Το TEDxNTUA στο Μετσόβιο: Ανακαλύπτοντας τις αλυσιδωτές αντιδράσεις - iefimerida.gr

Το TEDxNTUA στο Μετσόβιο: Ανακαλύπτοντας τις αλυσιδωτές αντιδράσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 17 Ιανουαρίου 2015, φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διοργανώνουν το πρώτο συνέδριο TEDxNTUA. Το θέμα της φετινής χρονιάς: ‘Αλυσιδωτές Αντιδράσεις’, ή αλλιώς «Chain Reactions».

Τι είναι το TED

Το TED αποτελεί μία μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στη διάδοση αξιόλογων ιδεών (Ideas Worth Spreading). Ξεκίνησε πριν από 25 περίπου χρόνια στην Καλιφόρνια και μέσα στα χρόνια επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα αρχικά του προέρχονται από τις λέξεις Technology – Entertainment – Design, αν και η θεματολογία της εκδήλωσης έχει διευρυνθεί και πλέον παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες ιδέες ανεξάρτητα από τον τομέα εφαρμογής τους.
Στις εκδηλώσεις του TED προσκαλούνται διακεκριμένα πρόσωπα του πνεύματος και των επιστημών, τα οποία καλούνται σε περίπου 18 λεπτά να δημιουργήσουν παραγωγικό προβληματισμό στους θεατές.

Τι είναι το TEDx

Βασισμένο στο πρότυπο του TED, το TEDx είναι ένα πρόγραμμα τοπικών και ανεξάρτητα οργανωμένων συνεδρίων αποτελούμενο από διαλέξεις, videos και ζωντανές παρουσιάσεις. Το ‘x’ στον τίτλο του υποδηλώνει ότι πρόκειται για ένα ανεξάρτητα οργανωμένο γεγονός, το οποίο ακολουθεί τη δομή του TED.

Τι είναι το TEDxNTUA

Το TEDxNTUA θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας δυναμικής πλατφόρμας ανταλλαγής ιδεών πάνω σε ζητήματα που αφορούν την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική πρόοδο. Πρόκειται για μια μεγάλη δεξαμενή σκέψης, η οποία αναδεικνύει την πληθώρα, αλλά και τη δυναμικότητα των ιδεών που αξίζει να διαδοθούν. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει τη διάθεση για έρευνα και δημιουργικότητα που βρίθει στον ελληνικό χώρο. Το TEDxNTUA, συνδυάζοντας την διεπιστημονικότητα, την καινοτομία και της αλληλεγγύη, παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε συμμετέχοντα, ομιλητή, ακροατή, διοργανωτή και εν γένει εμπλεκόμενο, να διατρέξει όλα τα στάδια μιας αντίδρασης και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας να βιώσει το γόνιμο προβληματισμό, να αναθεωρήσει τη θέση του στο κοινωνικό σύνολο και τελικά να αποτελέσει μία ύπαρξη ικανή να παράγει νέες ιδέες, με κατεύθυνση την εξέλιξη και την πρωτοπορία.

Ανακαλύπτοντας τις «αλυσιδωτές αντιδράσεις»

Μια πεταλούδα φτερουγίζει στην Κίνα και ένας τυφώνας ξεσπά στη Νέα Ορλεάνη. Μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί σε μια εξέλιξη της ιστορίας του συστήματος διαφορετική από εκείνη που προβλεπόταν.
Συστήνοντας το TEDxNTUA, οι διοργανωτές ορμώμενοι από το φαινόμενο της πεταλούδας και την ευαίσθητη αλληλεξάρτηση μεταξύ μικρών δράσεων και μεγάλων επιτευγμάτων, που αυτό υποδεικνύει, επιδιώκουν να προσεγγίσουν τους τρόπους με τους οποίους η ατομική δημιουργικότητα επηρεάζει τον κόσμο γύρω μας. Για εκείνους το άτομο μπορεί να πυροδοτήσει προοδευτικές αλλαγές στον περίγυρο του, σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, σε όλη την κοινωνία. Για εκείνους μια πρωτοβουλία μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, ικανές να ανατρέψουν την πορεία του κόσμου. Στις 17 Ιανουαρίου 2015, μας καλούν να συνεργαστούμε και να αντιδράσουμε σαν άλλα χημικά στοιχεία σε μια μεγάλη δεξαμενή ιδεών με στόχο την δημιουργία καινοτόμων ιδεών με κατεύθυνση την πρωτοπορία.

Οι εννιά σχολές εφαρμοσμένων επιστημών του ΕΜΠ εκπαιδεύουν μηχανικούς με ευρύ φάσμα γνώσεων, που αποτελούν μεγάλο μέρος του τεχνολογικού δυναμικού της χώρας μας. Στόχος της διοργάνωσης είναι να προκαλέσει μια εστία κοινωνικού προβληματισμού και δημιουργίας μέσα στο Πολυτεχνείο, δίνοντας πνοή στην ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα που βάλλεται από την κρίση.
Με γνώμονα τη συνεκτικότητα των κλάδων της μηχανικής, το TEDxNTUA 2015 , δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για μια μοναδική εμπειρία ΤED από νέους για νέους.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το TEDxNTUA 2015, τους ομιλητές και τα παράλληλα δρώμενα που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της διοργάνωσης επισκεφτείτε: facebook.com/tedxntua

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ