Ο χουλιγκανισμός φέρνει τα Βαλκάνια σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Ο χουλιγκανισμός φέρνει τα Βαλκάνια σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα Βαλκάνια «κοκκίνησαν» τον τελευταίο μήνα. Τα κρούσματα χουλιγκανισμού χτύπησαν alert και σε πολλές περιπτώσεις τα κίνητρα δεν περιορίζονταν σε συλλογικές ή εθνικές προτιμήσεις. Η θρησκεία, οι πολιτικές πεποιθήσεις και η επιβολή της εξουσίας, προκάλεσαν μέχρι και θάνατο!

Το iefimerida κάνει μια αναδρομή στις τελευταίες 60 ημέρες που έφεραν την περιοχή των Βαλκανίων, πρώτο θέμα συζήτησης σε όλη την Ευρώπη και «σημαδεύει» το επόμενο παιχνίδι υψηλού κινδύνου. Όταν ο Ολυμπιακός θα φιλοξενηθεί στην Κωνσταντινούπολη από τη Γαλατασαράι για την 10η αγωνιστική της Ευρωλίγκας.

10 Οκτωβρίου
Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος
Bουλγαρία-Κροατία

Η αρχή του κακού. Περίπου 2,000 Κροάτες επισκέπτονται τη Σόφια. Στο γήπεδο της Λέφσκι, οι οπαδοί των δύο ομάδων θα ζηλέψουν κάτι από τη φήμη των ποδοσφαιριστών και θα αρχίσουν τις δικές τους κόντρες. Οι Βούλγαροι δοκιμάζουν επίθεση στους Κροάτες και όπως χαρακτηριστικά φαίνεται και στα πλάνα από τις κάμερες, οι άνδρες ασφαλείας του γηπέδου, την σταματούν την τελευταία στιγμή. Όμως μετά από λίγη ώρα αρχίζουν ξανά. Το παιχνίδι ολοκληρώνεται και τα επεισόδια μεταφέρονται εκτός γηπέδου. Περισσότερες από 130 συλλήψεις Βούλγαρων και Κροατών όμως το κακό μόλις είχε αρχίσει.

14 Οκτωβρίου 2014
Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος
Σερβία-Αλβανία

Για πρώτη φορά μετά το 1967, αλβανική ομάδα επισκέπτεται την Σερβία. Η κλήρωση για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, τις έφερε αντιμέτωπες. Το κλίμα πριν την αναμέτρηση, μυρίζει «πόλεμο». Αλβανοί οπαδοί εμφανίζονται στο Βελιγράδι αλλά οι περίπου 3,500 αστυνομικοί κάνουν καλά τη δουλειά τους. Το αεροπλανάκι όμως που έκανε την εμφάνισή του πάνω από τον αγωνιστικό χώρο πέντε λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» αποτέλεσε το σπίρτο που έπεσε στη λουσμένη από εύφλεκτο υλικό ψυχοσύνθεση των ποδοσφαιριστών. Ο Μίτροβιτς πηδάει ψηλά και το κατεβάζει, αρπάζοντας τη σημαία. Οι Αλβανοί ποδοσφαιριστές επιτίθενται και στο γήπεδο επικρατεί ένας πανικός. Οι διεθνείς παίκτες των Αλβανών φυγαδεύονται υπό την προστασία των Σέρβων ποδοσφαιριστών. Ο κόσμος στις εξέδρες πρόλαβε να μπει στο γήπεδο. Λίγα δευτερόλεπτα καθυστέρησης ίσως προκαλούσαν μεγαλύτερο κακό. Συλλαμβάνονται 45 Αλβανοί, οι οποίοι έπειτα από παρέμβαση του πρωθυπουργού της χώρας Έντι Ράμα αφήνονται ελεύθεροι.

24 Οκτωβρίου
Ζάγκρεμπ

Ζντράβκο Μάμιτς. Το μικρό του όνομα ίσως παραπέμπει σε κάποια χολιγουντιανή ταινία με σενάριο χτισμένο γύρω από τις μυστικές υπηρεσίες πρώην ανατολικών κρατών. Πρόκειται όμως για τον σκληροτράχηλο εκτελεστικό διευθυντή της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, τον οποίο οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας το 2011 θέλησαν να λιντσάρουν. Από τότε έχει ξεσπάσει ένας ανελέητος πόλεμος. Ο Μάμιτς ξόδεψε εκατομμύρια για την καλύτερη αστυνόμευση στις εξέδρες. Οι οργανωμένοι «Bad Blue Boys» άλλαξαν πέταλο για να μην στοχοποιηθούν όμως και πάλι ο Μάμιτς είχε τη λύση. Επέβαλλε ονομαστικό εισιτήριο. Το «Μάξιμιρ» χωρίστηκε στα δύο. Η Ντιναμό έχασε τη δυναμική της από τον κόσμο. Στα τέλη του Οκτωβρίου, μέσο της χώρας δημοσιεύει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο, ο Μάμιτς είχε προσλάβει επαγγελματίες δολοφόνους για να αφαιρέσει τη ζωή σε δυο από τα πρωτοπαλίκαρα των οργανωμένων τονίζοντας μάλιστα ότι η ενέδρα απέτυχε. Οι «Bad Blue Boys» πήραν την απόφαση να επιστρέψουν στο πέταλο στα βόρεια του γηπέδου, το οποίο υποστηρίζουν ότι είχε καταληφθεί από τους «πληρωμένους» οπαδούς του Μάμιτς. Ο πόλεμος μαίνεται ακόμα και κάθε μέρα που ξημερώνει στο Ζάγκρεμπ, μυρίζει μπαρούτι.

11 Νοεμβρίου
Σπλιτ

Η βία δεν έρχεται όμως μέσα στα γήπεδα. Μέλη της UEFA βρέθηκαν στο Σπλιτ και κατά τη διάρκεια δείπνου με ανθρώπους της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Κροατίας δέχθηκαν επίθεση από μέλη των οργανωμένων οπαδών της Χάιντουκ. Οι «Torcida» άναψαν καπνογόνα και απείλησαν όσους βρίσκονταν μέσα στο εστιατόριο «Paradigm» σηκώνοντας ένα πανό «UEFA Mafia». Με τις πρώτες σειρήνες των περιπολικών τράπηκαν σε φυγή.

15 Νοεμβρίου
Σόφια
Λέφκσκι-Παρτιζάν

Σε ένα παιχνίδι της Αδριατικής λίγκας στο μπάσκετ, κανείς δεν θα περίμενε ότι θα συμβούν τέτοιας έκτασης επεισόδια. Την ώρα που Λέφσκι και Παρτιζάν βρίσκονται στο 2ο δεκάλεπτο, οι οπαδοί της Παρτιζάν ξεκινούν επίθεση κατά αυτών της Λέφσκι στην «αδύναμη» πλευρά των Βούλγαρων. Οι οργανωμένοι των γηπεδούχων μπαίνουν στο γήπεδο και τότε αρχίζουν τα χειρότερα μέχρι την επέμβαση των ανδρών ασφαλείας. Σύλληψη 15 ατόμων εκτός γηπέδου από τη βουλγαρική αστυνομία.

16 Νοεμβρίου
Ιταλία-Κροατία
Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

Μετά την επίθεση στο εστιατόριο του Σπλιτ, οι Κροάτες είχαν άγριες διαθέσεις κατά της ομοσπονδίας τους και σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι της ομάδας τους για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Απέναντι στην Ιταλία, στο «Σαν Σίρο» ταξιδεύουν περισσότεροι από 5,000. Στα μισά του 2ου ημιχρόνου πετούν καπνογόνα στον αγωνιστικό χώρο και αρχίζουν να τραγουδούν συνθήματα κατά της ομοσπονδίας τους. Η παρουσία της ιταλικής αστυνομίας στο πέταλο κάνει ακόμη πιο δυσάρεστη την κατάσταση.

19 Νοεμβρίου
Ιταλία-Αλβανία
Διεθνές φιλικό

Περίπου 20,000 Αλβανοί κάνουν απόβαση στο λιμάνι της Γένοβας. Στο «Λουίτζι Φεράρις» θα φιλοξενηθεί η φιλική αναμέτρηση της Ιταλίας με την Αλβανία. Οι οπαδοί των Αλβανών «μπουκάρουν» τρεις φορές στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας σημαίες της «Μεγάλης Αλβανίας». Η αστυνομία έχει πάρει εντολή να είναι διακριτική. Επεμβαίνουν μόνοι άνδρες ασφαλείας του γηπέδου και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, οι οποίοι αγκαλιάζοντας και φιλώντας τους οπαδούς, τους βγάζουν εκτός αγωνιστικού χώρου.

21 Νοεμβρίου
Γαλατασαράι-Ερυθρός Αστέρας

Η βία στο αποκορύφωμά της. Σέρβοι και Τούρκοι οπαδοί συνθέτουν ένα ματς υψηλού κινδύνου. Έτσι το χαρακτήρισε η αστυνομία αλλά η FIBA γνώριζε μέχρι το βράδυ της 21ης Νοεμβρίου, μοναχά γαλήνιες μπασκετικές παραστάσεις. Περίπου 400 φίλοι του Ερυθρού Αστέρα ταξιδεύουν στην Κωνσταντινούπολη. Οι άνθρωποι της Γαλατασαράι δίνουν εντολή να μην μπουν στο γήπεδο και διαρρέουν ότι δεν υπάρχουν εισιτήρια. Οι Σέρβοι αρχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι στους δρόμους. Οι οπαδοί της Γαλατασαράι βγαίνουν από το γήπεδο και το κακό δεν αργεί να συμβεί. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η είδηση ότι ένας οπαδός του Αστέρα είναι νεκρός έπειτα από μαχαιριά Τούρκου, κάνει το γύρο του κόσμου.

Η κατάσταση δείχνει εκτός ελέγχου τις τελευταίες ημέρες. Είναι δεδομένο ότι ο κύκλος αίματος που άνοιξε την περασμένη Παρασκευή, μπολιάζει με ακόμη περισσότερο μίσος τις ψυχές των χούλιγκαν, οι οποίοι δικαιολογούν τις πράξεις τους είτε με ενθικιστικές, είτε με θρησκευτικές προεκτάσεις. Όταν χρειαστεί μάλιστα ενώνουν τις δυνάμεις του για να αντιταχθούν απέναντι στην εξουσία της αστυνομίας, όπως είχαν παλαιότερα οπαδοί της Χάιντουκ και της Ντιναμό, όπως έγινε πρόσφατα με τους οπαδούς της Παρτιζάν να συμπαραστέκονται σε αυτούς του Ερυθρού Αστέρα.

Το επόμενο παιχνίδι «υψηλού κινδύνου» δεν αργεί. Στις 19 Δεκεμβρίου ο Ολυμπιακός θα φιλοξενηθεί στην Πόλη από την Γαλατασαράι. Οι οπαδοί της τελευταίας σήκωσαν πανό και απειλούσαν τους οργανωμένους της ελληνικής ομάδας, οι οποίοι είναι αδερφοποιημένοι με αυτούς του Ερυθρού Αστέρα. Τα χειρότερα ίσως δεν έχουν έρθει ακόμα. Χρόνος πάντως για να αποφευχθούν υπάρχει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βαλκάνια χούλιγκαν θάνατος ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ