Σοκ για το υπουργείο Οικονομικών: «Τρύπα» 562 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα - iefimerida.gr

Σοκ για το υπουργείο Οικονομικών: «Τρύπα» 562 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Δεν ήταν και το καλύτερο δώρο για την ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι η δημοσιοποίηση των νεώτερων στοιχείων για τα φορολογικά έσοδα, καθώς η εικόνα κρίνεται τουλάχιστον ανησυχητική αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσα σε ένα μήνα οι οφειλές προς τις εφορίες «φούσκωσαν» κατά 1,223 δις ευρώ!

Κατόπιν τούτου, μάλλον φυσιολογική- αλλά σίγουρα ανεπιθύμητη- θα πρέπει να χαρακτηριστεί η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα, που διαμορφώνεται στα 562 εκατ. ευρώ και η οποία θα κλείσει μόνο εάν εισπραχθούν τα αναμενόμενα από τις υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Στην πραγματικότητα τα στοιχεία του Οκτωβρίου επιβεβαίωσαν τη στάση πληρωμών που έχουν κηρύξει χιλιάδες φορολογούμενοι από τον Αύγουστο και μετά, αναμένοντας τη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία ψηφίστηκε, τροποποιήθηκε πριν καλά- καλά εφαρμοστεί και τελικά ξεκίνησε «κουρεμένη». Πάνω σε αυτή τη ρύθμιση στηρίζεται το υπουργείο Οικονομικών για να μπορέσει να εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος των 10,906 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έχουν δημιουργηθεί από την αρχή του έτους, αφού η έως τώρα εισπραξιμότητα είναι χαμηλή. Είναι ενδεικτικό ότι τον Οκτώβριο εισπράχθηκαν μόλις 245 εκατ. ευρώ, ενώ στο 10μηνο έχουν εισπραχθεί 1,601 δις ευρώ, δηλαδή το 14,85% των χρεών, όταν ο στόχος είναι 25%. Ο όγκος των οφειλών γίνεται ασύλληπτος εάν προσθέσει κανείς τα 60,350 δις ευρώ των παλαιότερων οφειλών, επί των οποίων οι εισπράξεις μόλις που φτάνουν στα 1,417 δις ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ