Οριστικά εκτός ΕΜΣΤ η Αννα Καφέτση –Ολες οι πληροφορίες για τη γυναίκα που φέρεται ότι θα αναλάβει σε λίγες μέρες τη διεύθυνση του μουσείου - iefimerida.gr

Οριστικά εκτός ΕΜΣΤ η Αννα Καφέτση –Ολες οι πληροφορίες για τη γυναίκα που φέρεται ότι θα αναλάβει σε λίγες μέρες τη διεύθυνση του μουσείου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οπως πρώτο είχε αποκαλύψει το iefimerida τη Δευτέρα, τελικά το πολύκροτο ΦΕΚ με το οποίο απομακρύνεται οριστικά η Αννα Καφέτση από τη διεύθυνση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), μετά από 14 χρόνια, δημοσιεύθηκε.

Το ΦΕΚ ορίζει ότι η Αννα Καφέτση επιστρέφει τώρα στην οργανική της θέση, ως επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, τερματίζοντας πρόωρα τη θητεία της που είχε ανανεωθεί το 2012 και έληγε το 2016. Γράφει χαρακτηριστικά ότι «επανέρχεται αυτοδικαίως στην οργανική θέση που κατείχε πριν τον διορισμό της»

Μια σπουδαία κυρία της σύγχρονης τέχνης αποχωρεί από το μουσείο και τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην επόμενη μέρα του ΕΜΣΤ που πρέπει επιτέλους να ανοίξει και να επιτελέσει το τεράστιο χρέος που έχει, σε μια κοινωνία που βλέπει ακόμα φοβικά τη σύγχρονη τέχνη.

Με τις αντιδράσεις για την απομάκρυνση να συνεχίζονται, είναι βέβαιο πως για το καλό του μουσείου πρέπει η νέα διοίκηση να διακρίνεται από δυναμισμό, γνώση, εμπειρία ακόμη και πείσμα. Και όλες οι πληροφορίες δείχνουν πως αυτή η επιλογή έχει γίνει και πως πρόκειται για μια γυναίκα που έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά: Την Κατερίνα Κοσκινά. Το ονομά της κυκλοφορεί ευρέως τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η Καθημερινή σήμερα το δημοσιεύει ως σχεδόν βέβαιο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως εντός της ημέρας θα δημοσιευθεί το ΦΕΚ που θα ορίζει τη νέα διευθύντρια και το νέο ΔΣ και αύριο θα κληθούν όλοι στην Μπουμπουλίνας από τον Υπουργό, όπου θα τους ζητήσει επίσπευση των διαδικασίων για να ανοίξει επιτέλους το ΕΜΣΤ. Πάντως το ενδεχόμενο να ανοίξει στο πρώτο τρίμηνο του 2015 – ο ίδιος ο Κώστας Τασούλας μιλώντας στο iefimerida είχε πει ότι είναι πιθανό- μοιάζει να απομακρύνεται αφού θα πρέπει πρώτα το ΔΣ να ενημερωθεί και κατόπιν να δράσει.

Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι τη διεύθυνση αναλαμβάνει η Κατερίνα Κοσκινά και ότι στην προεδρία επιστρέφει ένας γνώριμος του μουσείου από παλιά, έγκριτος νομικός, τότε αναμένεται να υποχωρήσουν οι αντιδράσεις για την απομάκρυνση της Αννας Καφέτση, που υπήρξε ιδρυτική διευθύντρια και ψυχή του Μουσείου ως και σήμερα.

Η Κατερίνα Κοσκινά είναι ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος, άλλα έχει έντονες διοικητικές ικανότητες και εμπειρίες και διατηρεί στενές σχέσεις με πλήθος καλλιτεχνών στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Η Κατερίνα Κοσκινά είναι πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και διευθύντρια της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, ενώ επί χρόνια είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ