Δημοσκόπηση: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,5% αλλά και «καμπανάκι» από τους πολίτες - iefimerida.gr

Δημοσκόπηση: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,5% αλλά και «καμπανάκι» από τους πολίτες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παγιώνεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις καθώς νέα μέτρηση δείχνει ότι προηγείται με 7,5% έναντι της ΝΔ. Παράλληλα ωστόσο, καταγράφεται έντονα η απογοήτευση των πολιτών από την κυβέρνηση αλλά και η έντονη αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εφόσον κληθεί να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (21-21 Νοεμβρίου, πανελλαδική) και παρουσίασε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27,5%, η ΝΔ 20%, τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 6,5% και ακολουθεί το Ποτάμι με 6%. Το ΚΚΕ προτιμά το 5,5%, η Ελιά/ΠΑΣΟΚ μόλις 3,5%, οι ΑΝΕΛ οριακά εντός Βουλής με 3% με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να παίρνει 1,5%, την ΔΗΜΑΡ να εξαφανίζεται με 1%. Αλλο κόμμα επιλέγει το 8,5% και οι αναποφάσιστοι είναι 17%.

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται οριακά σε θετικές γνώμες καθώς ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 18% έναντι 16% του Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αρνητικές γνώμες για τον Πρωθυπουργό (58%) με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει 48% αρνητικές. Ιδιαίτερα αντιφημοφιλής εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με 62& αρνητικές γνώμες και μόλις 7,5% θετικές.

Προβληματισμό στην Κουμουνδούρου θα πρέπει πάντως να φέρει η απάντηση στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά. Το 43% δηλώνει ότι διαφωνεί απολύτως και το 20% ότι απλώς διαφωνεί. Με άλλα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πείσει το 63% ότι μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά. Αντίθετα, το 18% συμφωνεί και ένα 8% συμφωνεί απολύτως περί της ικανότητας διακυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τον Νοέμβριο υπήρξε σημαντική αύξηση στις αρνητικές γνώμες ως προς την κυβερνητική αποτελεσματικότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση οι μισοί (50%) θεωρούν απολύτως βέβαιο ότι δεν μπορεί, ενώ ένα 15,5% διαφωνεί απλώς. Συμφωνεί το 16,5% των ερωτηθέντων ενώ απολύτως συμφωνεί το 9%.

Στο ερώτημα ποιος πιστεύετε ότι θα υποχωρήσει στη διαπραγμάτευση μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, έξι στους δέκα (59%) απαντούν «η κυβέρνηση», ένα 5,5% απαντά η τρόικα ενώ ένας στους τρεις (30,5%) πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Ενδεικτικό της ψυχολογίας των πολιτών είναι το γεγονός ότι το 64,5% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε λήψη νέων μέτρων και μόλις το 19,5% εκτιμά πως δεν θα υπάρξουν.

Ακόμη πιο απογοητευμένοι εμφανίζονται για την προοπτική της οικονομικής κατάστασης τον επόμενο χρόνο. Σίγουρα χειρότερη πιστεύει ότι θα είναι το 34,5%, μάλλον χειρότερη το 20,5%, σίγουρα καλύτερη μόλις το 4,5% και απλώς «καλύτερη» το 18%

Το εκλογικό σώμα εμφανίζεται διχασμένο ως προς την προοπτική εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Το ίδιο ποσοστό (46%) πιστεύει ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ότι θα διαλυθεί η Βουλή και θα εκλεγεί από την επόμενη ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια.

Το 47% πιστεύει ότι κανείς από τους υποψηφίους δεν θα συγκεντρώσει τις 180 ψήφους ενώ το 42,5% εκτιμά ότι κάποιος θα τα καταφέρει και θα επιτευχθεί η εκλογή του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ