«Ρώσικη ρουλέτα» στο Παρίσι -Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για ασφαλιστικό και νέα μέτρα - iefimerida.gr

«Ρώσικη ρουλέτα» στο Παρίσι -Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για ασφαλιστικό και νέα μέτρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την Τρόικα στη βίλα Σαΐντ στο Παρίσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες κράτησαν πάνω από 11 ώρες, χωρίς διακοπή για φαγητό και ύπνο, παρά μόνο για να δοθεί χρόνος στις δύο πλευρές να συσκεφθούν μεταξύ τους.

Οι διαφορές, μέχρι αργά τη νύχτα που κράτησε η διαπραγμάτευση, σε πολλά ζητήματα παρέμεναν αγεφύρωτες, ωστόσο σε κάποια άλλα υπήρξε σύγκλιση. Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΥΠΟΙΚ, «οι συζητήσεις με την Τρόικα επικεντρώθηκαν στα δημοσιονομικά ζητήματα, στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τη διοικητική μεταρρύθμιση».

Το «τελικό κλίμα» πάντως θα φανεί σήμερα, στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων. Σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί το Ασφαλιστικό, όπου μπαίνει επί τάπητος και η πρόταση για κατάργηση της 15ετίας για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Σημειώνεται ότι για αύριο, Πέμπτη, είναι προγραμματισμένο το κρίσιμο Euro Working Group, όπου ο εκπρόσωπος της Ελλάδας και στενός συνεργάτης του Γκίκα Χαρδούβελη, Αναστασάτος, θα δώσει... μάχη με τους αγριεμένους εκπροσώπους των άλλων χωρών.

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της τωρινής, κρίσιμης διαπραγμάτευσης είναι τρία:

α. Δημοσιονομικό κενό 2015. Η Τρόικα το τοποθετεί στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η Αθήνα στα 350 εκατ. ευρώ.

β. Εργασιακά. Η Τρόικα φαίνεται να μην επιμένει πλέον τόσο στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, ενώ η κυβέρνηση δεν φαίνεται να φέρνει ιδιαίτερες αντιρρήσεις στο θέμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

γ. Απολύσεις στο Δημόσιο. Η τωρινή διαπραγμάτευση αφορά κυρίως στο ενιαίο μισθολόγιο. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να το εφαρμόσει πριν από το 2016.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τρόικα Παρίσι ασφαλιστικό νέα μέτρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ