Η Γκρέις Κέλι και ο πρίγκιπας: Ενας θρύλος με παγίδες, πολύ κανιβαλισμό και αρκετές ταπεινώσεις [εικόνες] - iefimerida.gr

Η Γκρέις Κέλι και ο πρίγκιπας: Ενας θρύλος με παγίδες, πολύ κανιβαλισμό και αρκετές ταπεινώσεις [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ψυχαναλυτής Ζεράρ Μιλέρ κάνει τη φροϋδική ανάγνωση του μύθου των Μονεγάσκων πριγκίπων του Μονακό και της τραγικής ιστορίας τους.

Πιστεύαμε ότι τα ξέραμε όλα για το Μονακό, αυτόν τον μικρό βράχο 2 χιλιομέτρων συνολικά, του οποίου ο θρύλος χτίστηκε γύρω από την πριγκιπική οικογένεια, το χρήμα, το όνειρο και τις λαμπερές τουαλέτες.

Το δέος που προκαλούν το Μονακό και η βασιλική οικογένεια σε όλο τον πλανήτη οφείλεται στην «κανιβαλιστική του ιστορία»

Αλλά κανείς ως σήμερα δεν είχε κάνει μια ψυχαναλυτική προσέγγιση αυτού του ψεύτικου μύθου. Το κάνει τώρα ο Ζεράρ Μιλέρ, ο οποίος στο ντοκιμαντέρ του «Μονακό, ο βράχος ήταν σχεδόν τέλειος» περνάει στην πίσω πλευρά του ντεκόρ.

«Πρόκειται για μια αποκλειστικά φροϋδική ιστορία μιας από τις παλαιότερες δυναστείες του κόσμου», αναφέρει ο ψυχαναλυτής, ο οποίος πιστεύει ότι το δέος που προκαλούν το Μονακό και η βασιλική οικογένεια σε όλο τον πλανήτη οφείλεται στην «κανιβαλιστική του ιστορία».

«Εδώ και 60 χρόνια, το πριγκιπάτο του Μονακό βρίσκεται στο επίκεντρο της αγριότητάς μας και όπως ξεκοκαλίσαμε τη γλυκιά Καρολίνα και παλιότερα είχαμε ξεκοκαλίσει την τόσο τέλεια Γκρέις, σήμερα ξεκοκαλίζουμε την όμορφη Σαρλίν», λέει ο ψυχαναλυτής.

Με τη βοήθεια πολλών αρχείων και τη μαρτυρία ειδικών για την ιστορία του μυθικού βράχου του Μονακό, αποκρυπτογραφεί την κατασκευή ενός μύθου μέσω των δύο μεγαλύτερων θρύλων της ιστορίας του: του πρίγκιπα Ρενιέ και της Γκρέις Κέλι. Σαν καλός ψυχαναλυτής, ο Μιλέρ σκάβει την παιδική τους ιστορία για να εξηγήσει πώς γεννήθηκε αυτό το σύγχρονο παραμύθι της ένωσής τους.

Εγιναν... άλλοι

Με γονείς αυταρχικούς και συντηρητικούς, με μικροεπαναστάσεις, ματαιώσεις και ταπεινώσεις, πέρασαν δύσκολα την παιδική τους ηλικία, αναφέρει. Και οι δύο γνώρισαν ποικίλα ψυχικά βασανιστήρια και για να γλιτώσουν επέλεξαν να γίνουν κάποιος άλλος. Η Γκρέις ασχολήθηκε με το θέατρο και στη συνέχεια με τον κινηματογράφο και έγινε μία από τις μεγαλύτερες βεντέτες του Χόλιγουντ.

Το 1956 συναντάει τον πρίγκιπα Ρενιέ στο Φεστιβάλ των Καννών. Εκείνος είναι λίγο αδέξιος, εκείνη είναι εκτυφλωτική. Ερωτεύονται. Η Γκρέις σε ηλικία 27 ετών εγκαταλείπει το Χόλιγουντ για αυτόν τον άγνωστο πρίγκιπα και για τη χρυσή της φυλακή. Πεθαίνει τον Σεπτέμβριο του 1982 σε ένα αυτοκινητικό δυστύχημα.

Οι ενοχές των παιδιών τους

«Στον κόσμο που ζουν οι πριγκίπισσες, υποφέρει κανείς περισσότερο παρά διασκεδάζει», αναφέρει ο ψυχαναλυτής Μιλέρ, ο οποίος απαριθμεί τις μεταπτώσεις, τα τραγικά λάθη και τις ενοχές των τριών παιδιών του θρυλικού ζευγαριού (Καρολίνας, Στεφανί και Αλβέρτου) οι οποίοι βρίσκονται πάντα στις πρώτες σελίδες του παγκόσμιου Τύπου.

«Πρόκειται για κληρονόμους που πέρασαν τη ζωή τους για να αποφύγουν την παγίδα που οι ίδιοι οι γονείς τους τούς είχαν άθελα στήσει», εξηγεί ο ψυχαναλυτής.

Η Γκρέις Κέλι και ο πρίγκιπας: Ενας θρύλος με παγίδες, πολύ κανιβαλισμό και αρκετές ταπεινώσεις [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Η Γκρέις Κέλι και ο πρίγκιπας: Ενας θρύλος με παγίδες, πολύ κανιβαλισμό και αρκετές ταπεινώσεις [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Η Γκρέις Κέλι και ο πρίγκιπας: Ενας θρύλος με παγίδες, πολύ κανιβαλισμό και αρκετές ταπεινώσεις [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Η Γκρέις Κέλι και ο πρίγκιπας: Ενας θρύλος με παγίδες, πολύ κανιβαλισμό και αρκετές ταπεινώσεις [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Η Γκρέις Κέλι και ο πρίγκιπας: Ενας θρύλος με παγίδες, πολύ κανιβαλισμό και αρκετές ταπεινώσεις [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Η Γκρέις Κέλι και ο πρίγκιπας: Ενας θρύλος με παγίδες, πολύ κανιβαλισμό και αρκετές ταπεινώσεις [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γκρέις Κέλι Μονακό Ρενιέ ψυχαναλυτής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ