σάββατο 12:00 - 20:00
Διεύθυνση: Μηθύμνης 27α & Πατησίων, πλατεία Αμερικής
Εγκαίνια: 27 Νοεμβρίου 2014, ώρα 20:00

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ